HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

'Aurora' i putovanje kroz teheranski underground

24.11.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Osmi festival filma o ljudskim pravima Human Rights Film Festival održat će se od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci

'Aurora'

Ovogodišnji filmski program uključuje 20 filmskih naslova – šest filmova radovi su renomiranog njemačkog redatelja Alexandera Klugea, a preostalih 14 uradaka daju presjek najzanimljivijih filmova koji se bave problematikom ljudskih prava u igranoj i dokumentarnoj produkciji u tekućoj godini.

Pored već najavljenih filmova Jean-Luca Godarda Film-socijalizam), rumunjskog dokumentarista Andreija Ujice (Autobiografija Nicolae Ceausescua) te Talijana Pietra Marcella Vučje ždrijelo), ovogodišnji HRFF među ostalima donosi i najnoviji film predvodnika rumunjskog novog vala Cristija Puiuja 'Aurora'. Cilj je ovog svojevrsnog filmskog eksperimenta promatranje čovjeka sposobnog da počini ubojstvo (tumači ga sam Puiu) – prije, za vrijeme i nakon samog čina, bez potrebe za preispitivanjem njegovih motiva i posezanjem za racionalnim objašnjenjima.

Dokumentarac koji je izazvao pozornost javnosti diljem svijeta je film Judith Ehrlich i Ricka Goldsmitha Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i Pentagon Papers'. Daniel Ellsberg potresao je Ameriku 1971. tako što je prokrijumčario supertajne dokumente iz Pentagona i objavio ih u New Yorku Timesu - taj je događaj inicirao aferu Watergate, Nixonovu ostavke te konačno povlačenje američkih trupa iz Vijetnama.

Nitko nije čuo za perzijske mačke' igrani je film Bahmana Ghobadija, pripadnika treće generacije iranskog novog vala koji nas ovim filmom vodi direktno u iranski glazbeni underground. Kroz priču o dvoje mladih glazbenika koji sanjare o svirkama po Europi, Ghobadi pokazuje kako svojom kreativnošću, idealima i slobodom izražavanja teheranska mladež prkosi autoritarnoj državi koja im sustavno dokida univerzalna ljudska prava.

Njemački dokumentarist Klaus Stern filmom 'Hennerov san - najveći europski turistički projekt' zabilježio je nastojanja Hennera Sattlera, načelnika općine u njemačkom Hessenu, da realizira investiciju od 420 milijuna eura.

'Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i Pentagon Papers'

Tematski je fokus ovogodišnjeg festivala javnost, a propitivanjem tog pojma ukazuje se na činjenicu da je podložna neprestanom zajedničkom pregovaranju i stvaranju, preispitivanju i dogovaranju.

Pored filmskog programa, HRFF uključuje i niz popratnih sadržaja koji se tematski vezuju na pojam javnosti. Tako će poznata njemačka filmologija Gertrud Koch održati izlaganje o (društvenoj) masi kao političkoj fantazmi kina, tj. o sjecištima političke teorije i filma, a bit će održana i diskusija povodom nedavno objavljene studije 'Breme našeg doba' beogradske teoretičarke Daše Duhaček i srpskog prijevoda kapitalne knjige Hannah Arendt 'Život duha'

Human Rights Film Festival održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a kompletan filmski i popratni program besplatan je.