OD PUŽEVA DO NUTRIJE

10 najbizarnijih filmskih životinja-ubojica

06.09.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Životinje napadaju! Još od crno-bijelih klasika iz pedesetih preko Hitchockovih 'Ptica' pa sve do najnovijih 'Pirana' koje samo što nisu stigle u naša kina, strah od životinjskih napada jedan je od stupova modernog filma

A takav se film u svom izvornom, angloameričkom žanrovskom, terminu naziva 'animal attack' – kategorija u koju uistinu upada sve i svašta, a remake jednog od najpoznatijih naziva iz ladice, 'Piranha' Alexandre Aje, koji je za novu 3-D generaciju oživio istoimeni klasik Joea Dantea iz 1978., samo je kap u moru 'životinjskih napada' koji su kroz posljednjih šezdesetak godina opsjedali kino i video.

A među onim klasičnim bijesnim živinama – morski psi, krokodili, lavovi i tigrovi – našlo se i nekoliko ne toliko uobičajenih i očekivanih izbora. Poput ovih, recimo...

'Mansquito'

LETEĆE PIRANE
'Pirana 2: Leteće ubojice' mogao je režirati bilo tko... Roger Corman Lloyd Kaufman? Heh, kad bi klinci koji su se zarazili 'Avatarom', ali i njihovi roditelji ili starija braća i sestre koje su odsjedile 'Titanic' nekoliko desetaka puta, samo znali da je saga o letećim krvožednim piranama zapravo dugometražni prvijenac Jamesa Camerona! Promoviran upravo kao nastavak Danteovih 'Pirana', 'Pirana 2: Leteće ubojice', poznata i pod izvornim nazivom 'Piranha II: The Spawning', vodi nas na karipski otok na kojem, kako li ste samo pogodili, genetski modificirane zubate ribe lete i ubijaju ljude čak i izvan vode.

DIVOVSKI MRAVI
Živjeli su u podzemnim katakombama, no sada su izišli na površinu i napali ljude – spašavaj se tko može! Dolaze divovski mravi! 'Them!' je bio prvi u nizu filmova u kojima insekti rastu i do nekoliko stotina puta iznad svoje prirodne visine te se okreću protiv homo sapiensa daleko gore nego što mravi na pikniku ili rojevi komaraca to rade tijekom vrućih ljeta. Crno-bijeli SF 'Them!' snimljen je 1954. godine, na vrhuncu nuklearne paranoje, a upravo je igranje s atomskom energijom krivo za mutaciju koja je zamalo uništila ljudsku rasu. Ili barem Ameriku. Inače, 1977. godine snimljen je i film 'Ants!', ali u njemu mravi-ubojice nisu bili divovski – tek obični, ali mnogobrojni i zli mali mravi!

'The Night Of The Lepus'
DIVOVSKI INSEKTI
Sy-Fy Channel posljednjih je nekoliko godina postao pravo gnijezdo modernog, niskobudžetnog i prečesto negledljivog animal attacka snimljenog u Bugarskoj i Rumunjskoj za brzopotezne potrebe kabla i videa, no prošlogodišnji 'Infestation' spominjemo samo zato što je iznimka – još jedna priča o divovskim kukcima koji napadaju ljude, ali ovog puta upakirana kao istinski kvalitetna, a jeftina horor-komedija koja uspijeva sa skromnim budžetom donijeti jako zabavne borbe s gigantskim hruštevima i muhama.

ČOVJEK-KOMARAC
Naravno, nije da SyFy uvijek pogodi – zapravo, prečesto i uglavnom promaši, ali ponekad u svojoj debilani odlazi toliko daleko da na novom valu eksploatacije, horora i SF-a snimljenog za sto kuna ponudi i nešto ovoliko stupidno: film 'Mansquito' (2005) upravo jest ono što njegov naslov daje naslutiti, saga o čovjeku koji postaje čovjek-komarac nakon što znanstveni eksperiment pođe po krivu. Ne baš pravi animal attack, ali s 50 posto životinje jednom nogom jest u žanru. Naravno da je riječ o krađi 'Muhe', prvenstveno Cronenbergovog remakea.

ZEČEVI
Zečevi dolaze! Divovski zečevi! Divovski zečevi ubojice! Ne, ne šalimo se – jedan od nezaboravnijih klasika animal attacka jest 'The Night Of The Lepus' iz 1972. godine, prvi SF redatelja Williama F. Claxtona, koji je inspiraciju pronašao u znanstvenofantastičnom romanu 'The Year Of The Angry Rabbit' iz 1964. Priča nas vodi u Arizonu, gdje uslijed neuspjelog eksperimenta s kontrolom plodnosti uhatih žderača mrkve isti postanu veliki i zli, a kombinacija pravih malih zečeva i minijaturnih modela s glumcima odjevenima u pufaste kostime je nezaboravna i neopisiva. Najbolje od svega, ovdje govorimo o velikoj holivudskoj MGM produkciji, sa slavnom Janet Leigh ('Psiho') u glavnoj ulozi!

OVCE
Smijemo se njihovoj gluposti, šišamo ih za svoje zimske džempere, slatke su nam u glinenoj animaciji Nicka Parka... ali ovce mogu biti i opake, nezaustavljive ubojice! Najpoznatiji naslov s takvim vunenim meketavcima svakako je 'Black Sheep', zabavna novozelandska horror komedija iz 2006. u kojoj se među 40 milijuna ovaca u zemlji nađe i nekoliko onih mutiranih, gladnih ljudskog mesa. No to nije prvi film u kojem ovce tamane ljude – 'Godmonsters Of Indian Flats' iz 1973. godine bio je pionir ove premise, kao celuloidna katastrofa u kojoj niskobudžetna mutirana ovca baulja po selu, urliče, pleše, plaši djecu... Sve to u režiji umjetnika Fredrica Hobbsa koji je, kad nije zarađivao filmskom eksploatacijom, za kruh i režije izlagao svoje radove i u muzeju Metropolitan u New Yorku!

PUŽEVI
Možete biti i Usain Bolt, ali njihovom bijesu nikada nećete pobjeći! Shaun Hutson prvo je napisao roman 'Slugs', a onda je Juan Piquer Simón po njemu snimio i ovaj biser, horor o crnim puževima koji ubijaju ljude! Ne, nisu divovski ni brzi – tek normalni sluzavi puževi koji se od klasičnih 'normalnih puževa' razlikuju po svojoj gladi za ljudskim mesom. Naravno, za sve je kriv toksični otpad zbog kojeg mali golaći mutiraju, dobiju zube i divljački glođu ljude do kostiju!

'Slugs'

DIVOVSKI ŠTAKORI
H. G. Wells nije bio samo vodeći eugeničar i kontroverzna politička sila svog doba, već i pisac znanstvene fantastike koji je zaslužan za sve od 'Rata svjetova' do animal attack klasika 'Empire Of The Ants'. U svijet životinja-ubojica uronio je i s 'The Food Of The Gods', koji je legendarni grindhouse producent Samuel Z. Arkoff 1976. godine pretvorio u film, poznat i po tituli 'najgoreg filma s glodavcima ikad'. Utemeljen na klasičnoj zelenoj premisi o čovjeku koji je poremetio eko-ravnotežu i stvorio čudovišta, 'The Food Of The Gods' nije se zadovoljio samo običnim štakorima koji su ionako dovoljno strašni većini ljudi, već ih je povećao tako da još brže i lakše požderu sve što im se nađe na putu. Unatoč lošim kritikama, kultni status filma izrodio je i nastavak 1989. godine.

NUTRIJA
Kad se potroše sve 'očite' životinjske vrste, onda je vrijeme da se prijeđe u opskuriju – a redatelji (Joe Catalanotto i Martin Folse) 'Terror In The Swampa' dobrano su se potrudili da za potrebe ovog filma iskopaju životinju koju nije nitko prije njih: močvarnog glodavca nutriju! 'Terror In The Swamp' je zapravo nešto između animal attack filma i hicksploatacijskog horora s humanoidnim monstrumom koji tamani redneke u močvarama na jugu Amerike (autentične močvare Louisiane), čiji je glavni ubojica, križanac čovjeka i nutrije (Nutriaman?), stvoren tijekom eksperimenata krznene industrije.

'Chaw'
SVINJE
Po mogućnosti divlje, iako i one ružičaste, manje dlakave i bez velikih kljova mogu zameziti ljudetinu kad nemaju ništa drugo pri ruci... Filmova o divljim veprovima ima nekoliko – prvo je australska eksplo-scena izrodila legendarni 'Razorback', 1984. godine (redatelj Russel Mulchay kasnije se proslavio snimajući 'Gorštaka'), a u zadnje dvije godine pojavila su se čak dva naslova s ludim veprom-ubojicom, jedan na Zapadu i jedan na Dalekom istoku – loš i ne jako zanimljiv američki 'Pig Hunt' 2008. te nešto bolji i zabavniji lanjski, korejski 'Chaw'.