Film FILM O RATNIM ZLOČINIMA

'Crnci' su hrvatski kandidat za nagradu Oscar

  • Autor: tportal.hr
  • 14.9.2010 13:49:07
  • 14.9.2010 11:35:29

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film

Tu odluku tajnim je glasanjem na jučerašnjem sastanku donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a, priopćio je predsjednik Komisije Zvonimir Rumboldt.

Film 'Crnci', nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinorama, ratna je drama iz 2009. godine.

Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević), koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gdje su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još