Film U KINIMA: 'PLAĆENICI'

Sylvester Stallone i stari dečki razvaljuju

Akcijski film s dream teamom štemera u 'najboljim godinama' s promjenjivim uspjehom balansira na tankoj crti između parodije i ozbiljnosti, no u svojim boljim dijelovima prilično je zabavan


To se zove ‘old school’ – akcijski film u kojem prosječna starost desetorice glavnih muških članova glumačke ekipe iznosi 49 godina zaista je nesvakidašnja pojava, pa činjenica da je tako koncipiran projekt postao itekako solidan hit u svjetskim kinima svakako je vrijedna respekta. 64-godišnji Sylvester Stallone – zvijezda, redatelj i suscenarist ‘Plaćenika’ -  ovim filmom definitivno potvrđuje povratak u A-ligu u razmjerno poodmaklim godinama, iako je riječ o manje zanimljivom ostvarenju od dvaju nedavnih reciklaža likova koji su obilježili njegovu karijeru, ‘Rockyja Balboe’ (2006) i ‘Ramba’ (2008).

Stallone je prije nekoliko godina odlično naslutio da postoji segment publike nostalgičan za 80-im godinama prošlog stoljeća, pa je tako, nakon dva spomenuta filma koji se izravno nadovezuju na njegove uspjehe iz tog desetljeća, ’Plaćenike’ koncipirao kao svojevrsnu posvetu akcijskim filmovima onog doba. Novi film priziva duh tadašnjih hitova poput Stalloneove ‘Cobre’ ili Schwarzeneggerovih ’Komandosa’ i ‘Sirovi ugovor’, djela koja su možda i imala A-budžete, ali su definitivno bili B-filmovi (nerijetko i C). Naravno, za razliku od spomenutih filmova, koji su u načelu bili ‘one man showovi’, ‘Plaćenici’ imaju dream team akcijskih zvijezda posljednja tri desetljeća. ‘Junior’ ove ekipe je Jason Statham, koji će u rujnu napuniti 38 godina, a uz njega i Stallonea tu su Jet Li, Dolph Lundgren, Terry Crews, Randy Couture i Mickey Rourke kao (manje-više) ‘good guys’ te Eric Roberts, Steve Austin i Gary Daniels na strani negativaca. (U kratkim gostujućim ulogama pojavljuju se i Bruce Willis i Arnold Schwarzenegger.)

Dakle, Stallone i njegova ekipa elitni su plaćenici koji za odgovarajuću naknadu obavljaju prljave poslove gdje god zatreba (izuzetak je Rourkeov lik, koji više ne sudjeluje u akcijama) – tako na početku filma sređuju jedan problem sa somalskim gusarima, a kasnije doznajemo da, između ostalog, u svome CV-ju imaju (bar neki) i djelovanje u Bosni tokom 90-ih. Kada im jedan mračni tip ponudi posao u izmišljenoj otočnoj državici Vilena (koja bi se trebala nalaziti u Meksičkom zaljevu), Barney (Stallone) i Lee (Statham) odlaze u izviđanje terena i zaključuju da bi to bila samoubilačka misija, no Barneyja zaintrigira idealizam lijepe Sandre (vrlo zgodna meksička TV zvijezda Giselle Itie) - kćeri tamošnjeg diktatora koja želi svrgnuti očev režim - pa se ipak odluči vratiti kako bi joj pomogao, a njegovi odani prijatelji mu se pridružuju, iako to više nije zadatak za koji će biti plaćeni. Počevši od spomenutog visokog prosjeka godina glavnih likova, jasno je da ‘Plaćenike’ u startu treba shvatiti još manje ozbiljno nego akcijske ‘klasike’ na koje se film poziva. Stallone je, naravno, itekako svjestan toga, pa je cjelinu prožeo tonom jasnog ironijskog odmaka.

Međutim, tijekom filma je isto tako jasno da ‘Plaćenici’ nisu mišljeni kao parodija, nego da neke stvari u priči treba shvatiti sasvim ozbiljno - prije svega, motiv iskupljenja, koji pokreće smrtno ozbiljna scena u kojoj Rourkeov lik ima monolog kako svojedobno u Bosni nije spasio jednu ženu da počini samoubojstvo. No, parodično i ozbiljno nije lako spojiti, pa je zato Stalloneov film neprestano u raskoraku – nije zabavan koliko je mogao (i trebao) biti, a ove ozbiljne dijelove zaista nije moguće shvatiti ozbiljno, tako da nema potrebe za podrobnijim bavljenjem zapletom.Glavna ‘roba’ filma svakako su akcijske scene, koje su uglavnom spektakularne u pirotehničkom smislu, no zapravo i nisu naročito inventivne, a posebno je razočaravajuće da Jetu Liju nije dano prostora da pokaže svoje vještine, nego je on praktički sveden na metu humornih žalaca kao najsitniji član ekipe.

U konačnom zbroju, ‘Plaćenici’ nisu izgubljen slučaj, ali su, u skladu s originalnim naslovom (‘The Expendables’), ipak potrošna roba. S obzirom na to da se već naveliko priča o nastavku, možemo se nadati da će se u njemu Stallone malo više potruditi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još