LAUREATI KARLOVYH VARA I SUNDANCEA

Što donosi četvrti dan Vukovar film festivala?

29.08.2014 u 17:29

Bionic
Reading

Kako je stario rock'n'roll gledali su sinoć vukovarski redatelji u češkoj vibrantnoj komediji Revival a kako se rađa luda argentinska kult filmska senzacija vidjelo se u zadnjem naslovu večeri Divlje priče

No novi dan s novim filmskim uzbuđenjima čeka na svoj početak. Na programu CineStara od 17h slijedi odličan britanski film iz Britanskog fokusa Pravila preživljavanja.

Nemilosrdan film o klincu koji u zatvoru sreće nikog drugog do li svoga oca izuzetno je hvaljen i nagrađivan diljem svijeta. Odmah nakon slijedi izuzetan hrvatski dokumentarac Autofokus, Borisa Poljaka dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na festivalu u Karlovyim varyima. Nakon što Poljak predstavi svoj kratki dokumentarac slijedi potresan film Pavela Štingela, Eugenika, izuzetno svjedočanstvo o politikama koje su željele diskriminirati ljude po karici jačih koji jedini opstaju.

Na Terasi agencije za vodne putove imamo bogat program. U 20.30h svoj kratki film predstavlja mađarski redatelj Barnabas Toth- u naslovu Moj vodič nakon kojeg slijedi izvrsna austrijska drama Pukotine u betonu, Umuta Daga o nesnalaženju kroz život i koketiranju s kriminalom i 'glajzanjem' u nemoral.

U 23h na Terasi agencije za vodne putove na redu je novi film kultnog redatelja Volkera Schlondorffa, Diplomacija. Scholndorff, poznat po remek djelu Limeni bubanj snimio je pak ovaj put ratnu priču o vremenu kada su nacisti napuštali Pariz i kada je jedan nacistički ljubitelj pariških starina odbio spaliti grad.

Na programu u dvorcu Eltz od 21h slijedi glazbeni film Bože pomozi djevojci britansko djelo koje priča o djevojci koja glazbom rješava svoje teško psihičko zdravlje a inače dobitnik je nagrade žirija na Sundanceu 2014.
Ljubitelje surf rocka oduševit će sisački bend Bambi molesters koji nastupaju večeras od 22.30h na Terasi Golubice malla, festivalske party zone.

Djeca u dobi od 9-12 i ove godine uče kako se pomoću najjednostavnijeg kompjuterskog softwera može načiniti pravi animirani film u Radionici Stop animacije. Film će se prikazati zadnjeg dana festivala i tako potvrditi festivalsku kreativnost i dobar duh.

'Na ovogodišnjoj Dunavskoj scenarističkoj radionici okupilo se petero zanimljivih autora. 'Otok' redateljice Ivane Škrabalo i 'Šala i užas' Natka Jurdane scenariji su za dugometražne igrane filmove razvijeni s potporom HAVC-a za razvoj scenarija. Autori ih pripremaju za fazu razvoja projekta.

'Šala i užas' tematizira mladića koji ne može naći posao i počne se bacati pod aute ne bi li zaradio od odšteta, a "Otok" mladu ženu u potrazi za bliskošću.Glumica Dunja Fajdić razrađuje scenarij za humoristički kratki igrani film na temu neuspjele pljačke trafike 'Najsretniji Božić', a scenaristica Sandra Antolić dugometražnu komediju na temu religiznog para koji se odlučuje na umjetnu oplodnju 'Tko sam ja da ti sudim. Redateljica Biljana Čakić Veselić napisala je scenarij za dugometražni igrani film 'Čeznja' koji tematizira seksualno nasilje te ga priprema za produkciju,', riječi su voditeljice radionice, Irene Krčelić.