VELIKO FINALE

Subota donosi najbolje naslove 10. ZagrebDoxa

01.03.2014 u 13:02

Bionic
Reading

Pretposljednjeg festivalskog dana očekuje nas veliko finale 10. ZagrebDoxa – svečano zatvaranje i dodjela nagrada koja će se održati u Festivalskom centru na trećem katu Centra Kaptol u 20 sati

Predzadnji dan 10. ZagrebDoxa, dan kada se otkrivaju pobjednici, počinje s dva masterclasssa u sklopu ZagrebDox Pro programa. Dva majstora dokumentaristike - iskusni njemački producent Hans Robert Eisenhauer i cijenjeni danski redatelj Jon Bang Carlsen podijelit će svoje ideje i metode rada sa zainteresiranima u subotu u dvorani Zagreb filma. Hans Robert Eisenhauer, producent filma Povratak u Homs iz međunarodne konkurencije, održat će predavanje s početkom u 10.30 sati, a danski redatelj Jon Bang Carlsen čiji smo film Prava količina nasilja prikazali ove godine u programu Kontroverzni dox, svoja će razmišljanja podijeliti s publikom dva sata kasnije, od 12.30 sati.

Moj najbolji dox, ovogodišnji programski novitet, uključio je osam najboljih dokumentaraca prikazanih u dosadašnjim izdanjima festivala po izboru šestero članova/ica Hrvatskog društva filmskih kritičara svih generacija. U 16 sati u dvorani 4 na programu je film Tri sobe melankolije, najbolji film po izboru Nenada Polimca, također i najbolji film ZagrebDoxa 2005. godine.

Litvanska redateljica Giedrė Beinoriūtė u 17 sati u dvorani 1 predstavit će svoj film Razgovori o ozbiljnim temama; riječ je o prošlogodišnjem litvanskom kandidatu za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Glavni likovi filma su djeca i tinejdžeri s posebnom sposobnošću da opisuju svijet koji ih okružuje. Intimni razgovori s njima otkrivaju sliku modernog svijeta – katkada melankoličnog, katkada komičnog, a katkada dramatičnog.

U Zagrebu gostuje i nizozemski redatelj Kees Brienen koji će s publikom razgovarati o svom autobiografskom filmu Dobrodošlica mrtvacu, koji prikazujemo u sklopu programa Dokufikcija u 17 sati u dvorani 3. Spomenuti autor krenuo je u Indiju kako bi vidio potpunu pomrčinu sunca, no nakon dolaska otkriva da je njegov prijatelj Ritchy preminuo. Putovanje se pretvara u potragu za tijelom, pokušaj shvaćanja i prihvaćanja onoga što se dogodilo.

Još jedan film u borbi za Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji je Posljednja postaja u režiji Cristiana Sota i Cataline Vergare koju posljednji put na festivalu prikazujemo u subotu u 18 sati u dvorani. Kontemplativno oko kamere prikazuje samoću i napuštenost u filmu koji se odvija u staračkim domovima.

U isto vrijeme u dvorani 4 na programu je poslastica za sve ljubitelje suvremene umjetnosti - Ai Weiwei – lažni slučaj koji prati tog konceptualnog umjetnika nakon povratka kući iz samice u koju su ga kineske vlasti strpale na tri mjeseca. Danski redatelj Andreas Johnsen tjednima je u stopu pratio Ai WeiWeija i ušao u njegov privatni svijet, a to iskustvo podijelit će osobno s publikom nakon projekcije.

Gotovo divan život, priču o četvorici potpuno različite braće, koju spaja samo isto prezime i nada da je život uvijek lijep, donosi Svetoslav Draganov, bugarski autor dokumentarnih filmova s više od deset godina iskustva, koji će se publici pridružiti nakon projekcije koja je na programu u 19 sati u dvorani 1.

U regionalnoj konkurenciji je i slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Mama Europa, autorice i gošće festivala, slovenske redateljice Petre Seliškaj. Ona će nam pokazati Balkan kroz oči djeteta, šestogodišnje Terre, koja s ocem kubansko-makedonskog podrijetla i majkom Slovenkom putuje bivšom Jugoslavijom. Film je na programu u 19 sati u dvorani 3.

Rainer Voss, nekadašnji investicijski stručnjak koji je u filmu Gospodar svemira otkrio pozadinu bankarskog svijeta, također je gost 10. ZagrebDoxa. Bankar s dnevnim milijunskim prihodima danas svoje znanje iz megalomanskog paralelnog svijeta u kojem su iluzije najjača tržišna valuta, podijelio je svoja iskustva u filmu, a to će napraviti i s publikom nakon projekcije ovog intrigantnog dokumentarca u 20 sati u dvorani 5.

Subotu na ZagrebDoxu završavamo jednim glazbenim dokumentarcem, i to pod redateljskom palicom Oscarom nagrađenog Jonathana Demmea, redatelja velikih filmskih hitova 'Kad jaganjci utihnu' i 'Philadelphia'. Osim uspješnih igranih filmova, Demme je snimio i niz dokumentaraca, a u zadnjem Enzo Avitabile – glazbeni život kamerom prati talentiranog napuljskog saksofonista i kantautora Enza Avitabilea, koji spaja ljubav prema svjetskoj glazbi i jazz-fusionu sa zaboravljenim glazbalima i mjesnim narodnim ritmom bubnja. Film je na programu u 22 sata u dvorani 5.