FILMSKI FESTIVAL

Američki filmaš Mike Cahill u Puli

25.07.2014 u 19:55

Bionic
Reading

Nakon Rogera Michella, u Pulu je stigao još jedan ugledan gost, američki filmaš Mike Cahill

Redatelj i scenarist te dvostruki dobitnik nagrade za najbolji film na prestižnom Sundance Film Festivalu, Mike Cahill trenutno je it ime američke nezavisne filmske scene! Nakon što mu je debitantski film 'Druga zemlja' 2011. osvojio nagradu Alfred P. Sloan za najbolji film na Sundanceu, samo tri godine kasnije Sundance je osvojio i drugim filmom, 'Ishodište', koji na 61. Pulskom filmskom festivalu imamo priliku pogledati u nenatjecateljskoj kategoriji.

Riječ je o fantastičnoj drami u kojoj molekularni biolog nakon nevjerojatnog otkrića preispituje svoja znanstvena i duhovna uvjerenja. Film 'Ishodište', za koji Cahill potpisuje režiju, scenarij i montažu, otvorio je ovogodišnji Karlovy Vary International Film Festival te još jednom s nogu oborio i publiku, ali i kritiku.


Manje poznata činjenica je to da je scenarij za film 'Ishodište', prema riječima samoga redatelja, nastao na njegovoj omiljenoj plaži - Lungomare u Puli - na ljetovanju sa suprugom prije dvije godine, a inspiraciju za ovaj nevjerojatan film dobio je na Brijunima.

Koliko je Cahillu bilo bitno osobno predstaviti film na 61. Pulskom filmskom festivalu, svjedoči i činjenica da je pomaknuo datume svoje američke turneje kako bi mogao biti s nama u Puli!