U KINIMA: 'DEČKO KOJI NE OBEĆAVA'

Konvencionalna priča o traumatičnom odrastanju Johna Lennona

21.09.2010 u 12:14

Bionic
Reading

Debitantski film cijenjene konceptualne umjetnice i fotografkinje Sam Taylor-Wood priča je o turbulentnom odrastanju tinejdžera u disfunkcionalnoj obitelji, za kojeg je teško povjerovati da će kasnije postati glazbena legenda

Rano djetinjstvo i adolescenciju Johna Lennona obilježio je niz teških tragedija, da bi na koncu i sam tragično stradao od ruke pomahnitalog ubojice koji ga je ubio prije točno 30 godina, svega dva mjeseca nakon što je navršio 40.

Poslije razvoda roditelja, majka ga je napustila, s ocem nije bio u kontaktu 20 godina, a odgojila ga je stroga, hladna i ozbiljna majčina sestra Mimi, uz čijeg je supruga Georgea bio jako vezan, no on je iznenada umro dok je John pohađao osnovnu školu. Bio je loš učenik, redovito izbacivan s nastave zbog nedoličnog ponašanja, a na koncu izbačen iz škole. Neodgovoran, neozbiljan i željan afirmacije u društvu u kojem je uvijek izigravao frajera, neprekidnim je buntovništvom skrivao slabost i silnu želju da ga majka napokon zavoli i prihvati. Odnos koji je s njom počeo razvijati u svom tinejdžerskom dobu presudno je utjecao na Lennonovu glazbenu karijeru.

Majka, za koju je Lennon tek kao odrasla osoba saznao da je cijeli život živjela u neposrednom susjedstvu sa svojom novom obitelji, poticala je njegov glazbeni talent, upoznala ga s osnovama rock'n'rolla i bluesa, naučila ga svirati bendžo i pomogla mu otkupiti gitaru. U odnosu emocionalno i psihički nestabilne majke te dezorijentiranog tinejdžera, redateljica nije propustila dotaknuti motiv Edipovog kompleksa, no ono čime se nije previše pozabavila, a doima se zanimljivim, njegova je transformacija iz dečka 'koji ne obećava' u prirodnog lidera i aktivista.

Već je njegov prvi školski bend bio poprilično uspješan, a nakon prvih svirki Lennonu se priključio tada 15-godišnji Paul McCartney, ulickani, pristojni, krhki dječak dobrog odgoja i obrazovanja, sušta suprotnost neprilagođenom i agresivnom Lennonu, pa je među njima otpočetka tinjalo lagano rivalstvo.

Međutim, od radnje na ekranu vjerojatno je zanimljivija romansa koja se između redateljice i mladog glumca koji tumači ulogu Johna Lennona odvijala iza kulisa. Naime, Sam Taylor-Wood, koja se netom razvela od supruga s kojim je provela 11 godina i s kojim ima dvoje djece, obavila je da je u vezi s mladim glumcem Aaronom Johnsonom, 20-godišnjakom koji je čak 23 godine mlađi od nje. Par je prije nekoliko mjeseci dobio zajedničko dijete, a Aaron je u međuvremenu, zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu 'Kick Ass', još korak bliže zapaženoj glumačkoj karijeri.

'Nowhere boy' solidna je, no vrlo konvencionalna drama o odrastanju tinejdžera u disfunkcionalnoj obitelji, kojom se obilježava obljetnica Lennonova rođenja, ali i smrti.