U KINIMA: 'MAKSIMUM'

Osrednji animirani film najviše će razveseliti mališane

02.12.2010 u 22:32

Bionic
Reading

'MaksimUm' ne pruža više od osrednjeg i uobičajenog, ali najmlađima će biti zabavno iskustvo

Ovu godinu obilježila je 'Priča o igračkama 3'čime je studio Pixar potvrdio svoju animacijsku krunu, ali možda zanimljiviji pokazao se 'Kako izdresirati zmaja' studija Dreamworks, zbog scenarističke kvalitete itekako mjerljive s Pixarovim najboljim uracima. Nažalost, slabi 'Shrek uvijek i zauvijek' opet je prikazao Dreamworks kao znatno slabiju animacijsku silu, stoga novi projekt 'MaksimUm' ne mami prevelika očekivanja, pogotovo ako se prisjetimo da je slična tematika već vrhunski pokrivena u 'Izbaviteljima'. Je li 'MaksimUm' još jedan Dreamworksov flop ili možda ugodno iznenađenje pred sam kraj godine?

MaksimUm je superzločinac u vječitoj borbi sa Metromanom, super herojem i zaštitnikom Metrograda, uvijek na gubitničkoj strani, dok tijekom jednog svog plana slučajno ne ubije Metromana. Naizgled zadovoljan ovim uspjehom i dominacijom nad Metrogradom, MaksimUm uskoro shvaća da njegov život nema smisla bez suparnika. Odlučan vratiti ravnotežu u svoj život, on od nasumce odabranog čovjeka stvara novog superheroja, Titana, no uskoro shvaća da njegova kreacija nema ideju zaštititi već uništiti Metrograd i postati još veći zlikovac. Može li MaksimUm zaštititi ono što je prije uništavao i postati novi spasitelj Metrograda?

Nažalost, 'MaksimUm' korača tragom posljednjeg 'Shreka', vrteći se oko prožvakanih ideja i iznimno slabih likova. Zapravo, ovo je posve generični dječji animirani film bez gotovo ikakve dubine. Ako povučemo paralelu s 'Izbaviteljima' koji se isto gradio oko superheroja, odmah ćemo uvidjeti nedostatke. Dok je tamo svaki lik sadržavao neku osobnost ili upečatljiv karakter, ovdje je jedino naslovni junak donekle zanimljiv. S osnovnim fokusom na njegovom razvoju u pozitivnu ličnost, zaboravilo se negativcu ili bilo kome drugome podariti ikakvu dimenziju i na kraju svi služe kao stereotipni subjekti u razvučenoj priči. Animacija je naravno izvrsna, ali uz blijede likove i posve bezdušno mjesto događanja ona ne spašava film od osrednjeg iskustva. Smješteno u blijedu metropolu gdje su građani nepotrebni dodatak setu, a značajniji likovi samo sjena glavnome, teško je uspostaviti specifičnu atmosferu, a još manje upečatljivu. Zahvaljujući solidnoj režiji i dobrom korištenju efekata film ipak sadržava zabavni element, a i dizajn samog MaksimUma je dobar, ali to nije ništa što već nismo vidjeli.

Nakon ostalih vrhunskih ostvarenja godine, od kojih je jedno iz istog studija, donekle je i uvredljivo biti ponuđen ovakvim ostvarenjem. Naravno, ukoliko je ciljana publika isključivo dječja, tada 'MaksimUm' nudi solidnu zabavu i donekle razumljivu moralnu pouku, ali slojevitost ili barem upečatljivi ansambl likova nisu prisutni i time šira publika neće biti oduševljena. Ponovno pogledati 'Izbavitelje' ili ovogodišnji 'Kako izdresirati zmaja' bolji je izbor, a 'MaksimUm' će ostati zapamćen kao još jedna u nizu osrednjih Dreamworksovih animacija.