23. VELJAČE

10. ZagrebDox otvara 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić

19.02.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Više od trideset domaćih dokumentaraca na festivalu. Šesnaest filmova u sklopu Dox događanja, od čega trinaest premijera. U Zagreb na festival uskoro stiže više od osamdeset redatelja i filmskih profesionalaca

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od trideset domaćih dokumentaraca. U sklopu 'Dox događanja' premijerno će biti prikazano trinaest domaćih filmova, od toga šest u regionalnoj konkurenciji: 'Dragi Lastane!' Irene Škorić, 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' Damira Čučića, 'Još jednom' Ane Opalić i Noe Pintarića, 'Marko' Sivia Mirošničenka, 'Naslovnica' Silvane Menđušić i 'Čekanje' Igora Bezinovića. U programu 'Factumentarci' premijerno će biti prikazani filmovi 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić i 'Prolaz za Stellu' Ljiljane Šišmanović, u 'Kontroverznom doxu' film 'Potrošeni' Boruta Šeparovića, u programu 'Teen Dox' 'Borba' Tomislava Jelinčića te tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: 'Iz Kopertanije za Hrvatsku televiziju' Andree Buče, 'Prozor na život' Silvia Mirošničenka i 'Ante, još će biti rata' Filipa Mojzeša. U regionalnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi 'Ovrha' Nevena Hitreca, '4. majmun Hrvoja Mabića, a u programu 'Happy Dox' 'Ljubi bližnjega svoga Darovana Tušeka.

Foršpan filma 'Ovrha'

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječe se četrdeset i četiri naslova. O najboljim filmovima odlučit će međunarodni žiri, kojim predsjeda uspješan hrvatski redatelj i montažer Damir Čučić uz direktora Međunarodnog filmskog festivala FIDMarseille Jeana-Pierrea Rehma i američkog redatelja Josha Gibsona, koji je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen Velikim pečatom za najbolji međunarodni dokumentarac. Regionalni žiri čine Charlie Phillips, zamjenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest, Ryan Harrington, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu Tribeca te bugarski redatelj Julian Tabakov, čiji je dokumentarni prvijenac 'Cvetanka' prošle godine nagrađen Velikim pečatom za najbolji regionalni dokumentarni film.

Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina, a tu će odluku na ovogodišnjem ZagrebDoxu donijeti mladi žiri koji čine Marcel Łozinski, redatelj i pročelnik Odsjeka za dokumentarni film na Školi za filmsku režiju Andrzej Wajda, srpska redateljica Ivana Mladenović i domaća autorica Lidija Špegar. Nagrada Movies that Matter dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, a dodijelit će je žiri koji čine predsjednica ženske udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, austrijski redatelj Ed Moschitz te umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari. O najboljem naslovu u programu 'Phone Dox' odlučit će videoumjetnica Ana Hušman te redatelji Andrej Korovljev i Tomislav Jelinčić.

U Zagrebu će nam se pridružiti i niz filmaša iz svijeta. Izuzetno nam je drago što možemo ugostiti dva cijenjena poljska redatelja koja dijele isto prezime, oca i sina Marcela i Paweła Łozińskog, koji su snimili dvije različite verzije zajedničkog putovanja i međusobnog odnosa te s oba filma ušli u međunarodnu konkurenciju na ZagrebDoxu. Njihova poljska kolegica Marta Prus pridružit će im se s kratkometražnim filmom 'Osamnaesti rođendan'. S europskog sjevera stižu također dva autora čiji se filmovi prikazuju u međunarodnoj konkurenciji. Švedski redatelj Daniel Dencik u svom nagrađivanom redateljskom prvijencu 'Ekspedicija na kraj svijeta' vodi vas na veličanstveno putovanje na sami kraj svijeta, do otapajućih masiva Grenlanda. Giedrė Beinoriūtė autorica je prošlogodišnjeg litavskog kandidata za Oscara, filma 'Razgovori o ozbiljnim temama' u kojem djeca otkrivaju sliku modernog svijeta. Njemački dokumentarac 'Pjesma iz šume' ovjenčan je Nagradom VPRO za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA-i, a predstavit će ga producent Alexandre Tondowski

