MFF U ZAGREBU

'Varvari' kiši usprkos

27.08.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Treći dan Motovun film festivala u Zagrebu u nedjelju, 24. kolovoza, definitivno je potvrdio da može računati na najvjerniju i najhrabriju publiku. Usprkos sitnim kapima koje su počele rominjati od prvih kadrova filma a koje su zatim prerasle u pravu kišu, publika ni za tren nije htjela odustati od gledanja pa je spremno oboružana kišobranima, kabanicama a poneki i dekicama ponijetim u tu svrhu, odgledala film do kraja

Film 'Varvari', debitantski uradak mladog srpskog redatelja Ivana Ikića (1982.), sa pravom je, kiši usprkos, držao pažnju publike do samog kraja. Riječ je o uratku koji je u dobro poznatoj maniri hiperrealističkog novog srpskog filmskog vala, koji posljednjih godina dominira u regiji, donio još jedan snažan portret potpuno izgubljene mlade generacije u bespućima okrutnog besperspektivnog posttranzicijskog društva. Ikićev film za glavne aktere priče ima tipične predstavnike navijačkih skupina, mlade huligane 'Varvare' lokalnog drugoligaškog nogometnog kluba iz Mladenovca.

Snažno ubadajući u neuralgijske točke posttranzicijskog društva u kojem su nasilje i kriminal postali pravilo i u kojem je na snazi potpuna inverzija svih vrijednosti, portretirajući život glavnog junaka, buntovnog navijača Luke na pragu njegova punoljetstva, Ikić je ostvario snažno i vjerodostojno djelo.

Smješten u okvir 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i podiglo tenzije u Srbiji, film donosi teenagersku dramu o odrastanju Luke (fantastično utjelovio Željko Marković), koji na pragu punoljetstva rastrzan između nesređene obiteljske situacije i potrage za ocem, uvjetne kazne i tajne veze sa djevojkom jednog od nogometaša kluba za kojeg navija, očajnički pokušava naći svoje mjesto pod suncem. Film koji progovara o maloljetnim delikventima, nogometnim huliganima, navijačima kojima smisao navijanja na tribinama lokalnog drugoligaša niti najmanje nije sport a još manje sportski duh, već sasvim suprotno, čisto nasilje radi nasilja samog, s pravom je držao pažnju publike jer se radi o iskrenom i vjerodostojnom uratku koji gotovo na rubu dokumentarizma priča priču blisku i našem okruženju.

Četvrtog dana Motovun film festivala u Zagrebu, na programu su bili Motovunski kratki filmovi (Motovun shorts) među kojima gledamo slijedeće filmove: 'Better place' (3’ Španjolska), 'Wind' (4’ Njemačka), 'Arena' (20’ Poljska), 'Luminaris' (6’ Argentina), 'Rabbit land' (8’ Srbija), 'With best regards' (5’ Austrija), 'Record' (14’ Iran).