NAGRADNJAČA

Festival '25 FPS' vas nagrađuje

20.09.2010 u 11:18

Bionic
Reading

Od 21. do 26. rujna u Kinu SC-a i Teatru &TD već šestu godinu zaredom održat će se Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Povodom tog događaja tportal.hr svojim čitateljima poklanja knjige 'Kad animacija susreće žive' i 'Prošireni film'

Tijekom šest festivalskih dana posjetitelji će moći pogledati neke od najintrigantnijih ostvarenja suvremene eksperimentalne scene, a kroz bogat popratni program moći će, između ostalog, otkriti radove legendi avangardnog filma, najavile su na tiskovnoj konferenciji organizatorice i selektorice programa Marina Kožul, Mirna Belina i Sanja Grbin

Natjecateljski program sastoji se od 48 filmova podijeljenih u osam tematskih blokova. Svaki blok traje šezdesetak minuta i pruža uvid u različite načine na koje se redatelji koriste filmom da bi nešto dočarali, prikazali ili poručili. Neki od autora zamaglili su i same granice filmskih rodova, stvarajući djela koja se jednako mogu shvatiti kao eksperimentalni i dokumentarni, a ponekad i kao antropološki eseji.


Knjigu 'Kad animacija susreće žive' uredio je cijenjeni teoretičar animacije Marcel Jean. Knjiga je zbornik radova i intervjua koja govori o stanju suvremene animacije kako u animiranim, tako i u igranim filmovima Tima Burtona, Petera Jacksona i Roberta Zemeckisa.

U knjizi 'Prošireni film' riječ je o zborniku tekstova koji govore o audiovizualnim performansima kakvi se već treću godinu prikazuju na 25 FPS-u, a koji film oslobađaju okvira kinoplatna i dovode među publiku.

Knjige su osvojili:

Borna Poljak
Ivan Tomić
Marko Lalić
Ana Čulo
Danijel Jakus