OD 19. SRPNJA

Debitantski filmovi ove godine dominiraju Pulom

11.07.2014 u 14:07

  • +15

Debitanti Pule

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fos Film

Bionic
Reading

Predstavljamo vam debitantske filmove koje će ove godine dominirati festivalom u Puli

Ove godine na programu filmskog festivala u Puli bit će prikazano 12 domaćih filmova, od čega dvije koprodukcije, a čak pet filmova režirali su debitanti – Darko Šuvak, inače ugledni filmski snimatelj koji karijeru gradi u Americi, dokumentaristica Vanja Sviličić, diplomant splitskog UMAS-a Boris Pavić, diplomant zagrebačke ADU Filip Peruzović i autor nekoliko kratkih filmova Ivan Livaković.

Happy Endings
Kriminalistička drama, 78 min

Pulu će otvoriti prvi redateljski rad direktora fotografije Darka Šuvaka 'Happy Endings', u kojem se pozabavio jednom zanimljivom pričom sa stranica crne kronike, o dvije sredovječne žene koje se, stisnute financijskim problemima, pretvaraju u serijske pljačkašice banaka. Šuvak je karijeru započeo hvaljenim kratkim studentskim filmom Gorana Dukića 'Mirta uči statistiku' (1991.), a zanimljivo je da su obojica, i Šuvak i Dukić, karijeru odlučili nastaviti 'preko bare'.

Šuvak je rođen u Zagrebu 1967., a nakon diplome Akademije dramske umjetnosti seli se u Los Angelesu, gdje i danas živi i radi. Završio je i magisterij na Američkom filmskom institutu. Snimio je niz igranih filmova, surađujući, između ostaloga s redateljima Joelom Schumacherom i Lukasom Nolom. Igrani filmovi i stotine TV reklama koje je snimio nagrađivani su na festivalima u Puli , Los Angelesu, Madridu, Cannesu, Torontu.

U filmu 'Happy Endings' glavne uloge tumače Areta Ćurković, Zlatan Zuhrić Zuhra, Darija Lorenci Flatz i Anita Matić, a radnja se vrti oko Ani i Ljilje, dvije 'obične, nezaposlene sredovječne žene' kako ih se opisuje u kratkom sadržaju filma, uporne u želji da riješe svoju bezizlaznu financijsku situaciju uključujući i dugove kamataru Zlatku. Tokom bezazlene kavice e kumom Brankom, djelatnicom u lokalnoj banci, Ani sine ideja kojom bi riješila nagomilane novčane probleme – opljačkat će banku. Iako sama pljačka prođe glatko i život konačno kreće na bolje, kako vrijeme odmiče, čini se da novca ipak nije dovoljno…

Svinjari
Crna komedija, 95 min

Dugometražni prvijenac 'enfant terriblea' hrvatske kinematografije Ivana Livakovića, inače sina nekad vrlo moćne Nade Gačešić Livaković, već se dugo čeka i mnogi su se nadali da će ga vidjeti još na prošlogodišnjoj Puli. 'Svinjari' će biti prikazani 20. srpnja u pulskoj Areni.

Livakovića kritika uspoređuje s Pedrom Almodovarom i Greggom Arakijem smatrajući ga domaćim predstavnikom queer filma zbog njegovih provokativnih kratkih filmova 'Igra tucanja', 'Prljavi mali mjehurići' i 'Bitchville'. Livaković (1982.) je diplomirao i magistrirao filmsku režiju na ADU-u i osvojio nagradu za najboljeg mladog redatelja na Danima hrvatskog filma 2009. Već je snimio dugometražni diplomski film, a ovo mu je prvo profesionalno producirani dugometražni igrani film.

Od 'Svinjara' koji su opisani kao 'satirični antimjuzikl koji obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma koji trivijalizira i najozbiljnije, najbolnije teme' očekuje se barem da će iznenaditi i dobro zabaviti publiku. U središtu je priče beskrupulozna novinarka koja odlučuje učiniti sve što je u njenoj moći kako bi ugrabila svoj dio medijskog kolača, uključujući izmišljanje priče i uništavanje života slavnih. Navodne žrtve, pokazat će se, i više su nego spremne igrati njenu igru, čak i ako to podrazumijeva iskorištavanje vlastitih tragedija. Film prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i ljude koji će, više nego ikada prije, učiniti sve da zadrže svojih petnaest minuta slave.


U filmu glume Marin Radman, Iva Mihalić, Ana Maras, Damir Poljičak, Ivana Roščić, Iva Visković, Goran Bogdan, Vili Matula, Jasna Bilušić i drugi.

Zagreb Cappuccino
Drama, 74 min

Vanja Sviličić jedina je domaća redateljica, ujedno i debitantica, čiji ćemo dugometražni film gledati ove godine u Puli. Srećom, jake ženske snage nastupit će u konkurenciji kratkih igranih filmova gdne nas očekuju radovi čak sedam redateljica – Dalije Dozet, Jasne Nanut, Dijane Mladenović, Nine Violić, Tanje Golić, Marte Prus i Une Gunjak.

Ako je suditi po sinopsisu, 'Zagreb Cappuccino' bit će pravi ženski film (iako je kao koscenarist potpisan Vanjin suprug Ognjen Sviličić) o dvjema najboljim prijateljicama, Petri i Kristini, (glume ih Mila Elegović i Nela Kocsis) kojima se u ranim četrdesetima život iz temelja mijenja. Petra se razvodi, a Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Kika, kozmopolitska party djevojka uči Petru kako nastaviti živjeti bez muža i obitelji. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. 'Inspiracija za film došla je iz raznih životnih situacija mojih prijateljica, ali ima i nekih autobiografskih elemenata', obrazložila je jednom prilikom redateljica Vanja Sviličić (1974) koja je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a snimila je niz dokumentarnih i kratkih igranih filmova, poput 'Jesam li sretna' (2011), 'Na trgu' (dio omnibusa 'Zašto demokracija?', 2007).


Vlog
Drama, 71 min

Crno-bijeli studentski film nastao je u produkciji splitske umjetničke akademije UMAS, kao diplomski rad Bruna Pavića, pod mentorstvom Slobodana Jokića (poznatijeg kao Dan Oki). Pavić (1988) je diplomirao i magistrirao film i video na UMAS-u, a 'Vlog' je njegov debitantski dugometražni film.

Mladi intelektualac Krešo postaje žrtva nepravednog društvenog sustava i situacija koje ga polako vode u potpunu materijalnu i egzistencijalnu propast, pri čemu on sam ne može utjecati na konačni ishod ili učiniti išta kako bi promijenio svoj život nabolje. Njegovo je jedino mjesto ostvarenja videoblog (vlog) u kojem povremeno iznosi svoje misli o životu, uvijek tražeći dobro u negativnim stvarima koje mu se događaju i uvijek uz vjeru u bolje sutra.
U filmu igraju Matija Kačan, Jelena Posavec Tušek, Dara Vukić, Toma Šimundža, Nada Kovačević, Ivan Matijašević, Dušan Ćaleta, Ivica Ljubić Žila…


Trebalo bi prošetati psa
Drama, 72 min

Mladi diplomant zagrebačke Akademije Filip Peruzović (1986) snimio je u produkciji HTV-a, po scenariju Tomislava Zajeca, svoj debitantski dugometražni igrani film 'Trebalo bi prošetati psa'.
Peruzović je bio polaznik je Berlinale Talent Campusa 2009., a njegov film 'Kava s džemom' (2013) osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film na Puli.

U filmu 'Trebalo bi prošetati psa' uporna kiša spustila se na Zagreb, a Janko je baš tog dana napokon odlučio uzeti konce života u svoje ruke. Za njega to prije svega znači pokušaj uspostave odnosa s Ivom, kojoj već neko vrijeme želi prići, a zatim i s ostarjelim ocem Franjom, mrzovoljnim prevoditeljem kojem je potrebna pratnja na dodjelu nagrade za životno djelo. No i Iva i Franjo imaju svoje tajne koje ne žele držati za sebe, ali i ideje o tome kako ovaj kišni dan zapravo treba izgledati. A netko bi na kraju trebao i prošetati psa.
Glavne uloge tumače Franjo Dijak, Jadranka Đokić, Doris Šarić Kukuljica, Sanja Drakulić, Vlatko Dulić, Željko Koenigsknecht, Marinko Prga.


Osim filmova, debitanata ove nas godine na festivalu u Puli očekuju i novi filmovi Kristijana Milića, akcijska ratna drama 'Broj 55', koja zajedno s filmom 'Kosac' Zvonimira Jurića, slovi za favorite festivala. Na programu je i 'Šegrt Hlapić' koji je u kinima dobro prošao, ali ne i kod kritike, triler 'Most na kraju svijeta ' Branka Ištvančića prema djelu Josipa Mlakića, 'Vjetar puše kako hoće' poznatog eksperimentaliste Zdravka Mustaća te dvije koprodukcije – dokumentarni 'Baršunasti teroristi' (koprodukcija s Češkom i Slovačkom ) i crna komedija 'Spomenik Majklu Džeksonu (koprodukcija sa Srbijom, Makedonijom i Njemačkom).


************************
Hrvatski telekom glavni je sponzor Pula Film Festivala. Dio programa ovogodišnjeg festivala bit će dostupan na MAXtv-u.