TJEDAN ČEŠKOG FILMA

'Žene na kušnji' oduševile zagrebačku publiku

06.10.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Projekcijom komedije 'Žene na kušnji' redatelja Jiříja Vejděleka u kinu Europa započeo je 17. tjedan češkog filma, u sklopu kojega će u narednih pet dana biti prikazani recentni filmovi češke kinematografije

Tjedan češkog filma otvorio je češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuehn, pozdravivši prije svega prvu damu Tatjanu Josipović i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te brojne posjetitelje kina Europa. Nakon zahvale svima koji su potpomogli realizaciju Tjedna češkog filma, Kuehn se osvrnuo na sam program u kojemu će biti prikazano šest žanrovski različitih filmova najuspješnijih čeških suvremenih autora.

Zagrebačku publiku pozdravili su i glumci Eliska Balzerová i Roman Zach, glumci iz filma 'Žene na kušnji', redatelja Jiříja Vejděleka, koji je otvorio Tjedan.

'Unatoč skromnom budžetu, film je u Češkoj postao jako popularan', kazala je Balzerová dodavši da ga je već pogledalo više od milijun ljudi te da se nada da će osvojiti i zagrebačku publiku.

Balzerová, koja u filmu glumi otkačenu baku Vilmu, žderačicu muškaraca, najvećom vrijednosti filma smatra dobro razrađene ženske likove. Kazala je da se tijekom snimanja zapitala kako je moguće da redatelj Jiří Vejdělek, ujedno autor filma, toliko dobro poznaje ženski um. Do odgovora je, kaže, došla kada joj je ispričao priču o djetinjstvu i odrastanju s majkom i tri sestre.

Osim zagrebačke publike, priliku za gledanje filma po prvi put dobio je i glumac Roman Zach koji ga dosad nije stigao pogledati. 'Nekoliko stvari činim prvi put. Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj, prvi boravak u Zagrebu i prvo gledanje filma u kojem glumim', kazao je Zach. Šaljivo je dodao da razlog za to nije sumnja u kvalitetu filma, već pretrpanost obavezama, te kazao da će mu iznimna čast biti iz prve ruke saznati kako publika reagira na film.

Vejdělekov film 'Žene na kušnji' priča je o tri posve različite žene, podijeljene ne samo generacijski, već i trima radikalno različitim životnim stilovima. Odgovorna i mirna bračna savjetnica Helena nakon 23 godine braka hvata supruga u prevari s mladom djevojkom te tako ulazi u posve novu fazu života, potajno se nadajući u sebi da će se sve vratiti na staro. Potporu joj pruža dvadesetogodišnja kći Laura, aktivistica i avanturistica, te majka Vilma, bivša glumica koja unatoč godinama vodi buran život i ne odustaje od teze da je svaki muškarac zamjenjiv te da ih, poput hrane, treba konzumirati raznovrsne. Kako film odmiče, konzervativna Helena polako usvaja majčine savjete, no i saznaje tajnu zbog koje će promijeniti mišljenje o njoj.

Dinamična i topla životna priča umotana u dobro poznat češki humor osvojila je publiku kina Europa te je nakon završetka filma uslijedio dugotrajan spontani aplauz i druženje uz tradicionalno češko pivo.

Foršpan filma 'Žene na kušnji'