Rundek Cargo Trio

'Plavi avion'

14.12.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Darko Rundek usudio se oprobati i s trijom i ponovno dokazao svoj jedinstveni talent ponudivši nam svoju intimu na jedan novi način. Bez već zamornog Cargo orkestra kao pratnje, bez 'čvrstog' Haustora s nogama na zemlji, ali s krilima na leđima svojih prekrasnih stihova i intimnim zvukovima koji na momente doslovno prate snagu njegovih riječi i najdublju intimu njegovih misli. Komoran, ali odličan album!

Darko Rundek sam je sebe oduvijek volio dovoditi na granicu umjetnosti i ispitivati svoje kreativne mogućnosti. Rezultati su bili svakojaki, ali najčešće ipak pozitivni. Počevši od Haustora, pa preko radiodrama, glazbi za kazališne predstave, albuma s Cargom pa sve do najnovijeg albuma 'Plavi avion'. Bez sumnje, njegovo najintimnije djelo u kojem je još jednom pokazao svu snagu svojih stihova i glazbe u savršenom spoju.

Rundek se, kao i uvijek do sada, zna sjajno šaliti aktualno društvenom situacijom i kreaturama društvene svakodnevnice, ali jednako tako uvijek s prikladnom gorčinom u svom sarkazmu i cinizmu. Istovremeno, na svom novom albumu on je kozmopolit koji ne poznaje granice i uživljava se u likove s ovog svijeta toliko realno da bi ga netko neupućen teško mogao smjestiti ispravno u Hrvatsku kao matičnu državu. Njegove su pjesme ponovo ispunjene nježnom i iskrenom ljubavlju prema 'njoj' kao i prema 'njima' kojima treba dati više prostora i prava u društvu, ali i njegovim intimnim avanturama koje je tako sjajno podijelio sa svojom vjernom pratiteljicom i više nego kreativnom Isabel na violini i Dušanom Vranićem Ducom (koji se pak potrudio obogatiti njegove priče klavirom, harmonikom, semplovima, udaraljkama, ukuleleom i svojim glasom) tvoreći nevjerojatno kompaktnu cjelinu koju rijetko postižu i daleko višečlani sastavi.

'Plavi avion' čak ima tu jednu snagu koju je s Haustorom pokazao još na 'Trećem svijetu' dok će se neke pjesme, s obzirom na njihovu ljepotu i veličinu, bez sumnje zadržati poput nekih pjesama Haustora daleko u budućnost: 'Sanjala si da si sretna' ima tu neku karakterističnu žensku notu slobode, 'Ruskaja' ima taj jedinstveni i sjajno pogođeni ruski šarm, dok 'Drina' (iako traje 18.25 minuta) ima svu snagu mračnog Balkana otpjevanu kroz tu nevjerojatnu bol koju su proživjeli ljudi s ovih prostora upravu u pjesmi kojom pokušava opisati što se to ovdje dogodilo na sebi specifičan način. Taj sevdah urbanog umjetnika definitivno će naići na ljubav jedne nove europske publike koju je počeo osvajati posljednjih par godina, dok će njegova stara, vjerna publika, koja ga poznaje, voli i prati sve ove godine, s oduševljenjem preslušavati ovaj album s osmijehom na licu, knedlom u grlu i divljenjem u mislima.

Rundek Cargo trio do sada je, ma koliko to pomalo i posprdno zvučalo, najzrelija faza Darka Rundeka jer ga pokazuje kao kompletnog autora koji se više ne želi sakrivati među drugim muzičarima, već jednostavno želi sam stati gol pred mnoštvo i pokazati tko je on u stvari i što on kao umjetnik misli o svijetu u kojem živi. Kao što je to radio i do sada, ali ovoga puta razdrljene košulje, s dignutom šakom i spuštenom glavom ponosni izgovarajući svoje stihove.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart