MALO IM JE GODINA TEK

Mlade superzvijezde Hollywooda

06.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Oni su zgodni i energični, pršte glumačkim talentom i elanom, a krase ih i lovorike prestižnih filmskih nagrada. Usto su i toliko mladi da se nakon osvojenih nagrada ne smiju počastiti ni pivom. Iako im se tek smiješi drugo desetljeće života, njihov zvjezdani status odjeknuo je diljem svijeta ustobočivši ih kao filmske idole mlađe generacije. Tko su mlade zvijezde u pohodu na Hollywood?

Daniel Radcliffe

Odakle nam je poznat?
Iz sve popularnijeg i sve dužeg serijala o mladom čarobnjaku Harryju Potteru.

Zašto ga volimo?
Razlog je i više nego očit – oživio je jednog od najpopularnijih likova moderne literature na filmskom platnu toliko uvjerljivo da se i mi slažemo – Daniel Radcliffe je Harry Potter!

Usto, kroz šest nastavaka napete sage pratili smo njegovo stvarno odrastanje, ne samo kao lika mladog čarobnjaka s ožiljkom na čelu, nego i kao glumca koji je svojem dječjem šarmu pridodao arsenal glumačkih trikova.

Što kad odraste?
Bez sumnje mu se smiješi karijera i u ozbiljnijim godinama. Iza sebe već ima toliku vojsku obožavatelja u čijim očima jednostavno ne može pogriješiti pri odabiru uloga, no pokazao je pojavljivanjem u 'Sumornom ljetu' da stremi i ozbiljnijim projektima, a posjetitelje kazališta šokirao je svojim potpuno nagim pojavljivanjem u predstavi 'Equus'. Osim kontroverzi, ulogom u spomenutoj predstavi potaknuo je i razmišljanje da je spreman za probijanje granica i nove izazove.

Dev Patel

Odakle nam je poznat?
Poput groma iz vedra neba, pojavio se iz anonimnosti i preko noći postao slavan kao neočekivani pobjednik kviza u 'Milijunašu s ulice'.

Zašto ga volimo?
Na prvi pogled pomislili bismo da je običan šmokljan iz siromašnog londonskog predgrađa, gdje je zaista i odrastao, no njegov vječni optimizam i hrabrost da se uhvati ukoštac s izazovima, osigurali su mu ulogu u superhitu Dannyja Boylea 'Milijunaš s ulice'.

Iako mu je to prva filmska uloga, zaradio je njome nominaciju za britanski pandan Oscaru, nagradu BAFTA, što je dovoljna potvrda njegova glumačkog žara i talenta.

Što kad odraste?
Britanski naglasak i indijske crte lica ugodno su osvježenje na crvenim tepisima Hollywooda, gdje bi se Dev mogao češće pojavljivati. Filmaši su prepoznali mladi talent, a Devu se već pružila prilika raditi s još jednim velikanom filma. Redatelj s kojim dijeli porijeklo, Night M. Shyamalan, angažirao ga je za ulogu u svom novom filmu 'The Last Airbender', adaptaciji nagrađivane anime serije 'Avatar'. Dev je u ulozi Zukoa, osim glumačkih, imao priliku pokazati i svoje borilačke vještine. Naime, Dev je ponosni nositelj brončane medalje sa svjetskog prvenstva u tae-kwon-dou. Kada se zbroje njegova sposobnost za dramske uloge i akcijski potencijal, vrata Hollywooda su mu otvorena u svim smjerovima

Dakota Fanning

Odakle nam je poznata?
Ponudila je dobre glumačke partije oskarovcu Denzelu Washingtonu u 'Tjelesnoj straži' te mahnitom Tomu Cruiseu u Spielbergovu 'Ratu svjetova'. Raznježila je mnoge glumeći kćerkicu mentalno retardiranog Seana Penna koji se svim silama bori za skrbništvo u 'Ja sam Sam'.

Zašto je volimo?
Neki će je okarakterizirati kao slatkicu, drugi će uživati u njezinu dječjem šarmu, no povrh toga Dakota je dokazala da je punokrvna glumica. Njezine izvedbe toliko su zrele da su gotovo zastrašujuće.

Što kad odraste?
Ova plavokosa glumica, kojoj je tek šesnaest godina, već je nekoliko puta dokazala svoju kvalitetu, pa možemo samo nagađati koliko daleko će dogurati. Dakota iza sebe već ima pozamašan popis uloga. Put od debija 2000. u 'Hitnoj službi', preko pojavljivanja u brojnim serijama poput 'Ally McBeal', 'CSI', 'Malcolm u sredini' i 'Prijatelja', do uloga u čak 18 filmova svakako možemo nazvati karijerom, a čini se da će mlada Dakota tim putem još dugo koračati. Na radost svih, gledali smo je i gledat ćemo je još koji put u nastavku 'Sumrak' sage.

Saoirse Ronan

Odakle nam je poznata?
Osim kao sestru Keire Knightley u 'Okajanju', Saoirse pamtimo i po bijegu od Billa Murraya u 'Gradu svjetla'.

