ZBOG KORIŠTENJA GLAZBE

Debitantski film 'Vlog' povučen s programa Pule

25.07.2014 u 19:21

Bionic
Reading

Nakon što je ns Pulskog filmskog festivala povučen film 'Svinjari' Ivana Livakovića jer nije završen, iz konkurencije je ispao, posve neočekivano, još jedan film, 'Vlog' redatelja Brune Pavića

Kako stoji u obrazloženju Pula film festivala 'zbog brojnih pravnih nedoumica oko korištenja glazbe u filmu Vlog redatelja Brune Pavića i producenta Slobodana Jokića (UMAS), Pulski filmski festival je u skladu sa preporukama svojih pravnih savjetnika odlučio povući film iz ovogodišnjeg Hrvatskog programa'.

Film je prikazan na jutarnjoj novinarskoj projekciji nakon čega je zaključeno da se u njemu krše glazbena autorska prava, pa je odlučeno da neće biti prikazan i na večernjoj, službenoj projekciji.
 
'Brojna pravna pitanja koja se otvaraju oko korištenja glazbe u filmu Vlog Pulskom filmskom festivalu nisu dopustila bilo koje drugo rješenje. Naš je primarni interes film i filmski autori' kažu organizatori Pule dodajući da se nadaju da će producenti Slobodan Jokić i UMAS iznaći rješenje za neometano prikazivanje filma u budućnosti. 'Ono što mi možemo ponuditi, pored moralne podrške, jesu naši pravni stručnjaci' navodi se u priopćenju festivala.

Na konferenciji za novinare o slučaju se očitovao producent i mentor mladog redatelja s Umjetničke akademije u Splitu ,Slobodan Jokić, koji je istaknuo da je glazba korištena kao citat u opisu lika, te da su sukladno zakonima koristili do četiri takta odnosno do 30 sekundi skladbe. "Ne kažem da smo pravni stručnjaci, a ukoliko smo napravili propust, snosit ćemo odgovornost" zaključio je Jokić.
Kako napominju iz direkcije festivala sva odgovornost za kršenje autorskih prava leži na producentu
koji je u službenoj prijavnici vlastoručnim potpisom i pečatom potvrdio 
kako je nositelj svih autorskih prava vezanih uz film Vlog.

'Nikome u Hrvatskoj ne treba sudski proces u kojem će se Umjetnička akademija Split naći pod udarom tužbe, stoga smatramo kako smo činom povlačenja filma Vlog iz Hrvatskog programa učinili uslugu ne samo producentiu Jokiću već i Umjetničkoj akademiji Split, ali i cjelokupnoj hrvatskoj kinematografiji. Na samom početku festivala održali smo okrugli stol upravo na temu poštivanja autorskih prava i stoga bi u najmanju ruku bilo neozbiljno da se Pulski filmski festival na bilo koji način dovodi u vezu s kršenjem autorskih prava' napominje se u odgovoru koji smo dobili od glanogovornice festivala. 
Umjesto filma Vlog večeras će u Kinu Valli od 19 sati biti prikazan film Tri Aleksandra Petrovića iz programa Pulska kinoteka, a koji nije bio prikazan na Brijunima 21. srpnja zbog loših vremenskih prilika.