KRV, ZNOJ i GUZE

Seksi negativke – opasne i zgodne

02.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Filmovi su uvijek bili puni negativki, djevojaka koje su se natjecale u tome koliko savršeno mogu spojiti svoje zlo i sav svoj seksipil. Ovo su neke od njih – antijunakinje koje su zadužile filmsku povijest seksa, nasilja i zabave

SHARON STONE U 'SIROVIM STRASTIMA'

Catherine Trammel
ili, bolje reći, Sharon Stone u ulozi života. Devedesetih nije bilo muškarca koji nije pogledao 'Sirove strasti' te nakon gledanja bio spreman riskirati život zbog jedne večeri provedene s antijunakinjom čiji rezime sadrži nimfomaniju, biseksualne avanture i... Šiljke za led?

Puno prije nego su Britney, Paris i Lindsay u popularnu kulturu uvele fenomen pokazivanja međunožja u objektiv, DVD 'Sirovih strasti' prodavao se kao alva upravo zahvaljujući mogućnosti bistrog pauziranja na spornoj sceni policijskog ispitivanja i križanja nogu bez gaćica, a Catherine (pa tako i Sharon) ostaje jedna od najvećih ikona filmske seksualne revolucije devedesetih.





ELLEN BARKIN U 'LIJEPOM JOHNNYJU'

'Lijepi Johnny' iznimno je zanimljiv film – bilježi karijeru Mickeyja Rourkea iz doba dok mu lice još nije bilo deformirano boksom i operacijama (1989) iako glumi glavnog lika koji zahvaljujući specijalnim efektima svojim deformiranim izgledom pomalo i podsjeća na današnjeg Rourkea.

No ova priča o osveti u režiji Waltera Hilla vrti se i oko zle i seksi Sunny Boyd, koju glumi legendarna Ellen Barkin, s natapiranim perikama, u mini suknji i s teškim južnjačkim naglaskom.

Sunny je spremna prevariti svakog muškarca, sadistički mučiti svoje neprijatelje i hladno ubijati svakog tko joj stane na put – a sve samo zbog novca.

UMA THURMAN U 'BATMANU I ROBINU'

Prije nego što je pokazala kako to izgleda biti nezaustavljiva osvetnica u Tarantinovom proslavljenom filmu 'Kill Bill', Uma je između ostalog bila i nezaboravni stripovski lik Poison Ivy 1997. godine.

I to u jednom od karikaturalnijih i luđih filmova o Batmanu i njegovom pomagaču pri spašavanju svijeta, filmu koji je više dugovao TV seriji otprije nekoliko desetljeća nego onome što je u ovoj superherojskoj franšizi dotad napravio Tim Burton

Uz Schwarzeneggera kao Mr. Freeza, zastavu negativca, dakle, nosi Thurmanina Poison Ivy (punim imenom Pamela Lillian Isley), biseksualna 'ekoteroristica' koja toksine iz biljaka koristi za zavođenje, a potom ubijanje svojih žrtava – i to otrovnim poljupcem!

ROSE MCGOWAN U 'DEVIL IN THE FLESH'

Zahvaljujući svom imidžu i karakteru opake djevojke koja je uvijek bila bliže 'mračnoj strani' nego blještavom kičastom glamuru Hollywooda, Rose McGowan u karijeri se mogla izvući sa svime – od toga da je bila zaručena za Marilyna Mansona, preko uloge vještice na TV-u ('Čarobnice'), pa sve do heroine s mitraljezom umjesto noge u 'Planet Terror'.

U 'Devil In The Flesh' 1998. glumila je tinejdžericu Debbie Strand, djevojku koja je prisiljena živjeti s bakom koja joj kontrolira cijeli život i ograničava izražavanje pubertetskih potreba.

Debbie se odluči 'osloboditi' tako što vlastitu baku prebije do smrti. Potom se zaljubi u učitelja te odluči da će ga osvojiti pod svaku cijenu, makar to značilo da će putem do cilja naslagati hrpu leševa oko sebe.

MILA KUNIS U 'AMERIČKOM PSIHU 2'

Lijepu Milu Kunis znamo prvenstveno po ulozi u TV serijalu 'Lude sedamdesete' iako ova lijepa Ukrajinka s adresom u Hollywoodu ima i ponešto iskustva u filmskom svijetu.

Nažalost, ne i onog kojim bi se mogla pohvaliti jer nastavak filmske adaptacije kultnog romana Breta Eastona Ellisa jedan je od najgorih filmova snimljenih 2002. godine.

Srećom, barem se ima što gledati, ako već ne i 'pratiti' – 'Američki psiho 2' s razlogom se zapravo zove 'American Psycho II: All American Girl' jer upravo je Mila ovdje ženska zamjena za Patricka Batemana, jednog od najgorih serijskih ubojica i sadista ikada izmišljenih u popularnoj kulturi. Mila je Rachael, djevojka koja ubija sve koji se ispriječe njezinim fakultetskim ambicijama.

JULIETTE LEWIS U 'ROĐENIM UBOJICAMA'

Osim što je inspirirao mnoge labilne osobe, koje su odmah po izlasku iz kina počele planirati svoj krvavi trag po Americi, 'Rođeni ubojice' bile su kontroverzan film upravo zato što su brisale granicu između dobrog i lošeg, tj. apsolutne psihopate i ubojice predstavljale su dvojako, i kao nešto čega se trebamo bojati i osuđivati, ali i kao popkulturne junake koji su dopadljivi i zabavni.

Više od mnogih drugih filmova koji su to radili prije.A jedna od takvih antijunakinja jest i Mallory Knox (Lewis), koja zajedno s odabranikom svog srca (Woody Harrelson kao Mickey Knox, luđi no ikad) putuje Amerikom oboružana sačmaricom te koja postaje zvijezda bizarnog reality showa upravo zahvaljujući svojoj okrutnosti i svojim žrtvama.

SHERI MOON ZOMBIE U 'ĐAVOLJIM ODMETNICIMA'

Također i u 'Kući 1.000 leševa', koji je lošiji film, ali je zapravo prvi dio daleko kvalitetnijih 'Đavoljih odmetnika' – na kraju krajeva, oba filma omogućila su rokeru Robu Zombieju da se proslavi i kao filmaš te da naposljetku dobije priliku snimiti 'Noć vještica'. A sve to dijelom i zbog sjajne, opasne, lude i vrlo seksi Sheri Moon Zombie, Robove supruge.

Sheri u oba filma glumi Baby Firefly, mladu članicu obitelji Firefly, psihopatskih sadista koji uživaju u mučenju i ubijanju nevinih. Baby ponosno nosi kaubojski šešir i nožinu, a u jednoj od scena gledamo i kako se seksualno zadovoljava s kosturom.

EIHI SHIINA U 'AUDICIJI'

Jedan od najpoznatijih suvremenih japanskih filmova na Zapadu, kombinacija drame i feminizma s društvenom kritikom i elementima trilera i horora slavljenog redatelja Takashija Miikea, proslavila se prije svega ozloglašenim finalom, koje udara poput šake u oko brutalnom promjenom raspoloženja.

Možda zato što se u tom trenutku dotad (ali i tada!) krhka prelijepa djevojka Yamazaki Asami (Eihi Shiina) transformira u nemilosrdnog anđela smrti koji pjevuši zabadajući igle u lice svog ljubavnika ili režući mu nogu metalnom žicom od klavira.