GITARSKI VIRTUOZ U VIROVITICI

Stefanovski: Leb i sol je za mene svršena priča

23.01.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Stefanovski je osnovao grupu Leb i sol 1976, no zajednički su nastupi stvar prošlosti. Imali su i povratničku turneju te odsvirali 15-ak koncerata, ali to je bilo sve; on sada nastupa samostalno, a u Virovitici je održao odličan koncert

Vlatko Stefanovski, legendarni osnivač grupe Leb i sol i savršeni virtuoz na gitari, sinoć je, nakon 24 godine od zadnjeg posjeta kada je nastupio na virovitičkom 'Viržinija rock festivalu', ponovo posjetio Viroviticu i održao fantastičan koncert.

U punoj dvorani virovitičkoga Gradskog kazališta izveo je publici poznate pjesme, među kojima i nezaboravan hit 'Čukni vo

drvo', a oduševljenje posjetitelja izazivao je izvrsnim solo dionicama na električnoj gitari.

'Publika me izvrsno primila, mada sam zadnji put ovdje bio prije 24 godine. U mom glazbenom životu ima puno novosti. Na primjer, u zadnje sam vrijeme nastupao u Beogradu s violinistom Stefanom Milenkovićem i ta će suradnja, po meni, potrajati pa ćemo najvjerojatnije zajedno nastupiti i u Hrvatskoj. Osim toga, ovih dana završavam i novi albumu. S obzirom na to da dovršavam tekstove i snimam vokale, prerano je govoriti o njegovu sadržaju', rekao je Stefanovski nakon koncerta za tportal.

Komentirajući trenutačnu rock scenu u Hrvatskoj i Makedoniji, kaže da se u odnosu na nekad puno toga promijenilo i da se sluša drugačija glazba. Pojavili su se neki novi pravci u glazbi, novi pristupi i puno je novih mladih glazbenika. Ipak, dodaje da još uvijek ima mjesta za sve.

Stefanovski gitaru svira još od djetinjstva, sad je to već 40t godina prisnog druženja s gitarom, a negdje od srednje škole vješt je u soliranju.

S grupom Leb i sol, čiji je osnivač, zajednički su nastupi stvar prošlosti, 'završena priča'. Imali su i povratničku turneju te odsvirali 15-ak koncerata, ali to je bilo sve. Grupa je na području bivše Jugoslavije postigla veliku popularnost vezujući rock s primjesama tradicionalnih ritmova makedonskoga kraja.

U novije vrijeme Vlatko Stefanovski ima uspješnu solo karijeru. Jedan od uspjeha iz toga razdoblja je i pisanje glazbe za film 'Gipsy magic' te za turski film 'Journey to the sun'. Taj je film na berlinskom filmskom festivalu 1999. osvojio i dvije nagrade. Surađuje s brojnim poznatim imenima u svijetu glazbe. Tu su Manu Katche, Pino Paladino, Toni Levin, Allan Holdsworth i John McLaughlin.