VJEČNO MLADE

Glumice koje obaraju s nogu i nakon pedesete

24.02.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Mnoge su ljepotice prošetale pred holivudskim kamerama, no samo su neke uspjele i u kasnijoj životnoj dobi zadržati dobar izgled i dostojanstveno ostarjeti bez ožiljaka faceliftinga i prelivenog silikona na licima

Iako je plastična kirurgija postala najnormalnija pa čak i nužna stvar za preživljavanje u svijetu showbusinessa, nemalen je broj onih koji su odlaskom pod nož uspjeli reći zbogom normalnom izgledu. Sjetimo se samo Mickeyja Rourkea, Priscille Presley i Joan Rivers koji danas izgledaju kao natečene voštane lutke, a i neke ih mlađe zvijezde, primjerice Nicole Kidman, slijede na tom putu.

Neke pak druge zvijezde holivudskog neba ipak su odlučile starjeti dostojanstveno. Iako su i one vjerojatno učinile koji operativni zahvat, to su radile incognito, bez dramatičnih promjena te su tako uspjele zadržati sjaj i seksipil koji ih je pratio na vrhuncu karijere.

tportal 

Sharon Stone(51) titulu jedne od najboljih mački Hollywooda zaslužila je pokazujući međunožje u filmu Sirove strasti. Iako je taj prizor prodrmao filmski svijet, Sharon zbog eksplicitnih scena nije bila okarakterizirana kao 'jedna od onih' koje se pred kamerom znaju samo skinuti, već je, suprotno tomu, često bila isticana njezina visoka inteligencija. Kasnije je snimila još nekoliko sličnih trilera , a njezin veliki povratak bio je najavljen nastavkom 'Sirovih strasti' 2006. Premda je film bio očiti promašaj, tada četrdesetosmogodišnja Sharon pokazala je svijetu da izgleda bolje nego ikad, i to četrnaest godina nakon prvijenca. Duhovita Sharon ljude svoje dobi voli uspoređivati s arheološkim iskopinama, no šala je time veća što ona nikako ne spada u tu kategoriju.

Kim Cattrall(52), jednako seksipilna i samo dvije godine starija od Sharon, glumica jekoja je planetarnu slavu postigla glumeći Samanthu u seriji Seks i grad. Nasuprot mnogima, za Kim su tek četrdesete bile godine najveće slave i popularnosti, a da ne kažemo i najboljeg izgleda. Osim što nas je kao Samantha svakodnevno oduševljavala svojim dobrim nogama, britkim smislom za humor i nevjerojatno dobrim outfitima, Kim je za žensku populaciju učinila i mnogo više. Njezina bi se uloga mogla smatrati manifestom emancipirane žene koja je sa svojim godinama na 'ti', koja se ne boji starenja i koja otvoreno upražnjava svoju seksualnost. Uloga joj je donijela vjerne poklonike diljem globusa, a kao primjer naglog osviještenja žena u godinama navest ćemo primjer naše voditeljice Katje Kušec koja je, osim što nevjerojatno i nalikuje na Kim, popodnevni Dnevnik odlučila voditi samo u kravati bez košulje, pri čemu je svaki daljnji komentar suvišan. Status seks-ikone Kim Cattrall zapečatila je filmom Seks i grad 2008. u kojem je još jednom odlučila utjeloviti lik zavodljive Samanthe kada je napunila 52 godine.

Njezina imenjakinja Kim Basinger (55) još je jedna od glumica za koje nam se čini da izgledaju isto s trideset i s pedeset. Ona je opčinila muškarce još davne 1986. kada se s Mickeyjem Rourkeom pojavila u filmu 9 i pol tjedana u ulozi Elizabeth. Iako film na kinoblagajnama nije postigao velik uspjeh, svojim je pojavljivanjem u videotekama uspio regrutirati mnoge fanove lika i djela Kim Basinger. Zanosna plavuša kasnijim ulogama potvrdila je status klasičarke prepoznatljive ljepote. Izjavila je da se ne želi podvrgavati plastičnim operacijama i da je ne smetaju bore koje na licu dobiva s godinama. Povratak u velikom stilu ostvarila je filmom While she was out 2008. ulogom kućanice koja se nezgodnim spletom okolnosti nađe u poziciji da mora baratati vatrenim oružjem i poubijati cijelu bandu nasilnika. Opasna i još uvijek jednako zgodna.

Michelle Pfeiffer (52) od fragilne Madamede Tourvel u Opasnim vezama preko Cat Woman u Batmanu do psihički rastrojene žene u filmu Ispod površine, još je jedna pedesetogodišnjakinja koja nas ne prestaje ostavljati bez daha. Michelle je jedna od rijetkih sretnica koju krasi vječno mladi izgled djevojčice iako je nekada pušila i po dvije kutije cigareta dnevno. Nedavno je izjavila kako je ulazak u šesto desetljeće za nju bilo oslobađajuće iskustvo i da te godine donose i bolje uloge. Pušiti je prestala, udala se i osnovala obitelj, a za svoj život kaže da je naprosto predivan. Vjerujemo da bi i nama bio kad bismo svako jutro ugledali takav prizor u ogledalu.

