POČINJE 26. SRPNJA

Filmovi koje ne smijete propustiti u Motovunu

23.07.2014 u 15:05

Bionic
Reading

U glavnom festivalskom programu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se održava od 26. do 30. srpnja, bit će 21 film, među kojima su naslovi nagrađivani na velikim svjetskim festivalima poput Cannesa, Venecije i Berlina. 'Bit će preko 100 filmova na Motovunu ove godine, a s obzirom na to da se širimo i na Buzet, bit će ovo rekordna godina. Nikad nismo imali ovoliko filmova', izjavio je Igor Mirković, direktor festivala. Izabrali smo neke filmove koji su u ovogodišnjem programu, a nikako ih ne bi trebalo propustiti, kao ni filmove ovogodišnjeg festivalskog gosta, slavnog ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva 'Povratak', 'Izgnanstvo' i 'Elena'

Žena policajca

Redatelj / Directed by Philip Gröning

Priča o mladom policajcu i njegovoj obitelji – supruzi i kćeri. Policajac se najprije udaljava od obitelji, da bi se postupno pretvorio u zlostavljača. Film neobične narativne strukture, ispričan u 59 poglavlja, fragmentarni mozaik koji je zaslužio posebno priznanje žirija prošlog festivala u Veneciji.

Ida

Redatelj / Directed by Paweł Pawlikowski

Poljska, 1962. Novakinja Anna, lijepa 18-godišnjakinja koja je kao siroče odrasla u samostanu, otkriva da ima tetu koja je još uvijek živa. Njezino je ime Wanda, bivša je komunistička javna tužiteljica odgovorna za mnoge smrtne kazne presuđene časnim sestrama i svećenicima koja još uvijek taji svoje židovsko podrijetlo. I dok Anna otkriva da je također Židovka te da se zapravo zove Ida, Wanda se mora pomiriti s odlukama koje je donosila za vrijeme rata... Po mnogim ocjenama, Ida je jedan od ključnih europskih filmova prošle godine, kojim se redatelj s engleskom adresom Pawel Pawlikowski vraća u rodnu Poljsku, a i na Motovun Film Festival – gdje je svojim prijašnjim filmovima dobitnik dvije naše nagrade.


Dječaštvo

Redatelj / Directed by Richard Linklater

Jedinstveni film u povijesti kinematografije – kultni američki redatelj Richard Linklater snimao ga je kroz period od dvanaest godina, prateći tako odrastanje i starenje svojih glumaca. Glavni junak je Mason, kojeg pratimo od njegovih ranih školskih dana u Austinu do odlaska na fakultet pružajući tako panoramsku sliku američke djetinjstva i mladosti danas.

Crni ugljen, tanki led

Redatelj / Directed by Diao Yinan

Jedan od filmova sezone – dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada, berlinskog Zlatnog medvjeda. Nakon neuspjelog uhićenja u užasom slučaju serijskog ubojstva u malom gradu, detektiv Zhang Zili je suspendiran i zapošljava se kao zaštitar u tvornici ugljena. Pet godina kasnije, događa se još jedna serija misteriozno sličnih ubojstava pa Zhang angažira bivšeg partnera da dovrše istragu. Otkriva da su sve žrtve povezane s Wu Zhizhen, mladom ženom koja radi u kemijskoj čistionici – no slijedeći je, detektiv će se u nju neplanirano zaljubiti.

Varvari

Redatelj / Directed by Ivan Ikić

U Mladenovcu, devastiranom industrijskome mjestu na obodu Beograda odrasta Luka, problematični tinejdžer koji, s najboljim prijateljem Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima. Prilikom posjeta socijalne radnice, Luka saznaje da je živ njegov otac, za kojeg je vjerovao da je nestao na Kosovu. Kada Lukina navijačka grupa organizirano krene u Beograd na prosvjede protiv odcjepljenja Kosova, bježi iz grada i kreće u potragu za ocem. Ova surova realistična priča prvi je film redatelja.

Pleme

Redatelj / Directed by Myroslav Slaboshpytshiy

Gluhonijemi tinejdžer Sergej ulazi u internat za gluhonijeme. Na tom novome mjestu mora pronaći svoj put kroz hijerarhiju Plemena - mreže učenika u školi koja se bavi kriminalom i prostitucijom. Sudjelujući u nekoliko razbojstava, on se penje na hijerarhijskoj ljestvici organizacije. Osobit film, jer bez uljepšavanja govori o svijetu ljudi koji ne čuju.

Broj 55

Redatelj / Directed by Kristijan Milić

U jesen 1991., mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Priča nadahnuta istinitim događajem daje naturalističku sliku rata bez uljepšavanja.


Završni rez

Redatelj / Directed by Györgyja Pálfi

Neobični film-esej poznatog mađarskog redatelja Györgyja Pálfija, u kojem koristi antologijske scene iz oko petsto poznatih filmova, i montirajući ih – stvara novu filmsku priču. Tako junaci iz kadra u kadar mijenjaju likove, mjesta radnje, imena... Ovaj jedinstveni film-mozaik zapravo je ljubavna priča nadahnuta ljubavi za film, jedinstvena posveta čaroliji sedme umjetnosti.