NA SISAČKOJ FIBULI

Pobijedila 'Sudbina broja 13'

15.11.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Dobitnica plakete Irena Škorić najbolja je, po sudu gledatelja, na petoj Reviji dokumentarnog filma

Zaljubljenici u dokumentarce preko vikenda birali su najbolji između deset prikazanih filmova, a ravnateljica Doma kulture Kristalna kocka vedrine uručila je priznanja pobjednici.

Drugo mjesto osvojio je 'Benjamin' Matije Vukšića, a na trećem se našao 'Park u izgradnji' redatelja Gorana Devića.
‘Sudbina broja 13’ film je o tramvaju broj 13 koji ‘vozi svugdje i nigdje’ i poput ukletog Holandeza luta ulicama Zagreba. Skrivio je najtežu nesreću u povijesti, ubio je najviše ljudi i najčešće iskliznuo iz tračnica. Pa ipak, taj šarmantni vremešni stroj s nadimkom ‘Genscher’ putujući je hotel i dnevni boravak u cijeloj jednoj nevidljivoj Hrvatskoj, koju je tranzicijsko vrijeme odbacilo na marginu i koja kao da zajedno s njim putuje - u rezalište. Autorica filma, inače i kuma Festivala, jedan je od putnika.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio Nagradu publike, a na WorldFestu u Houstonu je imao međunarodnu premijeru i dobio Prvu platinastu nagradu. Također proglašen najboljim dokumentarnim filmom u kategoriji dugih dokumentaraca na 16. San Gio – međunarodnom filmskom festivalu u Veroni. Sisačka publika je tako plaketom Fibule donijela ovom filmu i četvrtu nagradu.
Na zatvaranju Fibule, prikazani su filmovi van konkurencije, tako da je publika mogla vidjeti turističko-promotivni film dobitnice nagrade Emmy, Ashley Colburn 'Wow Croatia' te životnu priču mlade djevojke koju roditelji žele prodati, 'Duhan djevojka', redateljice Biljane Garvanlieve. Ipak, najemotivniji dojam je na publiku ostavio film 'Zaljev' oskarovca Louieja Psihoyosa, koji govori o izlovu i ubijanjima dupina u Japanu.

Organizator Revije dokumentarnog filma Fibula za sljedeću godinu najavio je novog kuma festivala koji će promovirati ovu reviju. Bit će to Siščanin Goran Dević, koji se ovaj vikend predstavlja u Rimu na Danima hrvatske kinematografije s dva svoja filma: 'Crnci', koji je ovogodišnji hrvatski predstavnik na dodjeli Oscara, te 'Poplava', koji će zasigurno biti prikazan na jednom od dva sisačka festivala.