Foršpan filma 'Ekspedicija na kraj svijeta'

Više od deset autora iz regije pridružuje nam se na desetom ZagrebDoxu. Direktno s Berlinalea stiže Pavol Pekarčik, jedan od trojice autora filma 'Baršunasti teroristi', koji je u Berlinu osvojio nagradu nezavisnog žirija publike. Mađarski su predstavnici u regionalnoj konkurenciji redateljica Agnes Sós, koja stiže s nagradom za najbolji film s festivala u Trstu za duhoviti dokumentarac 'Bujica ljubavi' te Kristóf Kovács s filmom 'Igrači'. U Zagreb stiže i makedonska redateljica Marija Džidževa ('U potrazi za srećom'), rumunjska redateljica Paula Onet ('Kako vam drago'), bugarski redatelji Svetoslav Stojanov ('Posljednji crnomorski gusari') i Svetoslav Draganov ('Gotovo divan život') te slovenska redateljica Petra Seliškar ('Mama Europa'), dok iz Srbije stižu autori Dragan Nikolić ('Pogrebnik') i Marta Popivoda ('Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo').

Foršpan filma 'Mama Europa'

S europskog sjevera stižu dva filma čije redatelje smatramo veteranima dokumentarnog filma. Finac Arto Halonen, jedan od najvažnijih dokumentarista generacije po izboru festivala dokumentarnog filma u Solunu i osnivač festivala DocPoint, donosi istraživačku priču o dopingu u profesionalnom sportu 'Kada junaci lažu'. Njegov danski kolega Jon Bang Carlsen, koji iza sebe ima već tridesetak nagrađivanih radova, predstavlja film 'Prava količina nasilja'. Rainer Voss, nekadašnji investicijski stručnjak koji je u filmu 'Gospodar svemira' otkrio pozadinu bankarskog svijeta, također će biti gost 10. ZagrebDoxa. Iz popularnih programa Kontroverzni dox i Stanje stvari ugostit ćemo i mađarsku redateljicu Ágotu Vargu ('Gospodar špijuna') te nizozemskog redatelja Jana-Dirka Bouwa ('Volim huligane'). Andreas Johnsen pratio je umjetnika Ai Weiweija nakon njegova izlaska iz samice i to dokumentirao u filmu 'Ai Weiwei – lažni slučaj', koji će biti prikazan u programu Biografski dox, a iz tog programa ugošćujemo i redatelja filma 'Karma Shadub' Jana Gassmana. U Zagrebu će nam se pridružiti i jedan autor čiji će nas film uveseljavati u programu Happy Dox: to je grčki redatelj Nikos Dayandas ('Mala zemlja').

Foršpan filma 'Kada junaci lažu'

Program namijenjen tinejdžerima donosi jedanaest dokumentarnih priča, a iz tog programa dolaze čak tri gosta, i to iz istoga filma: redateljica Lisa Wimmer, snimatelj Gero Hecker i dizajner zvuka Fabian Zweck ('Korijeni i krila'). Svečano otvaranje festivala održat će se u nedjelju, 23. veljače u 20 sati u kinu Cineplexx Centra Kaptol uz premijernu projekciju nizozemsko-hrvatskog filma 'Ljubavna odiseja' autorice Tatjane Božić. Riječ je o autoričinom dugometražnom prvijencu u kojem se bavi vlastitim ljubavnim životom. Preko retrospekcije i preispitivanja prošlih neuspješnih veza pokušava spasiti vezu u kojoj se trenutačno nalazi. Uz autoricu, na projekciji filma i otvaranju festivala prisustvovat će i nekolicina protagonista iz filma.

Foršpan filma 'Korijeni i krila'