U KINIMA: 'ŽIV ZAKOPAN'

Napet filmski eksperiment lišen čvrste priče

27.11.2010 u 08:30

Bionic
Reading

Napet i zanimljiv filmski eksperiment vrhunski je snimljen i nudi pregršt zabave, ali često pati od razvučenog scenarija

Španjolski film s američkom zvijezdom i reklamiran usporedbama s velikim Hitchcockom? Upravo to je 'Živ zakopan' s Ryanom Reynoldsom u naslovnoj ulozi čovjeka zatočenog u lijesu pod zemljom. Paul Conroy (Ryan Reynolds) američki je vozač kamiona koji obavlja posao u Iraku. Odjednom se budi svezan unutar lijesa, bez ideje kako, zašto i tko je to napravio. Uskoro se počinju otkrivati detalji vezani uz neprestanu borbu za opstanak. Može li Conroy preživjeti? Je li ovaj film dostojan Hitchcockova imena?

'Živ zakopan' tehnički je vrhunsko ostvarenje, od redateljevog kadriranja do fluidne montaže. Bez obzira na samo jedan prostor i jednog vidljivog lika, napetost je gotovo stalno prisutna i efektno građena. No uz to se odmah javlja i problem, jer kako film odmiče kraju, tako se radi postizanja te napetosti pojavljuju sve besmislenije scene, narušavajući ciljanu ozbiljnost pomalo komičnim zaokretima. Time je i usporedba s Hitchcockom blijeda, jer on je uglavnom imao vrhunske scenarije, dok je ovdje to u drugom planu. Vizualne majstorije zapravo grade cijeli film umjesto čvršće priče. Ryan Reynolds korektno uspijeva nositi film na svojim leđima iako cjelokupni dojam nije poseban. On svakako dobro glumi, ali njegove reakcije i izrazi često su previše u skladu s prošlim ulogama iz komedija i ponekad zna djelovati neozbiljno, no možda će netko drugi drugačije prihvatiti Reynoldsov stil, stoga ne valja previše prigovarati, pogotovo jer to nije slaba točka ovoga uratka.

U konačnici se može zaključiti da je 'Živ zakopan' više filmski eksperiment nego konkretno filmsko iskustvo. Redatelj Rodrigo Cortes uspješno svojim stilom i atmosferom gradi napetost, kao što i Reynolds svojim nastupom pokazuje više sposobnosti nego inače, ali ipak nedostaje potpuniji scenarij da bi se ovo moglo nazvati modernim klasikom vrijednim Hitchcockova imena. Rodrigo Cortes pokazao se kao talentirani redatelj i vrijedi pratiti njegov sljedeći filmski korak.

Oni koji žele nešto drugačije od tipičnog holivudskog trilera naći će mnogo pozitivnoga, ali neka ne očekuju previše. Ovaj lijes nudi mnogo zabavnih trenutaka kao i mana, a u konačnici garantira barem dobar kino provod.