FESTIVAL U PULI

Američka vizura sumorne Hrvatske

20.07.2014 u 13:37

Bionic
Reading

61. Pula film festival započeo je u subotu navečer kratkim govorima predsjednika Ive Josipovića i ministrice kulture Andreje Zlatar te svjetskom premijerom filma 'Happy Endings' debitanta Darka Šuvaka, inače cijenjenog direktora fotografije s respektabilnom američkom karijerom

Šuvak se sada odlučio okušati i kao redatelj, vrativši se s tim projektom u domovinu iz koje je otišao u prvoj polovici devedesetih. Odlučio se za priču duboko ukorijenjenu u hrvatski aktualni trenutak, obilježen socijalnom nepravdom, neimaštinom i osjećajem beznadežnosti. Iako već godinama izbiva iz Hrvatske, Šuvak je dobro ulovio taj osjećaj perpetuirane frustracije tzv. 'malih ljudi', praćene težnjom da probleme treba na brzinu 'ispraviti'.

Radnja se vrti oko simpatične, pretile Ankice (Areta Ćurković), žene koja nastojeći svima udovoljiti i 'popraviti život' postaje svačija žrtva, gotovo kao neka ženska inkarnacija Isusa, koja umjesto kruhom, gomilu 'nahrani' ukradenim novcem. Naime, očajnički bježeći od dugova kamataru koji opasno prijeti ugroziti egzistenciju njenoj obitelji, kćeri i suprugu, umirovljenom branitelju, Ankica  odluči opljačkati banku. Iako je taj pokušaj nespretan, amaterski, gotovo groteskan, ipak bude uspješan, no opljačkani novac brzo iscuri...


Poznati snimatelj za svoj je debitantski rad odabrao za direktora fotografije Branka Lintu, a u tom segmentu u pripomoć je uskakala još cijela plejada iskusnih kolega, pa je vizualni aspekt filma, razumljivo, daleko najjača karika filma. Istiniti događaji na kojima je utemeljen zaplet mogli su poslužiti kao odličan predložak bilo za mračnu krimi dramu o naličju tranzicije, bilo za crnohumornu zezanciju o zločinu i kazni. 'Happy Endings' zapeo je negdje na pola puta, stiješnjen između scenarija kojemu je bilo potrebno ozbiljnije dorađivanje i ipak primijetnog redateljskog neiskustva. 

Prava je šteta što, primjerice, ključni, mahom ženski, likovi i njihovi međusobni odnosi nisu malo bolje razrađeni te što su uvedeni neki likovi i motivi koji tijekom filma budu 'zaboravljeni' (primjerice stanodavac kojeg igra Nenad Cvetko), a propustilo se do kraja poantirati neke od potencijalno jakih dramskih akcentata (npr. kad Ankicu ozlijedi kamatarev mladi pomoćnik). Među zanimljivija rješenja, pak, spada lik kamatara Zija (Mate Gulin) koji predstavlja hvalevrijedan odmak od stereotipa, no, nažalost, također nije dovoljno dorađen. On je slatkorječiv, gotovo simpatični starčić, no u ovakvoj scenarističkoj izvedbi nije dovoljno uvjerljiv kao lik.


Srećom, scenarističke nedostatke ublažava više nego solidna glumačka ekipa koju predvode Areta Ćurković, Darija Lorenzi Flatz, Anita Matić Delić, Mate Gulin i Zlatan Zuhrić Zuhra.


Unatoč svim manama filma, Šuvak je pokazao da zna prepoznati zanimljiv filmski materijal i da bi u budućnosti - možda uz malu pomoć nekog iskusnog scenarista - mogao redateljski zasjati.

U nedjelju je na programu Pule novi rad Kristijana Milića, ratni akcijski film 'Broj 55', a dugo iščekivani debi mladoga Ivana Livakovića 'Svinjari' u zadnji čas je povučen s festivala jer nije završen. 

***************************************
Partner Pula film festivala je Hrvatski Telekom. Izbor atraktivnih filmova s programa bit će dostupan u MAXtv videoteci od 25. 7. 2014.