UDRUGA 'ŽENA - ŽRTVA RATA'

'Angelinin film ponižava žrtve rata'

03.11.2010 u 09:26

Bionic
Reading

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja 'Žena - žrtva rata', smatra da scenarij holivudske glumice i redateljice za silovane žene predstavlja pravo mučenje

Sudbine bosanskih žena silovanih u ratu ponovno su stavljene u žarište medijske pažnje snimanjem filma Angeline Jolie: priče o Srbinu silovatelju i njegovoj žrtvi, muslimanki, koja završi holivudskim ljubavnim hepiendom.

Za prave žrtve masovnih silovanja koja su se događala u Bosni tijekom rata predstavljanje priče na takav način je pravo mučenje. Zasad je poznato samo nekoliko rečenica iz sinopsisa, u kojima se ne spominje silovanje, već da su glavni likovi Lejla i Danijel razdvojeni ratom, samo kako bi se kasnije sreli u izmijenjenim okolnostima. Danijel je zapovjednik kampa u kojem je Lejla zatočena.

'On nastoji pronaći najbolje rješenje situacije, koje bi bilo prihvatljivo svima. Pitanje je uopće postoji li takvo rješenje', stoji u sinopsisu, piše New York Times.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja 'Žena - žrtva rata', izjavila da je za New York Times da je njena organizacija zatražila zabranu snimanja filma i dodala da je od početka znala za scenarij Angeline Jolie, ali s tim nije htjela izlaziti u javnost. Dodala je da taj film ponižava žene žrtve rata i da će ga udruga koju vodi bojkotirati. Ona smatra da nitko ne može vjerno prenijeti njihovu traumu na filmsko platno.

'Ono kroz što smo prošle ne može biti snimljeno', tvrdi, a podržavaju je ostale žene koje su proživjele grozote silovanja. Smatraju da je film o djevojci, koja se zaljubi u vojnika koji ju je silovao, zapravo laž i ublažavanje strašne istine. 90 posto žrtava silovanja u Bosni bile su Muslimanke, u dobi između 12 i 80 godina. Većina njih još uvijek je na liječenju i terapijama, ne samo zbog silovanja već i zbog smrti djece, nestanka voljenih i domova. Većina osjeća posljedice psihološke traume i gotovo nijedna se nije vratila u bivše mjesto stanovanja.