tportal.hr

Zagreb
+5
Osijek
+5
Pula
+9
Rijeka
+15
Zadar
+9
Split
+12
Dubrovnik
+12

BURNA SKUPŠTINA

Antonio Nuić novi predsjednik Društva redatelja

Antonio Nuić novi je predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, izabran kao jedini kandidat na večerašnjoj izbornoj skupštini Društva

Datum objave:
30.11.2010 14:38

Zadnja izmjena:
30.11.2010 19:01

Društvo ćemo pokušati ustrojiti kroz radne skupine koje će pomno pratiti brojne probleme koji nisu bitni samo za članove, nego i za sve ono što se događa s medijima i audiovizualnom djelatnošću u Hrvatskoj, ustvrdio je Nuić.

Sve počinje onima koji rade program, a reflektira se na cijelu kulturu jedne države i identitet naroda. Ako nemamo vlastitu proizvodnju, postat ćemo medijska kolonija većih i jačih, a to se ne smije dogoditi, naglasio je novoizabrani predsjednik.

Iako je gotovo četverosatna skupština bila izborna, sami izbori pali su u drugi plan, dok je gotovo svim točkama dnevnog reda dominirala rasprava između redateljice Ivone Juke s dosadašnjim vodstvom, započeta proteklih mjeseci kroz njihovu internu e-mail prepisku.

Časni sud Društva izvijestio je članstvo o incidentu koji se dogodio prošle godine u Dublinu, kada je Juka navodno fizički napala jednu srpsku redateljicu, što je ona na skupštini opovrgnula. Juka je pak u burnoj raspravi dosadašnje vodstvo optužila da su loše vodili Društvo i da nisu ništa napravili za njegovo članstvo.

Zamjerke na rad Društva imao je i redatelj Vicko Ruić, ustvrdivši da ta strukovna udruga djeluje na rubu kriminala te da ga je nekolicina članova privatizirala. Nakon što je zamoljen da pismeno obrazloži svoje tvrdnje, Ruić je napustio skupštinu, najavivši svoje istupanje iz Društva.

Vlatka Vorkapić i Ljiljana Šišmanović govorile su o nedopustivom odnosu Hrvatske televizije prema filmskoj struci, upozorivši da je radi štednje na javnoj televiziji zabranjeno emitiranje radova koji imaju klauzulu za reprize, da je prekinuta suradnja s mnogim vanjskim suradnicima te je zabranjen angažman honoraraca i asistenata redatelja.

Takve odluke nisu niti u interesu HRT-a, naglasila je Šišmanović, predloživši da udruge koje okupljaju filmaše trebaju zajedno postaviti parametre za daljnje djelovanje ispod kojih se ne smije ići.

Dosadašnji predsjednik Arsen A. Ostojić smatra da je Društvo u njegovu mandatu, u protekle dvije godine, najintenzivnije radilo u cijeloj svojoj 15-godišnjoj povijesti, posebno istaknuvši početak isplate sredstava prikupljenih na osnovi kablovske retransmisije.

Naime, na temelju ugovora sa HDS ZAMP-om članovima će se isplatiti oko 55 tisuća kuna prikupljenih na osnovi HTV-ovih programa emitiranih i reemitiranih tijekom 2006, a slijede isplate za 2007, 2008. i 2009.

Na skupštini su izabrani i članovi Upravnog odbora (Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson, Danilo Šerbedžija), Nadzornog odbora (Zrinka Matijević Veličan, Silvije Petranović i Dalibor Matanić) te Časnog suda (Petar Krelja, Romana Rožić i Goran Rukavina).

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


RTL

Preporučujemo

tportal.hr

tportal.hr

Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr