U KINIMA

Vrhunska kung-fu zabava u novom Karate Kidu

01.09.2010 u 16:51

Bionic
Reading

Dobar nastup Jackieja Chana i Jadena Smitha samo je dio jako dobre zabave koju ova borilačka atrakcija pruža

Godine 1984. pojavio se 'Karate kid' zabavni obiteljski film koji je znatno utjecao na popularnost borilačkih vještina u Americi i uzrokovao niz sličnih uradaka, uglavnom znatno slabije kvalitete, kao i tri nastavka. Svakako, moglo bi se reći da je remake nepotreban, ali ipak se pojavio, i to s mnogim izmjenama, dok je srž priče ista. Zapravo, mnogi su prigovorili kako je film promotivni uradak za daljnji uspon karijere Jadena Smitha, sina poznatog Willa Smitha, i kao takvog ga odbacili. Pitanje je nudi li ovaj remake zabavno filmsko iskustvo sam po sebi i zaslužuje li Jaden Smith naslovnu ulogu ovog kalibra.

Dre (Jaden Smith) i njegova majka sele u Kinu zbog poslovnih razloga. Prepreke u jeziku i kulturi ubrzo stavljalju Drea u nemilost huligana kojima se ne može suprotstaviti zbog njihova znanja borilačkih vještina. Uskoro ga od jednog premlaćivanja spašava Han (Jackie Chan), u kojem Dre od tog trenutka vidi čovjeka koji će ga naučiti kung-fu. Započinje trening koji će promijeniti Drea i ujedno ga dovesti do velikog borilačkog turnira gdje će probati zaslužiti poštovanje svojih protivnika, kao i srce djevojke koju voli. 'Karate kid' zanimljiv je uradak bez obzira na ograničenja u priči. Tome možda najviše pridonosi Jackie Chan, koji se ovdje ističe kao vrhunski glumac i uvjerljivo nosi svoju ulogu cijeli film. Jaden Smith ne može se mjeriti s iznenađujućom raznovrsnošću Chana, ali sasvim solidno utjelovljuje ulogu. Zapravo mu se ne može prigovoriti zbog scenarija koji njegovom liku ne nudi mnogo kompleksnosti i ako ovako nastavi, sigurno će se pokazati kao još bolji mladi glumac. Pozitivno je i smještanje radnje u Kinu jer osim kvalitetne vizualne raskoši nudi i paletu raznovrsnih kineskih mladih glumaca koji nisu za odbaciti i općenito se njihovi likovi dobro uklapaju s glavnim junakom nudeći dobar balans. Naravno, mane su također prisutne, prije svega neuvjerljiva ljubavna pričica između Drea i Mei Ying koja bi se bez problema mogla izbaciti iz filma, kojemu bi dobro došla nešto kraća duljina trajanja. Naime, dva sata i dvadeset minuta je previše za ovaj film, pogotovo kad ih popunjava neuvjerljiva romantika.

Treba istaknuti i problem starosti likova koji su premladi da bi itko ozbiljnije shvatio njihove ljubavne interese ili borbenu motivaciju, što se odražava na mnogo trenutaka u filmu čineći ih neuvjerljivima. No, uglavnom se može progledati tim problemima kroz prste, pogotovo kada se shvati namjera filma da zabavi i prenese svoje poruke, što na kraju i uspijeva. Da ne zaboravimo, scena borbi ima manje nego što bismo očekivali, ali one koje možemo vidjeti su jako dobro koreografirane i uglavnom su prilično efektne.

Ukoliko tražite dobro zapakiranu karate zabavu, 'Karate kid' će ispuniti vaša očekivanja. Simpatični naslovni likovi, laka priča i vrhunska gluma Jackieja Chana garantiraju dobar provod, a nedostaci će se vjerojatno zaboraviti s obzirom na jaku završnicu koja ostavlja pozitivan dojam.