OD SCOTTA KELLYJA DO SWANSA

Žedno uho sprema bogatu koncertnu 2011.

07.02.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Nakon iznimno uspješne 2010. godine u kojoj je zahvaljujući Žednom uhu Zagreb bio u prilici čuti i vidjeti jedinstvene koncerte svjetskih glazbenika, organizatori najavljuju koncertnu godinu koja će obilovati brojnim novim, ali i nekim izvođačima s kojima ovaj grad njeguje dugogodišnje prijateljstvo

Godina 2010. pokazala se kao iznimno uspješna koncertna godina u kojoj je zahvaljujući Žednom uhu Zagreb bio u prilici čuti i vidjeti The National, Teenage Fanclub, Lambchop, Tindersticks, Caribou, No Age, The Wedding Present, Health, Wolf Parade, Granta Harta, Xiu Xiu, Dana Deacona, Mono, Chucka Propheta i mnoga druga velika glazbena imena. Prema riječima organizatora, pred nama je nova koncertna godina koja će obilovati brojnim novim, ali i nekim izvođačima s kojima ovaj grad njeguje dugogodišnje prijateljstvo.

The Young Gods

Točno tjedan dana nakon prvog hrvatskog nastupa sjajnih The Tiger Lillies u prepunom Kinu SC, program Žednog uha na gotovo dva mjeseca seli u klub KSET. Tamo će 11. veljače ugostiti kultne švicarske pionire electro-industriala The Young Gods, a 22. veljače suosnivača, pjevača i gitarista američkih underground metal legendi Neurosis – Scotta Kellyja

Veljaču će zatvoriti Free Moral Agents, projekt Ikeyja Owensa, klavijaturiste The Mars Volta, u kojem ovaj efektno objedinjuje različite omiljene mu glazbene vrste poput trip hopa, duba, funka te psihodeličnog i bučnog rocka.

Nakon što 21. ožujka u KSET-u s pratećim bendom koncert odsvira sjajan engleski kantautor Mat Sweet, širom svijeta poznat kao Boduf Songs, program Žednog uha nakratko seli u veliku dvoranu Teatra &TD gdje će 29. ožujka svoj službeni koncertni DVD snimiti sisački surf rock velikani The Bambi Molesters, a u čemu će im podršku pružiti londonski prijatelji The Penny Black Remedy

Travanj je opet orijentiran na KSET, gdje će publiku 5. travnja prodrmati eksplozivni improvizatorski trojac u sastavu Sheik Anorak na basu, Mario Rechtern na saksofonu te stari znanac i čovjek koji je godinama stajao iza imena The Flying Luttenbachers - Weasel Walter za bubnjevima. Već 8. travnja iz nizozemske stiže The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, bend koji je postao sinonim za mračni i ambijentalni spoj jazza i rocka, a kojem će se na pozornici pridružiti talijanski duo Mombu, u kojem ulogu saksofoniste ima Luca Mai iz grupe Zu.

Nepunih šest mjeseci nakon svog premijernog nastupa u Hrvatskoj, 19. travnja se u KSET vraćaju kalifornijski indie punk heroji No Age, koji time ispunjavaju svoje obećanje dano nakon prošlog koncerta, dok ćemo na povratak još jednih nam heroja NoMeansNo ipak čekati nešto duže. Ovi će nas legendarni punk rock mladići ponovo razveseliti 25. travnja, odnosno gotovo dvije godine nakon zadnjeg zagrebačkog nastupa.

Svibanj najprije u KSET 3. svibnja donosi prekrasnu kantautoricu Scout Niblett, da bi od sredine pa sve do kraja mjeseca uslijedio pravi zvučni uragan jer, nakon što nas po prvi put u KSET-u 14. svibnja posjete izvrsni britanski Crippled Black Phoenix, isto će to učiniti, ali u Teatru &TD 23. svibnja, jedan od najvažnijih i najutjecajnijih američkih bendova osamdesetih Swans. Već dan kasnije u Pogon Jedinstvo dolaze Animal Collective, vlasnici najhvaljenijeg svjetskog diskografskog izdanja 2009, ali i grupa koja je 2008. odsvirala jedan od najupečatljivijih koncerata koje je ovaj grad ikada doživio.

The Bambi Molesters, As the Dark Wave Swells