Lena Olin (53) švedska je glumica koja, unatoč odbijanju uloge Catwoman u 'Batmanu' i one Catherine Tramell u 'Sirovim strastima', nije izgubila titulu jedne od najseksipilnijih glumica današnjice. Taj je status potvrdila brojnim ulogama fatalnih zavodnica koje je utjelovila tijekom karijere, u kojima su joj partneri bili redom poznati glumci poput Richarda Gerea, Roberta Redforda ili Daniela Day Lewisa, ali i sjajnom izgledu iako je prešla pedesetu. Zapažene je uloge ostvarila u filmovima Nepodnošljiva lakoća postojanja, Havani i Devetim vratima, a u novije vrijeme u seriji Alias






Isabelle Adjani (53), Lenina vršnjakinja i također glumica koja dolazi sa Starog kontinenta, u Francuskoj je postala slavna već sa sedamnaest godina, a njezina bjelokosna put, egzotična ljepota i vrhunska gluma učinili su je poštovanom glumicom i u Americi. Dobitnica je četiriju Cesara, dvaput je bila nominirana za nagradu Oscar, a časopis People ju je odabrao za jednu od pedeset najljepših ljudi na svijetu. Svoju možda najzapaženiju ulogu ostvarila je kao kraljica Margot u istoimenu filmu kada joj je već bilo četrdeset godina. Bila je u turbulentnim vezama s Danielom Day Lewisom i glazbenikom Jeanom Michelom Jarreom. Danas živi u New Yorku i izgleda jednako očaravajuće.

Osim navedenih glumica, još uvijek su aktualne i neke vječne dive velikog platna koje, premda su zašle u sedmo ili osmo desetljeće, nisu rekle zbogom ni karijeri, a ni dobrom izgledu.

Susan Sarandon (62) glumica je čije su poprsje čitatelji Playboya 1981. izglasali najljepšim slavnim grudima, a Oscara je zaradila glumeći časnu sestru u filmu Dead Man Walking u kojem je nastupila sa Seanom Pennom. Premda je zašla u sedmo desetljeće života, Susan se ne odriče dubokih dekoltea u kojima se voli prošetati crvenim tepihom, pokazujući kako njezino vrijeme još uvijek nije prošlo. Vječno mladolika Susan na velikom platnu glumila je uz mnoge holivudske ljepotane, a u stvarnom životu upecala je dvanaest godina mlađeg glumca Tima Robbinsa kojemu je najmlađeg sina rodila blizu pedesete.

Catherine Deneuve(65) primjer je glumice koja odiše klasičnom ljepotom i koja s godinama nije izgubila nimalo sjaja. Osim što je glumila u brojnim filmskim klasicima, bila je muza Yvesa Saint Laurenta i zaštitno lice Chanela, a prije nekoliko godina L' Oreal ju je angažirao za svoju kampanju linije za kosu. Iako su se u njihovim reklamama redom prije pojavljivale mnogo mlađe poznate glumice, Catherine je pokazala da im bez problema može parirati iako je još u devedesetima postala baka. Jedini uvjet za pristanak na kampanju s njezine je strane bio da je ne retuširaju, već da je prikažu upravo onakvom kakva zaista jest. Zajedno s drugim poznatim glumicama, među kojima je i spomenuta Sofia Loren, 2001. pojavila se na naslovnici časopisa Vanity Fair, a čitatelji su je proglasili najelegantnijom ženom na svijetu.


Jane Fonda (71) slavu je stekla filmom Barbarella još davnih šezdesetih i otad ostaje najpoznatija kao glumica. Uz glumu se bavila i manekenstvom, napisala nekoliko knjiga te u svojim četrdesetima izdala dva videouratka s vježbama za vitku liniju pred kojima se pobožno vježbalo i u našim domovima. Oni su joj donijeli milijune, a predstavljali su revoluciju u industriji fitnesa te do danas ostali jedni od najprodavanijih videa te vrste. Dvostruka dobitnica Oscara udavala se tri puta i iako joj brakovi nisu uspjeli, s godinama je naučila voljeti sebe, a u tome je pomogla i brojnim ženama diljem svijeta.

Sophia Loren (74), najpoznatija talijanska glumica svih vremena i u poznim godinama nastavlja snimati filmove jednakim žarom kao u mladosti, a najnovija joj je uloga u filmu Nine, remakeu Felinijevog 8 i ½ u kojem utjelovljuje majku glumcu Danielu Day Lewisu. Osim što aktivno glumi, Sophia Loren se u 72. godini života slikala za Pirellijev kalendar uz bok mladim glumicama Naomi Watts i Penelope Cruz, pokazavši da žena i u sedamdesetima može izgledati ne samo lijepo, već i zračiti seksipilom. To je potvrdila i pojavljivanjem na ovogodišnjoj dodjeli Oscara gdje je zabljesnula na crvenom tepihu zajedno s još jednom predivnom damom u godinama, svojom kolegicom Meryl Streep.

 

Čini se da pitanje vječne mladosti ostaje tajna velike moći. Za neke je to facelifting, za druge zdrava prehrana, a trećima je u tome pomogao dragi bog i dobra genetika. I dok su slavne ljepotice koje ne poznaju značenje riječi gravitacija sklone filozofskim spoznajama poput one da ono što čovjeka čini lijepim dolazi iznutra, mi smo, obični smrtnici ipak skloniji cijelu plaću potrošiti na Creme de la Mer i toplo se nadati da će nam plankton izbrisati godine.