SEVERINA 'TRIDESETE UŽIVO'

DVD kao podsjetnik na Severinin 'core business'

16.02.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Bogato opremljeni dvostruki DVD + dvostruki CD paket sa Sevinog koncerta u beogradskoj Areni pretprošlog listopada koincidirao je s najnovijom medijskom pomamom za njezinim privatnim životom

U svoj toj medijskoj ujdurmi koja prati svaki njezin korak, svako pojavljivanje, svaki izlazak iz kuće, stajling, frizuru i što sve ne, pa i do te mjere da su sada zanimljivi i njezini bivši frajeri i njihove nove avanture, pomalo se zaboravilo na Severinin core business. Severina je, naime, kao što kaže prastara fora (Zuhrina ili čija već?), prije nego što je postala poznata, bila uspješna pjevačica. Nije joj, doduše, u toj i takvoj percepciji ništa pomogao njezin posljednji album, osrednji, od hitova oslobođeni (osim kratkotrajnog 'Gas gas') 'Zdravo Marijo' iz 2008, koji je u Beogradu radila s Goranom Bregovićem (koji i ovdje gostuje). Tom je pločom uspjela alijenirati dobar dio svoje publike u Hrvatskoj, navikle na veselu, duhovitu, zabavnu (u glazbenom smislu) Severinu iz njezine najbolje faze, suradnje s Đorđem Novkovićem i perioda albuma 'Pogled ispod obrva' (2001) i pripadajućih hitova ('Krivi spoj', 'Mala je dala', 'Ajde, ajde, zlato moje'), redom šarmantnih light narodnjaka, duboko na guilty pleasure teritoriju.

Tada je bez problema punila dvorane po Hrvatskoj, a danas, kad ZG Arenu pune neki koji su joj godinama gledali u leđa (Tony Cetinski, čak i Crvena jabuka), Severina jedva skupi dvije i pol tisuće duša u Osijeku (subota, 12. veljače o.g.), dok se o nekom većem zagrebačkom nastupu previše ne govori. No, zato joj je solidno krenulo na istočnim tržištima, najprije onim manjim – makedonskom i crnogorskom, a ubrzo i na najvećem, u Srbiji. OK, tamo još nije dohvatila stadionski status ili čak došla do mitskog Ušća, ali polako...

Nastup u beogradskoj Areni, nešto većoj od zagrebačke, 17. listopada 2009. zaista jest bio spektakularan, čak i za Severinine visoke produkcijske standarde, doduše najviše u kostimografskom smislu. Mediji su mjesecima prije koncerta izvještavali o tome kako se pripremaju deseci specijalnih oprava za koncert, uključujući, naravno, i vjenčanicu. No, ni glazbeno stvari nisu izgledale/zvučale loše – Severina već godinama nastupa s više nego solidnim pratećim bandom, u kojem je nekoliko zaista vrhunskih muzičara, uglavnom kvarnerskih džezera (basist Henry Radanović, klavijaturist Ivan Popeskić). No, i to je dio općeg estradnog trenda jer samo od prodaje nosača zvuka odavno se kod nas ne može živjeti (čak ni od 'platinastih' tiraža), pa je sve usmjereno na živu svirku. Danas tako na domaćoj estradi svatko (a i njegov brat) ima pristojan band, a Severinin, koji je, mora se priznati jedan od boljih, ovdje je podebljan i lokalnim trubačima.

Od 27 pjesama koliko ih je na DVD-u (i na dva CD-a), devet je s posljednjeg albuma i to je vjerojatno najveća zamjerka ovdje jer, primjerice, 'Ljute cigare', 'Da nisi možda gej?' ili 'Zdravo Marijo' ne da ne spadaju u Severinin vrh, nego su na momente teško probavljive. Ostatak je očekivani presjek njene dva desetljeća duge karijere, u kojoj je pjevala sve i svašta, a kao DVD bonus, tu je i desetak spotova i polusatni tzv. fly on the wall dokumentarac Darka Drinovca, 'Kad se pretvorim u Severinu'. Nedavno je najavila snimanje novog albuma, ponovno s Bregovićem, pa se ostaje nadati da će ta suradnja, koja se svojedobno na papiru činila sjajnom idejom, a u konačnici ispala puno manje od zbroja svojih komponenti, ovaj puta biti dati nešto bolje rezultate.

OCJENA: 7,5 /10

Izdavač: DALLAS