POSRNULI POVRATNICI

Veliki povratak zaboravljenih zvijezda

27.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Jednom kad se velika zlatna vrata Hollywooda zatvore, teško ih je ponovo i odškrinuti, a kamoli proći kroz njih. Holivudsko povećalo je nemilosrdno, a kad jednom netko pod njim posrne, vrlo brzo pada u zaborav ili pak postaje predmet sprdnje. No ponekad se nekima ukaže druga prilika. Podsjetimo se nekolicine koji su je uspješno iskoristili, ali i nekolicine kojima ni druga šansa nije pomogla

Mickey Rourke

Početkom novog milenija činilo se ne samo da je Mickey Rourke pao u ropotarnicu zaboravljenih zvijezda i seks simbola, nego i da je spao na najniže životne grane isprepletene problemima. Nekadašnji A-lister nestao je u opskurnim borilištima amaterskog boksa, slobodno vrijeme provodeći u vidanju rana i slomljenih nosova uz pomoć kojekakvih nedozvoljenih supstanci. Istini za volju, nikad nije u potpunosti nestao s filmskog platna, no svoje glumačke potrebe zadovoljavao je u uglavnom nepoznatim filmovima nepoznatih redatelja.

Nakon svojevrsnog uskrsnuća u filmu 'Sin City', u kojem je zahvaljujući kompleksnim vizualnim efektima tek natuknuo promjene svoje vanjštine, svojim pojavljivanjem u 'Hrvaču' zabezeknuo je publiku. Ne samo da mu je faca izgledala kao da ju je netko obradio gumenim transplantatima (tvrdi da se podvrgnuo nužnim plastičnim operacijama kako bi sanirao ozljede iz boksačke karijere), nego je nabacio i dvadesetak kila mišića.

No nakon prvobitnog šoka zbog vizualnog doživljaja, dodatno je šokirao gledatelje i kritičare svojom nepatvorenom i iskrenom glumom, kojom je neosporno zaslužio nominaciju za Oscara. Zahvaljujući toj interpretaciji ostarjelog hrvača, Rourke se vratio među trenutno najtraženije holivudske face.

Robert Downey Jr.

Gledajući retrospektivno, Robert Downey Jr. nije nikad u potpunosti nestao s filmskog platna, no zbog svojeg snažnog temperamenta i strastvene ljubavi prema opijatima, na račun kojih je proveo mjesece na odvikavanju, čak i zatvoru, uspio je samome sebi srozati reputaciju. Nitko ni u jeku najjače ovisnosti nije mogao osporiti da je genijalan glumac, no postao je nepouzdan, zbog čega su ga redatelji sve češće zaobilazili.

No u jednom trenu odlučio je malo se dovesti u red. Prihvatio je novu šansu u obliku Fincherove ponude za 'Zodiak' koji ga je vratio pod zvjezdane reflektore, a zahvaljujući pokazanome, angažirao ga je Jon Favreau za ulogu u 'Iron Manu'. Downey Jr. snašao se u toj ulozi kao riba u vodi nadodavši novu dimenziju i karizmu stripovskom čovjeku od željeza.

Uzrokovao je globalnu pomamu za novim filmskim superjunakom, istovremeno iskovavši samome sebi novi željezni pijedestal i postavši popularniji nego ikada. Na plimom valu nove slave nastavio je oduševljavati svojim ulogama u 'Tropskoj grmljavini', ozbiljnijem 'Solistu' te suludom novom prikazu Sherlocka Holmesa u izdanju kakvo dosad nismo imali prilike ni zamisliti.

Ben Affleck

Benjamin Geza Affleck-Boldt započeo je karijeru s impresivnim zamahom. Nakon uspješnica 'Štakori iz shopping centra' i 'Chasing Amy' pod patronatom Kevina Smitha, Affleck se doimao kao mlada nada Hollywooda. Potom se prihvatio pera te je s Mattom Damonom napisao Oscara vrijedan scenarij za 'Dobrog Will Huntinga', pothvat kojim je oduševio holivudske skeptike koji su trenutačno počeli hvaliti njegovu svestranost.

Nakon toga se probijao kroz nekolicinu neuspješnih filmića, da bi se spotaknuo na 'Pearl Harbor' Michaela Baya, ljigavu ljubavnu priču omotanu u američku zastavu koja je čak i američkoj publici bila malo previše. Zakucao se još dublje na dno s grozotama kao što su 'Daredevil' i 'Gigli' koji s ocjenom 2,4 spada među najlošije ocijenjene filmove na IMDB-u.

