PARADA LOŠIH IZVEDBI NA DORALITYJU

Krivo zbrojeni glasovi i prolazak Jacquesa Houdeka

22.01.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Prvih 12 natjecatelja u novoj koncepciji Dore uglavnom je opravdalo odluke žirija, dok je mudro odabran tročlani žiri prve izlučne večeri, u sastavu Gabi Novak, Dino Jelušić i Milana Vlaović, svojim komentarima sadržajno obogatio prvu od sedam večeri tijekom kojih će TV gledatelji birati najbolju ili najboljeg od najboljih. Prvih pet najboljih po glasovima TV gledatelja su Jelena Vanjek, Miro Tomić, Sabrina Hebiri, Dora Benc i Jacques Houdek

Nakon prvotno objavljenih rezultata i natjecatelja koji će se nastaviti boriti za odlazak u Düsseldorf na Eurosong, shvaćeno je kako su glasovi krivo zbrojeni. U početku je bilo objavljeno da natjecanje nastavlja Damir Kedžo, a tek je naknadno ustanovljeno da je veći broj glasova ipak dobila Jelena Vanjek. Tako Jelena nstavlja natjecanje u društvu Mire Tomića, Sabrine Hebiri, Dore Benc i Jacquesa Houdeka, a Dami Kedžo će biti među sedmero kandidata za koje se može glasovati do subote i od kojih će natjecatelj s najvećim brojem glasova nastaviti natjecanje.

Dočekali smo i reality šou Hrvatske televizije kojim su opasno ugrozili konkurenciju ostalih TV kuća jer su, poučeni iskustvom šou programa 'Ples sa zvijezdama' i 'Zvijezde pjevaju' te na osnovu grešaka svoje konkurencije, smislili format koji će im sljedećih šest tjedana s pravom osigurati veliku gledanost te jednu večer u kojoj se dosad birala pjesma koja će nas predstavljati na Eurosongu razvukli u estradnu sapunicu od mjesec i pol. Istovremeno, vidjeli smo novu generaciju mladih pjevačica i pjevača iz kojih, barem zasad, ne stoje ni Huljić, ni Tutić, ni Dujmić, a to je veliki korak za HTV i još veći za budućnost hrvatske popularne glazbene. Dorality je rođen!

Voditeljski par, lijepa, elegantna i zbunjena Leona Paraminski i već pomalo zaboravljeni, ali iskusni TV lisac Aleksandar Kostadinov uveo nas je, uz ‘lepršave’ pošalice, u osnove ovogodišnje Dore i nova pravila izbora pobjedničke pjesme. Nakon upoznavanja sa žirijem prve večeri, koji je osmišljen kako bi svojim komentarima obogatio natjecanje, krenulo je prvih 12 natjecatelja sa željom da dođu do Düsseldorfa, gdje se 10. svibnja održava prva polufinalna večer i gdje će netko od njih (ili drugih 12) nastupiti između natjecatelja iz Azerbejdžana i Grčke. Društvo kakvo se može samo poželjeti. Nakon dolaska još jedne voditeljice Monike Lelas (koja je angažirana da bude uglavnom uz izvođače) predstavljeno je prvih 12 natjecatelja za čiji izbor je 'kriv' žiri u sastavu: Željen Klašterka (HTV, predsjednik žirija), Hrvoje Hegedušić (Hrvatsko društvo skladatelja), Želimir Babogredac (Hrvatska diskografska udruga), Želimir Bučević (Hrvatska glazbena unija), Branka Muvrin (Hrvatski radio), Hrid Matić (Glazbena proizvodnja).

Led je probio reality boy Damir Kedžo s pjesmom 'Crazy Little Thing Called Love' grupe Queen. Upitnik nad glavama gledatelja hrvatske televizije do trenutka dok nisu shvatili da ćemo prvo gledati, tj. slušati pjevačke i scenske sposobnosti prvih 12 kandidata, da bi tek potom netko do njih zapjevao pjesmu koju ćemo zapravo slati u Düsseldorf na Eurosong. Kedžo nije bio loš, ali nije bio ni dobar. Ivana Brkašić, s iskustvom pratećeg vokala na dosadašnjim Dorama, otpjevala je pjesmu 'Iznad oblaka' grupe Nola i pokazala da ulazi u konkurenciju, prvenstveno zahvaljujući sjajnom glasom i vrlo solidnoj interpretaciji. Još jedno dijete reality šoua, Artemija Stanić, koja je već ozbiljno zagazila na domaću glazbenu scenu prvim albumom i fantastičnim glasom, otpjevala je veliki hit Cher 'Believe' izdvojivši se također kao opasna konkurentica za ulazak u finale.

Uslijedila je sadržajna pauza u kojoj smo čuli mišljenje tročlanog žirija i impresije prvih troje natjecatelja. Nepretenciozno, kratko i simpatično. Taman dovoljno da ne gledamo dosadno redanje natjecatelja. Kao četvrti je nastupio Mostarac Miro Tomić kojeg je trema vidljivo pojela, dok je scenskim nastupom samo dao do znanja da mu tu nije mjesto, a izvedbom pjesme 'Sjećam se prvog poljupca' Jure Stublića zacementirao svoj opstanak u Doralityju. Profesorica glazbene kulture iz Pule Mila Soldatić impresivno je otpjevala veliki hit Kate Bush 'Wuthering Hights', no više je zvučala i izgledala kao Tarja Turunen (bivša pjevačica finske metal grupe Nightwish) u nekoj gothic operi nego kao potencijalna kandidatkinja koja bi mogla predstavljati Hrvatsku u Njemačkoj. Tina Vukov, koju već godinama prati glas pjevačice čije vrijeme tek dolazi, svojim je altom ne baš uvjerljivo otpjevala hit Prljavog kazališta 'S vremena na vrijeme'. Solidno i zrelo, ali nekako manjkavo.

Jacques Houdek


Ponovno još malo mišljenja žirija, izvođača i ljigavo klanjanje pokroviteljima (čitaj novcodavcima) Dore, da bi se nastavilo s nova tri natjecatelja. Student American college of management and technology iz Dubrovnika Mario Sambrailo izveo je svoju seksi verziju hita Michaela Bublea 'Sway' pristojno se nametnuvši kao jedan od potencijalnih kandidata. Još da malo poradi na scenskom nastupu i - eto zvijezde. Sabrina Hebiri, iskustvom nastupa na mnogobrojnim hrvatskih festivala, kao i na čak dvije Dore, vrlo je uvjerljivo otpjevala je Gibonnijevu 'Temperu' u odličnoj interpretaciji i nadasve seksi izgledu pripijene haljine koja kraća nije mogla biti jer bi u protivnom HTV trebao staviti posebnu oznaku '18' s obzirom na to da se maloljetnicima ne preporuča pornografski sadržaj. Sabrina je, kako se Gabi Novak kasnije izrazila hvaleći je, prava rasna osoba. Dora Benc iz Varaždina, koja je pjevanjr učila na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu, otpjevala je ‘This is the life’ Amy Macdonald i sasvim se pristojno nametnula svojim glasom i stasom. Nepretenciozno, decentno i vrlo pitko.

Jelena Vanjek, poznata po nastupu s grupom Valungari, otvorila je zadnji blok prve večeri Dore vrlo simpatičnom izvedbom zahtjevne pjesme 'Gdje Dunav ljubi nebo' Josipe Lisac uklonivši karakterističnu dramatičnost i pretvorivši pjesmu u odličan pop hit. Mlađahna riječanka Valentina Briški (18) otpjevala je više nego uvjerljivo veliki hit Melanie Fione 'Monday Morning'. Dovoljno da privuče pažnju, ali preslabo za odlazak u finale. Najiskusniji, najuspješniji i najveći među prvih 12 bez sumnje je bio Jacques Houdek koji je izvedbom 'Molitve' Parnog valjka zatvorio prvu večer i dokazao koliko je dobar pjevač, ma što mi o njemu mislili. Sve u svemu, taman da se kroz sedam tjedana iskristalizira najbolja ili najbolji. Prvu večer zatvorile su svojim nastupom prošlogodišnje pobjednice Feminnem očajnim izvedbama krajnje upitno izabranih dosadašnjih pjesama Eurosonga, nakon čijeg nastupa je proglašeno najboljih šest iz prve emisije po glasovima TV gledatelja: Jelena Vanjek, Miro Tomić, Sabrina Hebiri, Dora Benc, Jacques Houdek i šesti, kojega će također birati TV gledatelji birati, ali u sljedećih sedam dana.
Svakako valja spomenuti da su svi natjecatelji redom izgledali sjajno, poput velikih glazbenih zvijezda, za što su zaslužni domaći dizajneri čiju su odjeću nosili na svom prvom nastupu, a, nadamo se, i na sljedećim. Kupujmo i nosimo hrvatsko na pravom mjestu u pravo vrijeme. Slogan ovogodišnjeg Eurosonga je ‘Feel your heart beat’, a sudeći po prvoj večeri nove koncepcije Dore, sljedećih šest tjedana TV gledatelji će slušati svoje srce, trošiti impulse i pričati o potencijalnim kandidatima među kojima se krije i ovogodišnji pobjednik. Vrlo dobar odgovor na blještave reality šou inačice s više nego konkretnom nagradom i potrebnim osvježenjem dosadašnjih zamornih izdanja izbora za pjesmu Eurovizije.