ZA LJUBITELJE FILMA

Objavljena knjiga 'Uvod u povijest hrvatskog igranog filma'

26.11.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Dr. Nikica Gilić, predstojnik katedre za filmologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavio je novu knjigu - 'Uvod u povijest hrvatskog igranog filma'

Novi pregled povijesti hrvatskog igranog filma naglašava karakteristike koje dosadašnja povijesna proučavanja i filmološke sinteze nisu u dovoljnoj mjeri obuhvatili - stilističke značajke, odnosno razvojne linije, kao i mehanizme stvaranja umjetničke vrijednosti i njezina kritičkog prosuđivanja. Zbog važnosti i popularnosti filmskog medija, knjiga je namijenjena ne samo stručnjacima, nego i svakom ljubitelju filma i široj kulturnoj javnosti.

Gilić daje pregled cjelokupne domaće kinematografije od početaka filmske umjetnosti u Hrvatskoj kroz djelovanje Joze Ivakića i Oktavijana Miletića, preko pregleda organiziranja prave kinematografije u razdoblju Drugog svjetskog rata i ranom razdoblju socijalizma, kroz tzv. klasično razdoblje, u kojem se osobito osvrće na filmove Branka Bauera i pokušaje uspostavljanja 'socijalističkih žanrova'. Pozabavio se i autorskim igranim filmom šezdesetih i sedamdesetih, žanrovskim stilovima sedamdesetih i osamdesetih sve do recentnih filmskih ostvarenja.