Zašto je volimo?
Ovu plavooku djevojčicu krasi toliko jaka pojava na filmskom platnu da je već u nježnoj dobi od trinaest godina privukla poglede Američke filmske akademije i osvojila prvu nominaciju za Oscara.

Što kad odraste?
Nema sumnje da će Saoirse izrasti u jedno od najvećih imena Hollywooda. Malo glumaca se može pohvaliti nominacijom za najprestižniju filmsku nagradu u tako ranoj mladosti.

Sljedeću stepenicu u karijeri omogućio joj je tvorac spektakularne trilogije 'Gospodar prstenova' Peter Jackson, angažiravši je za glavnu u ulogu u svom sljedećem hitu 'Ljupke kosti'. Mladu Saoirse slavni je redatelj usporedio s mladom Cate Blanchet, predviđajući joj svijetlu budućnost. Budući da se radi o čovjeku koji je otkrio Kate Winslet, i mi mu vjerujemo.

Freddie Highmore

Odakle nam je poznat?
Osvojio je srca odrasle i dječje publike u hitovima kao što su 'San o životu', 'Charlie i tvornica čokolade' te 'Kronike Spiderwick'.

Zašto ga volimo?
Dok na prizore mladog Freddieja starije gospođe uzvikuju 'kako je sladak', filmoznalci u njegovim izvedbama prepoznaju najuvjerljivijeg i najraznovrsnijeg glumca mlađe generacije.

Što kad odraste?
Svojim dosadašnjim ulogama Freddie je razoružao podjednako i kritičare i publiku, potvrđujući se kao mlada nada britanskog glumišta.

Dosadašnja karijera mladog glumca teče u pravom smjeru prema slavi, a s obzirom na to da mu je menadžerica vlastita majka, koja se također brine i za karijeru Daniela Radcliffea, slobodno možemo ustvrditi da je u dobrim rukama filmskog svijeta. Kad se tome pridoda prijateljstvo s Johnnyjem Deppom, koji je zahtijevao da Freddie glumi naslovnog lika u filmu 'Charlie i tvornica čokolade', budućnost mlade glumačke nade čini se zapisana u zvijezdama. Ipak, ostaje nam da vidimo, s obzirom na to da je Freddie izjavio da ne želi nastaviti s glumačkom profesijom kad odraste.

Miley Cyrus

Odakle nam je poznata?
Miley je već svojim glazbenim uspješnicama osigurala status pop starlete, no zašto stati na tome? Osvojila je naklonost filmske i televizijske publike kao jedna od omiljenih teen junakinja, Hannah Montana.

Zašto je volimo?
Vjerojatno je svatko od nas bar jednom poželio da može pjevati poput Miley. Tek joj je sedamnaest godina, a već osvaja svjetske glazbene top ljestvice.

Usto je oku prilično ugodna, a njezin veseo osmijeh jednostavno je zarazan. Upravo je njezina vedra narav razlog opće zaljubljenosti u lik i djelo Hanne Montana. Istini za volju, volimo i kad podigne malo medijske prašine neočekivanim napadom na paparazze ili prenapuhanim rasističkim ispadima

Što kad odraste?
Sudeći po dosadašnjoj karijeri, Miley vjerojatno nikad neće morati brinuti financijske brige. S obzirom na trenutnu histeriju oko Miley, nadamo se da joj se neće dogoditi autodestruktivna implozija u stilu Lindsay Lohan, jer joj se smiješi duga i bogata karijera. Kad se zbroji njezina upornost s brojnim talentima, budućnost u svijetu šoubiznisa joj je osigurana. Ako sve drugo omane, uvijek se može skrasiti pod sretnim suncem Bollywooda gdje film bez pjesme jednostavno ne postoji.

Abigail Breslin

Odakle nam je poznata?
Abigail je pokušala otkriti tko joj je majka u 'Koja je ona prava?', živjela je na bajkovitom otoku okružena životinjama u 'Nim na otoku mašte' te je osvojila srca diljem svijeta, a s njima i nominaciju za Oscara, kao 'Mala miss Amerike'.

Zašto je volimo?
Abigail nije tipična holivudska slatkica. Njezina točka kojom je zaprepastila publiku u filmskoj borbi za titulu najljepše djevojčice Amerike bila je pravo osvježenje u kino dvoranama.

Što kad odraste?
Već svojim prvim filmskim pojavljivanjem u Shyamalanovim 'Misterioznim znakovima', gdje je utjelovila hidrofobnu kćer Mela Gibsona, pokazala je prepoznatljivu glumačku karizmu. Nanizavši nakon debija čak 12 filmova, dokazala je i volju za radom, a nominacijom za Oscara za ulogu u 'Maloj miss Amerike' postala je peta najmlađa glumica koja je zaslužila tu čast. Za razliku od Freddieja Highmorea, Abigail želi i u zrelijim godinama nastaviti s glumačkim pozivom, a mi joj proričemo plodonosnu budućnost.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: