IGOR MIRKOVIĆ NAJAVIO:

Rekordna godina Motovun film festivala

01.07.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Motovun Film Festival ove godine imat će najbogatiji program do sada, najavio je direktor Festivala Igor Mirković na konferenciji za novinare u utorak u Laubi

'Bit će preko 100 filmova na Motovunu ove godine, a s obzirom na to da se širimo i na Buzet, bit će ovo rekordna godina. Nikad nismo imali ovoliko filmova', naglasio je Mirković najavivši uz to i dolazak važnog festivalskog gosta, slavnog ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, koji će osvojiti počasnu nagradu Motovun Maverick za svoj dosadašnji rad koji uključuje hvaljene filmove 'Povratak', 'Izgnanstvo', 'Elena' i 'Levijatan' te će biti upriličena njegova retrospektiva.


U glavnom festivalskom programu ove godine bit će 21 film, među kojima su, kako je istaknula koselektorica Milena Zajović, filmovi nagrađivani na velikim svjetskim festivalima poput Cannesa, Venecije i Berlina, 'kao i mali filmovi koji su imali nepravedno slab odjek, a koje se nadamo otkriti našoj publici'.


Među posebnim atrakcijama Zajović ističe 'Ženu policajca', njemački film nagrađen u Veneciji, inovativni 'Boyhood' Richarda Linklatera koji je film snimao tijekom 12 godina kamerom bilježeći odrastanje i starenje svojih glumaca i protagonista, 'Stratos' Yannisa Economidesa, još jedan predstavnik grčkog novog vala, 'Varvari' Ivana Ikića, žestoku srpsku dramu usporedivu s filmom 'Tilva Roš', ukrajinski film 'Pleme' u kojemu gluhonijemi glume gluhonijeme, napravljen je bez patroniziranja, a pun je seksa, droge i prostitucije. Domaći film 'Broj 55' Kristijana Milića u Motovun će stići nakon pulske premijere, a riječ o ratnoj akcijskoj drami i konkurentna je na svjetskoj sceni, smatra Zajović.
'Jesu li visoki ljudi sretni?' crtić je Michela Gondryja o Noamu Chomskome, na programu je i '20000 dana na zemlji', dokumentarac o Nicku Caveu, Zlatnim medvjedom u Berlinu nagrađeni 'Crni ugljen, tanki led' Kineza Diao Yinana, kao i dokumentarac Matije Vukšića u produkciji Factuma 'Djeca tranzicije' o djetinjstvu pod utjecajem socijalnih i ekonomskih posljedica društva u tranziciji.

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Turska, zemlja bogate i raznolike kinematografije koja osvaja međunarodne festivale, ali i domaće kino blagajne.
Osobitost 17. festivala je Žiri u egzilu, sastavljen od aktivista i umjetnika koji su se zbog svojih angažmana bili prisiljeni iseliti iz svojih zemalja, a ne od filmskih stručnjaka.

U Motovun se od ove godine kao generalni pokrovitelj vraća Hrvatski Telekom. Kako je istaknula predstavnica Hrvatskog Telekoma Maja Weber, besplatnim wi-fijem bit će pokriven cijeli Motovun tijekom festivala, a dio festivalskog sadržaja bit će dostupan na MAXtv-u.