VAMPIRI I BANKARI

Što nas očekuje u kinima do kraja godine?

21.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Pitate se što vas to do kraja godine još može izvući iz kuće i odvući u kino-dvoranu? Evo odgovora...

Razgibajte leđa, oslobodite mjesta u želucu za kokice i pripremite se za još jednu porciju jesenjeg i zimskog grijanja u toplini i mraku kinodvorane – do kraja 2010. očekuje nas još puno atraktivnih naslova na domaćem kino repertoaru, a već tijekom rujna imamo prilike pogledati nekoliko velikih hitova na jednako velikom platnu.Za one koji rujan žele provesti uz nešto više intelektualnih sadržaja, ali jednaku količinu ispaljenih metaka, u kina dolazi docudrama 'Che' – 'samo' dvije godine nakon premijere u Cannesu! Bolje-ikad nego nikad pa će hrvatska publika tako konačno dobiti prilike pogledati odličnu Soderbergovu verziju života i djela legendarnog revolucionara Che Guevare, podijeljenju u dva epska, hiperrealistična nastavka. Jedino ne shvaćamo zašto se distributer (Discovery, koji 'Che' stavlja u program Cinefesta) odlučio te dvije 'strane' istog novčića, koje bi trebalo razdvajati tek piš-pauzom, prikazati u razmaku od gotovo mjesec dana – prvi 'Che' stiže 9. rujna, a drugi 30. rujna.

Mjesec rujan će 'zatvoriti' premijere filmova 'Ravnica u plamenu' ('Burning Plain') i 'Legenda o čuvarima' ('Guardians Of Ga'Hoole'), kriminalistička drama s Charlize Theron i animacija sa sovama Zacka Snydera

'Biutiful'

I u listopadu je prilična gužva. 'Jedi moli voli' ('Eat Pray Love'), nova romantična komedija Julije Roberts koja je na američkim kino-blagajnama izgubila od Stalloneovih 'Plaćenika', dolazi 7. listopada, baš kao i razvikana, koliko i provokativna Rodriguezova eksploatacijska igračka 'Machete' (Danny Trejo kao meksički osvetnik, s golom Lindsay Lohan i odjevenim Robertom DeNirom, Stevenom Seagalom i Donom Johnsonom). Stiže i horor 'The Last Exorcism' ('Posljednji egzorcizam').

Tjedan dana kasnije prikazat će se 'Murjaci s klupe' ('The Other Guys'), akcijska komedija s Willom Ferrelom i Markom Wahlbergom. Trend akcijskih komedija definitivno je u pogonu, a ovo bi čak moglo biti i OK, ako znamo da je režiju i scenarij potpisao Adam McKay, čovjek koji stoji iza prošlih Ferrellovih hitova kao što su 'Anchorman', 'Talladega Nights' i 'Step Brothers'. Istoga dana, 14. listopada, s prikazivanjem će početi 'Alpha i Omega 3D' (animirani film o zabavnim vukovima) te '72 dana' Danila Šerbedžije

Stiže i novi David Fincher! 'Društvena mreža' ('The Social Network') u distribuciju će 28. listopada, a ako znamo koliko Hrvata svaki dan u svojim uredima i učionicama gubi vrijeme na Facebooku, ne sumnjamo da će ih zanimati i film u kojem ovaj veliki redatelj adaptira knjigu 'The Accidental Billionaires', priču o stvaranju Facebooka i prvim danima borbe ove kompanije za uspjeh na Webu. Justin Timberlake ima jednu od uloga.

Istoga dana u kina će i neumorna 'Slagalica strave', sa svojim sedmim nastavkom i prvim u 3D-om, kao i 'Sotona' ('Devil'), horor s manje mučenja, ali više M. Night Shyamalana, koji je producirao ovu priču o neznancima zatočenima u liftu – a jedan od njih je vrag osobno! Tjedan dana ranije, 21. listopada, prikazat će se i 'The American', retro-triler s Georgeom Clooneyjem kao plaćenim ubojicom u skupom odijelu, kao i francuska romantična komedija 'Srcolomac' ('Heartbreaker').

Četvrti studeni doslovce je zatrpan premijerama – na popisu su američki remake trilera '13' (Statham, Rourke...), 'Arthur 3: rat dvaju svjetova' ('Arthur 3: War Of The World', još jedan Luc Besson), 'Ponovo ti' ('You Again', komedija s Kristen Bell i Sigourney Weaver), 'Wall Street: Novac nikada ne spava' ('Wall Street: Money Never Sleeps', nastavak klasika Olivera Stonea, koji on i režira sa starim glumcima), 'Let Me In' (američki remake briljantne švedske-horor drame 'Neka uđe onaj pravi') i tinejdžerska romantična komedija 'Easy A' ('Cura na lošem glasu').

Tjedan dana kasnije, 11. studenog, dolaze nam i komedija 'Nezaustavljivi' ('Unstoppable'), 'Labirint straha 3D' ('Shock Labyrinth 3D', priča o tinejdžerima u 'horor labirintu' japanskog majstora horora Takashija Shimizua), 'Termin' ('Due Date', komedija Todda Philipsa) i 'Biutiful' (nova drama Alejandra Gonzáleza Iñárritua u programu Cinefesta). Novi 'Harry Potter', nazvan 'Harry Potter i darovi smrti', dolazi u 3D-u 18. studenog, istoga dana kada i 'Živ zakopan' ('Buried'), klaustrofobična avantura živog čovjeka zakopanog u lijesu s mobitelom. Novi Park Chan-wook i njegovi arty-vampiri 'Thirst' počinju s prikazivanjem 25. studenog u programu Cinefesta; istoga dana bit će i premijera filma 'Red', akcijske komedije s Bruceom Willisom

'Tron: Nasljedstvo'

Kraj godine, točnije mjesec prosinac, također neće oskudijevati ponudom za one koji zimske praznike neće provesti na skijalištima svijeta, već u nešto jeftinijim aranžmanima domaćih kino dvorana – već 2. prosinca prikazat će se animirana komedija 'MaksimUm' ('Megamind', animacija u kojoj glasove likovima daju Brad Pitt Tina Fey, Will Ferrell...) i akcijska drama 'Faster' ('Brži od pravde'), a 9. prosinca 'Kronike iz Narnije: Plovidba broda Zorogaza' ('The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader' – može li duži naslov?) te novi Woody Allen 'Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca' ('You Will Meet A Tall Dark Stranger'), kao i korejsko remek-djelo 'Mother' (Cinefest).

Tik prije Božića, u tradicionalno 'blokbasterično' vrijeme, prikazat će se naslovi koji ciljaju na cijele obitelji, a to su animacija 'Sammy na putu oko svijeta' ('Sammy's Adventure' – 3D, naravno!), 'Dozvola za male Fockere' ('Little Fockers', novi nastavak komedije u kojoj je briljirao Ben Stiller) i 'Guliverova putovanja' (u 3D-u, naravno!), dok će nas 30. prosinca iz 2010. izvesti i u novu, 2011. godinu uvesti premijere unaprijed razvikanih naslova kao što su nastavak niskobudžetnog horor-hita 'Paranormalno' ('Paranormal Activity 2'), akcijska drama 'Fair Game' (Naomi Watts i Sean Penn) i prigodni, futuristički remake klasika iz osamdesetih, 'Tron: Nasljedstvo' ('Tron: Legacy'), snimljen, ma zar ste sumnjali, u 3D-u.