VUKOVAR FILM FESTIVAL

Problemi manjina i mjuzikl frontmena Belle & Sebastian

29.08.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Vukovar film festival polako se bliži kraju i dosadašnji program pokazao se vrlo dobrim

Sutra ćemo otkriti koji filmovi su nagrađeni, a u četvrtak smo u natjecateljskoj konkurenciji gledali 'Pukotine u betonu'. Riječ je o austrijskom filmu redatelja kurdskog podrijetla Umuta Daga, koji se pozabavio tragičnom socijalnom pričom s elementima kriminala, smještenom u bečko predgrađe, među pripadnike manjinskih imigrantskih naroda poput Turaka i Gruzijaca.

Središnji likovi su bivši zatvorenik Ertan, koji je je pušten iz zatvora nakon što je odslužio 10-godišnju kaznu za mladenačku ovisnost o teškim drogama, kriminal i ubojstvo. Teško se nosi s vlastitom saviješću, a okolina i obitelji ga odbacuju. Pokušavajući izaći na pravi put, posao pronalazi na preuređenju doma za mlade, istog onog u kojemu mladi Mikail pokušava snimiti svoju repersku demo snimku koja će ga, nada se, izvući iz problema u kojima se našao. Naime, njegova samohrana majka teško brine o djeci, a Mikail za život zarađuje dilajući svojim vršnjacima po klubovima, no zbog kocke i svog sna o uspjehu reperskog projekta, upadne u strašne dugove. Ertan će se nastojati brinuti za mladića Mikala, koji ni ne sluti da mu je taj čudni šutljivi bivši zatvorenik zapravo otac... Tmuran ambijent austijskih hladnih predgrađa i očaj likova dok pokušavaju pronaći svoj put u bolji život, izbijaju iz 'Pukotina u betonu'. Priča Umuta Daga, na žalost, poprilično je stereotipna i predvidljiva, a pritom je riječ o tematici koju uistinu često viđamo u europskim kinematografijama (recentni je primjer također austrijski 'Macondo' Sudabeh Mortezai prikazan u Sarajevu) pa bi svaki odmak u tretiranju teme bio itekako dobrodošao.

Na paralelnoj projekciji, izvan konkurencije, prikazan je i mjuzikl 'Bože pomozi djevojci', debitantski rad Stuarta Murdocha, osnivača i frontmena škotskog indie pop benda Belle & Sebastian. Ljubitelji benda mogu s pravom očekivati hrpu dobre glazbe, poetičnih skladbi o svakodnevici, sjajnih kostima i glasgowskih ambijenata, no ne puno više od toga. Priča je, naime, gotovo zanemariva pa cijeli film ostavlja dojam jednog neobičnog koncerta razlomljenog različitom kostimografijom i scenografijom. Radnja se vrti oko mlade i lijepe Eve (Emily Browning), talentirane glazbenice koja se u sanatoriju bori s anoreksijom i depresijom. Na jednom koncertu upozna glazbenika Jamesa (Olly Alexander) s kojim započinje odnos na granici prijateljstva, mentorstva i ljubavi, a njihovoj se ekipi uskoro pridruži i slatka pjevačica Cass (Hannah Murray)... Problemi njihova odrastanja neusporedivo su manje interesantni od glazbe koju izvode.