Film ŽANROVSKA AZIJA

Tjedan malezijskog filma u Zagrebu

  • Autor: V. G.
  • 11.11.2010 8:31:23
  • 10.11.2010 21:56:25

Koliko ste malezijskih filmova pogledali u životu? Nijedan? Onda se pripremite na njih pet

Čak i na onim zapadnim tržištima koja poštuju, prodaju i gledaju azijske filmove, malezijski je film uvijek bio u sjeni ostalih, ne samo velikih tvornica celuloidnog blaga s nekoliko stotina naslova godišnje (Kina, Hong Kong, Japan i Koreja), već i manjih kinematografija koje su se uvijek više probijale, poput Indonezije ili Tajlanda. Nije čudo, jer godišnja produkcija malezijskih filmova vrti se oko tridesetak naslova godišnje, a vlast je tek u zadnjih nekoliko godina otkrila potencijal promocije vlastite zemlje preko ovog oblika umjetnosti.
'Papadom'


U svjetlu svega toga Zagreb dobiva svoj prvi tjedan malezijskog filma – u organizaciji Veleposlanstva Malezije u RH, od 22. do 26. studenoga u kinu Tuškanac održat će se Malaysia Film Week, s pet žanrovski različitih naslova u programu.

Počevši od prvog malezijskog dugometražnog animiranog 3D filma (koji će se, nažalost, prikazati u 2D inačici) 'Geng: The Adventure Begins', velikog dječjeg hita koji izgleda poput igrice za Nintendo. Riječ je o šumskoj avanturi dvojice dječaka, koji za vrijeme praznika otkrivaju skrivene tajne malezijskog ruralnog folklora – red zabave i red edukacije, dakle.

'Pensil', dirljiva drama o mentalnoj retardaciji, susreće komediju 'Papadom', priču o udovcu koji pokušava samostalno odgojiti kćer u burnim tinejdžerskim godinama, a u programu se nalazi i jedan horor, klasično plašenje sa šest djevojaka i pokojim duhom, pod nazivom 'Histeria'.

'Puteri Gunung Ledang' najskuplji je film u povijesti malezijske kinematografije, epska povijesna priča o heroju Hang Tuahu, prepuna melodrame, akcije, borilačkih vještina, raskošnih kostima...

Detalje o projekcijama potražite ovdje
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još