Osjetivši da je vrijeme za promjene, budući da Hollywood ne zaboravlja niti prašta olako takve padove u karijeri, Affleck se odlučio okušati u režiji. Njegov prvijenac 'Nestala bez traga' zadivio je kritičare, a gledatelji su ga ocijenili s visokih 7,9 na IMDB-u. S najnovijim redateljskim projektom, 'Gradom lopova', dodatno je dignuo ljestvicu, osvojivši 8,0 na IMDB-u i usput pokazavši da čak zna pružiti i uvjerljivu glumačku izvedbu kad samog sebe režira. Kako je krenuo svojim pothvatima iza kamere, čini se da mu se smiješi uspješna karijera iza kamere kakvom nas je iznenadio njegov kolega Jon Favreau.

Mike Myers

Mike Myers nekoliko je godina gradio imidž bitne face filmskih komedija. Već s 'Wayneovim svijetom' vidjelo se da je na dobrom tragu, a s Austinom Powersom i Dr. Evilom stvorio je kultne ikone moderne komedije. Usput je svojim glasom na nevjerojatan način oživio zelenog ogra u bezbroj nastavaka, kratkih filmova i videoigara. Zaokruživši cijeli opus u jednu cjelinu, činilo se da je uspio u svojoj izvornoj nakani. Tada, najedanput, kao da gubi inspiraciju i pada u mulj neukusa lišenog humora.

'Ljubavni guru'
, za koji je napisao scenarij i ponovio svoj zaštitni znak pojavljivanja u više uloga, činio se kao nastavak uspješnog opusa. No pokazao se totalnim promašajem, uzevši najgore od slapstick komedije i komedije zabune. Nakon fijaska s 'Ljubavnim guruom', činilo se da je pad bio tek kratkotrajan, obzirom da je dobio ulogu u filmu koji je bio popularan i prije prvog prikazivanja, Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima'.

No ispostavilo se da se radi o toliko kratkom pojavljivanju, da se većina gledatelja više ni ne sjeća da je tamo glumio, a kamoli što je glumio. S obzirom na visoki standard zabave kojim nas je razmazio donedavnim hitovima, ostaje nam da se nadamo da neće pasti u zaborav poput mnogih drugih posrnulih komičara, već da će uskoro pronaći inspiraciju i ponovno nas oduševiti nekim novim šašavim likom.

Joaquin Phoenix

Veliki je teret izgubiti brata koji je bio jedna od najvećih mladih zvijezda Hollywooda te pratiti njegove stope prema filmskom svijetu. Mladog Rivera Phoenixa, nesretno preminulog uslijed predoziranja drogom, mnogi su smatrali jednim od najvećih talenata filmskog svijeta, zbog čega je teško bilo na njegovog mlađeg brata ne gledati s dozom skepticizma kada se i on odlučio otisnuti u filmske vode.

No Joaquin je ubrzo pokazao da krv nije voda te se nametnuo kao punopravni nasljednik ostavštine svoga brata. Jakog glumačkog instinkta, Joaquin je pokazao da se jednako dobro snalazi u svim glumačkim izazovima. Njegova filmografija i popis redatelja s kojima je surađivao uistinu su impresivni, jednako kao i dvije nominacije za Oscara. No, 2009. godine počinje njegova preobrazba koju su mnogi opisali jednostavno kao gubitak razuma.

Zapustio se, udebljao i uzgojio gustu neurednu bradu, usput najavljujući svoje povlačenje iz glume kako bi se posvetio karijeri rap izvođača. Cijelu metamorfozu dokumentirao je njegov prijatelj Casey Affleck u filmu znakovitog naziva 'I'm Still Here' u kojem je Phoenix punu godinu bio uživljen u ulogu proste i bahate posrnule zvijezde.

Nakon pojavljivanja u talk showu Davida Lettermana, postao je predmet ismijavanja cijele nacije. Naposljetku, priznao je da je sve bilo pomno smišljena laž, a Affleckov dokumentarac trebao je prikazati iskvareni svijet holivudskih zvijezda i njihovih osobnosti. Želimo im vjerovati i što prije zaboraviti bradatu personu s reperskim sklonostima.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: