PROJEKCIJA IZNENAĐENJA

Gaspar Noe i Pip Chodorov na predzadnjem danu FPS-a

25.09.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Peti i predzadnji fan 25 FPS-a kreće u 16 sati projekcijom iznenađenja, filmom Pipa Chodorova pod nazivom 'Free Radicals'

'Free Radicals' je dokumentarac o povijesti eksperimentalnog filma koji sadrži intervjue s brojnim velikanima tog filmskog roda, od Hansa Richtera i Lena Lyea, preko Kubelke i Brakhagea, do Michaela Snowa.

Danas u 16 sati pogledajte 'Gramatiku za slušanje' Lukea Fowlera, trodijelni filmski dijalog između zvuka i slike koji će vas potaknuti na razmišljanje o zvukovima kojima smo svakodnevno okruženi, ali ih rijetko percipiramo.

U 18 sati austrijski će nam filmski genijalac Peter Kubelka predstaviti svoje metaforičke filmove te time zaključiti retrospektivu koja ga je unatoč trajanju od tek 63 minute upisala u sve filmske enciklopedije i leksikone.

U 20 sati pogledajte zadnji natjecateljski program Autoportreti budućnosti, gdje možete pronaći i nove uratke uvijek intrigantnih austrijskih eksperimentalista poput Sabine Marte i našoj publici dobro poznatog Johanna Lurfa. Izvan konkurencije bit će prikazane 'Nadolazeće atrakcije' Petera Tscherkasskog, novi film uvijek svježeg, originalnog i vizualno impresivnog majstora found footagea, koje su proglašene najboljim kratkim filmom u programu Orizzonti na nedavno održanoj Mostri.

U 21.30 održat će se dodjela nagrada. Svaki član žirija odabrat će po jednog dobitnika Grand prixa, a dodijelit će i po jedno posebno priznanje. Svoga će favorita proglasiti i žiri kritike, a nagradu FUJI dodijelit će Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS-a. Nagrađeni filmovi mogu se pogledati sutra (nedjelja) u 18 sati, a dobitnika nagrade publike organizatori će objaviti danas tijekom dana.

Nakon dodjele nagrada, u 23 sata održat će se zagrebačka premijera novog filma kontroverznog francuskog redatelja Gaspara Noea, 'Uđi u prazninu'. Smješten u svijet droge, japanskih noćnih klubova i duhova, njegov je film halucinantni celuloidni trip u granična stanja svijesti i jedan od najoriginalnijih (i najhrabrijih) dugometražnih filmova u posljednjih nekoliko godina.

Nakon projekcije filma zabava se nastavlja u Teatru &TD, gdje će DJ Xed zabavljati prisutne do ranojutarnjih sati.