KOJA JE BOLJA LISBETH SALANDER?

Epska bitka između Rooney i Noomi

10.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha švedskog trilera 'Muškarci koji mrze žene', snima se i holivudski remake, te će uskoro pasti prve procjene nove glavne uloge

Uskoro će publika dobiti priliku komparirati tko je bolji u ulozi misteriozne darkerice Lisbeth Salander. Švedska zvijezda Noomi Rapace prepustila je svoj lik iz popularne trilogije 'Millenium' švedskog pisca Stiega Larssona, mladoj Amerikanki Rooney Mari, koja će se pridružit će se Danielu Craigu u snimanju holivudske verzije filma 'Muškarci koji mrze žene'.

Za ulogu hakerice koja zajedno s novinarom Mikaelom Blomkvistom istražuje slučaj star 40 godina bila je otvorena borba u zvjezdanoj areni, ali netipične ljepotice osvojile su redatelje karizmatičnim i energičnim nastupima na audiciji. Od trenutka kad je švedska glumica Noomi Rapace dobila ulogu odvažne Lisbeth Salander u adaptaciji švedskog bestselera, znala je da će joj se život dramatično promijeniti.

'Mislila sam da će me svi zamrziti! Ljubitelji romana već su suprostavili snažan odnos s njezinim likom opisanim u knjizi, pa sam mislila da nikad neće prihvatiti moj način izvedbe. Kad sam preuzela ulogu, to mi se činilo kao samoubilačka misija', objasnila je atraktivna 30-godišnjakinja koja se s lakoćom transformirala u androginu punkericu i hakericu. Kako bi se što bolje pripremila, Rapace je intenzivno trenirala kick-boxing četiri puta tjedno punih sedam mjeseci, bacila se na strogu dijetu, nabavila vozačku dozvolu za motor, ošišala kosu i stavila čak šest piercinga.

Njezin sedmogodišnji sin kojega je dobila sa švedskim glumcem Olaom Rapaceom bio je sumnjičav oko maminog novog izgleda.

'Kad smo završili snimanje prvog nastavka, začuđeno me pitao: Mama, zašto želiš izgledati kao dečko?' objašnjava glumica, dok je na zadnjem setu već bila pripremljena na to da mu mora objasniti svoj neobični izgled.

'Prije nekoliko mjeseci obrijala sam glavu tako da nalikujem na Mohawka. Stoga sam povela dijete sa sobom na šišanje, da sudjeluje u cijelom procesu i da ga ne preplašim kad se vratim kući izgledajući kao Edward Škaroruki.'

Trud se isplatio, a reakcije na njezin lik bile su drukčije od prvotnih očekivanja, tako da je, nakon vala oduševljenih komentara i od publike i kritike, dobila ulogu u nastavku 'Sherlocka Holmesa', britanskog redatelja Guyja Ritchieja, koji se trenutačno snima u Londonu:

'Tako sam sretna što sam dobila priliku surađivati s Robertom Downeyjem Jr.-om. Odlično se provodimo na setu, a Ritchie je vrlo hrabar redatelj, pun smjelih i neočekivanih poteza. Osjećam da sam tijekom dijela snimanja u Americi imala veću slobodu, osjećala sam se individualnije. Za razliku od Švedske, tamo imate mogućnost biti puno ekstremniji. Nikome nije bitno ako hodate ulicom sa sunčanim naočalama dok pada kiša. To je tako oslobađajuće i divno. Zakačila sam se za taj osjećaj slobode i upražnjavanja sitnih osebujnosti.'

Glumica također otkriva da nije sentimentalna što se tiče remakea hit filma u kojem će Lisbeth portretirati mlada američka glumica Rooney Mara, a režira ga slavni David Fincher:

'Nisam posebno vezana za remake. Jednostavno nisam htjela reprizirati ulogu, već sam osjetila da je vrijeme da se odmaknem od njezina lika. Lisbeth više nije dio mene i potpuno mi je u redu vidjeti nekog drugog u toj ulozi. Lisbeth je izmjenila moju osobnost na puno razina. Učinila sam sve da je vjerno prikažem, to me iscrpilo i sad je vrijeme da nastavim svoj put neovisno o njezinom liku.'

Sad na 25-godišnjoj Rooney Mari, proslavljenoj u epizodnoj, ali upečatljivoj ulozi u Fincherovom hitu 'Društvena mreža' te novoj verziji horor filma 'Strava u Ulici brijestova: Freddie ponovno napada', ostaje da oživi lik neurotične i tjeskobne anarho-hakerice. Njezina transformacija već je započela, a holivudska adaptacija neće biti ništa nježnija prema popularnom liku od švedske inačice. Tako se inače nježna brineta pretvorila u zaoštrenu, grubu crnku odjevenu od glave do pete u kožu i zaštićenu brojnih tetovažama i piercinzima.

Dodatno naglašena teškom šminkom i prozračno blijedom puti, Mara je spremna uhvatiti se u koštac s demonima pametne i nesređene Lisbeth Salander. Dolazak u kina holivudske verzije predviđen je za 21. prosinca 2011. godine.