Razni izvođači

'Ritam & Rif: Mala antologija hrvatskog pjesništva'

31.01.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Ovo je jedna od najbolje složenih kompilacija na domaćoj sceni u posljednjih 20 godina, iza koje stoje ljudi koji su jako dobro znali što žele i pridobili su 15 izvođača da to naprave, kao da su dobili najveći honorar a ne samo poziv da urone u suvremenu hrvatsku poeziju te svojom glazbom stvore simbiozu poezije i glazbe na najbolji mogući način

Ono što je već nakon prvog slušanja jasno, jest činjenica da iz svake note ovih pjesama izvire nevjerojatan entuzijazam i trud uložen da se glazbom na najbolji mogući način zakotrljaju pjesme suvremenih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika. Istovremeno, ovo je ujedno i odličan lijek za mnogobrojne domaće izvođače koji muku muče s tekstovima svojih pjesama, a okruženi su predivnom poezijom. No, krenimo redom.

Među prvima koji su shvatili svu ljepotu, veličinu i snagu domaćih pjesnika, bila je grupa Olovni ples, koja od svog postanka uglazbljuje stihove domaćih pjesnika. Roman Simić Bodrožić u predgovoru kompilacije o njima je napisao da su začetnici novoga trenda koji su stekli status glazbenih kumova jer su se odlučili specijalizirati za privođenje hrvatskih klasika u blues i rock. Svakako valja naglasiti da su pjesme birali Ervin Jahić, Ivan Herceg, Jadranka Pintarić, Ivica Prtenjača, Marko Pogačar i Roman Simić Bodrožić, dok su glazbenike s pjesmama spajali i birali Andrej Jakuša i Ante Perković. Pritom treba reći da su ili nevjerojatno dobro pogodili i spojili glazbenike s pjesnicima ili su doista hladne glave i topla srca, sjajno i mudro spojili tu ekipu kreativnih duša koje su svoje utočište pronašle u poeziji.

Stoga nevjerojatno, ali iskreno, zvuči pjesma Ivice Prtenjače u jive'n'surf'n'swing obradi Toma & The Twistersa. Franci Blašković i njegov besmrtni Gori Ussi Winnetou na istarskom su engleskom otpjevali Tahira Mujičića. Filip Šovagović bio je više nego nadahnut čitajući sjajnu pjesmu Borisa Marune 'Hrvati mi idu na jetra' uz fenomenalnu svirku i nezaboravnu skladanu kompleksnu pjesmu koju potpisuje Restructive. Predraga Lucića u vrhunski roots blues prenio je Kojak projectčiju pak pjesmu pjeva Marc Choucair, maronit iz Bejruta. Odličan i dosljedan je Mojmir Novaković grupom Kries i pjesmom Marka Pogačara. Postojan i fenomenalno ciničan je Arsen sa svojom pjesmom o ratnim profiterima. Iznenađujuće dobar je i Mangoove s nu jazz rapom, a fenomenalan i progresivan je elektroničar Alessasdarkening aka Roberto Jurišić, uz odličnu asistenciju šaputajuće Morane Krpan. Možda najbolji na albumusu Less Than A Minute koji su hipnotički ekspresivno na odličnu pjesmu pokojnog Sime Mraovića 'Svi frendovi koji nisu pjesnici' stvorili vrhunsku stvar dodatno obogaćenu odličnim producentskim zahvatima Valenta Samardžije. Pjesmu Ivana Slamniga uglazbio je njegov sin Davor Slamnig, unuk Viktor Slamnig odsvirao, a odlična Ivana Starčević otpjevala na njemačkom. Darko Rundek otpjevao je pjesmu Gordane Benić u stilu posljednjeg albuma 'Plavi avion', ali malo sofisticiranije i ne toliko komorno. Inspirativni su Ivan Kapec i Franciska Fis u lelujavoj pjesmi Josipa Severa. Soldiers of Love izvode instrumental 5, uz sjajnu svirku Ozrena Žnidarića na saksofonu i Andreja Jakuša na trubi. Prepoznatljiva Nina Romić uglazbljuje u svom poetskom stilu i uz akustičnu gitaru, a Josipa Lisac kao da je otpjevala jednu od svojih važnijih pjesama u karijeri, unijevši u pjesmu Vesne Parun 'Zavjet' svoju karizmu.

Ova je kompilacija možda i početak jednog novog trenda, a ne bi bilo ništa čudno ni da npr. Less Than A Minute snimi album s pjesmama Sime Mraovića. Svatko od glazbenika može izdati pjevanu zbirku poezije pjesnika čiju je pjesmu uglazbio, jer sve redom zvuče kao zasebna cjelina i tjeraju vas kroz tu jedinstvenu simbiozu da ih ponovo slušate, čitate, razmišljate i u njima uživate. Kako na prednjoj strani omota stoji Vol. 1, možemo se nadati da će s dobivenim vjetrom u leđa i na krilima poezije i glazbe, ova kreativna ekipa nastaviti s takvim kompilacijama te nas razveseliti novim poetsko glazbenim simbiozama.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Hrvatsko Društvo Pisaca