FILMSKI HIT

Šegrt Hlapić i budućnost pulskog festivala

24.07.2014 u 07:59

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u Puli prikazan jedini film iz ovogodišnje konkurencije koji je hrvatska publika već imala priliku gledati u kinima - 'Šegrt Hlapić' Silvija Petranovića

Iako ga kritika baš i nije mazila, Petranovićev je film ostvario zavidnu gledanost u kinima. Šegrt Hlapić, uostalom, dio je školske lektire pa je vjerojatno i ta činjenica doprinijela njegovom sjajnom uspjehu. Brojke neupitno govore da je publika i dalje željna domaćih filmova za djecu, a iako je on jedini na aktualnoj Puli, već za koji mjesec u kina bi trebao stići novi nastavak filmskog serijala o Koku.

'Šegrt Hlapić' je ekranizacija romana Ivane Brlić Mažuranić o siromašnom dječaku bez roditelja koji šegrtuje kod postolara, ali nakon što je nepravedno optužen odluči sam otići u svijet. Petranovićev visokostilizirani Hlapić beskrvan je, beživotan i 'drven', pa je prava šteta što mnogobrojna publika ipak nije mogla uživati u dragocjenijem filmskom iskustvu. 


Unatoč svemu, Petranovićeva odluka da prošle jeseni ide u kina i ne čeka Pulu pokazala se dobra za komercijalni odjek njegova filma, no Pulski filmski festival bi se u programskom smislu mogao naći pred zidom dogodi li se da, primjerice, sljedeće godine u konkurenciju uđu i 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić i 'Cure' Andree Štake, filmovi koji će dotad već biti prikazani na drugim festivalima, a vjerojatno i u redovnoj distribuciji, pa već spomenuti novi film o Koku, koji će u kina ove jeseni, kao i filmovi Ognjena Sviličića i Anite Juke, za koje se nagađa da se spremaju prvo na velike festivale, a potom vjerojatno i na redovni repertoar. Odigra li se takav scenarij, bit će to popriličan izazov za novu ekipu na čelu Pule, jer bi na neki način mogla biti prisiljena revidirati samu koncepciju festivala. 

Ministrica kulture na otvorenju je naglasila kako nije problem ako domaći filmovi prvo pohrle na međunarodne festivale, a tek onda budu prikazani u Puli. Iz perspektive države kao financijera to možda i nije problem, naprotiv, jer svaki međunarodni uspjeh pojedinog filma dobar je za cijelu kinematografiju. Međutim ipak postoji institucija koja baš nema razloga skakati od sreće, a to je Pulski filmski festival, kojemu teško može biti u interesu prikazivati više 'starih' filmova. Takva je, uostalom, situacija i u programu kratkih igranih filmova, od kojih su mnogi već viđeni, bilo na Danima hrvatskog filma, bilo na Zagreb film festivalu.


Hoće li se novo vodstvo odlučiti za neki radikalni potez, poput isključivanja većine 'starih' filmova iz svoje konkurencije, ili će smanjiti svoje ambicije i pretvoriti se u nacionalnu reviju kakva ne bi trebala biti prepreka prikazivanju na velikim svjetskim festivalima; možda će se, poput Sarajeva, internacionalizirati do te mjere da će se domaći filmovi morati itekako potruditi da uđu u selekciju, a možda će prihvatiti stvari kakve jesu i bespogovorno odustati od dobrog dijela domaćih premijera. No čini se da su neki autori svojim postupcima jasno stavili do znanja šefovima festivala da očekuju promjene.

***************************************
Partner Pulskog filmskog festivala je Hrvatski Telekom. Izbor atraktivnih filmova s programa bit će dostupan u MAXtv videoteci od 25. srpnja.