U KINIMA: 'CHARLIE ST. CLOUD'

Zac Efron odličan u novoj ozbiljnoj ulozi

26.08.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Iako ova drama s daškom paranormalnog nije životno djelo Zaca Efrona, sasvim je gledljivo ostvarenje

Zac Efron imao je veliki zvjezdani uzlet s trilogijom ‘High School Musical’, pretvorivši se u ljubimca teen ženske publike, ali ne i velikog glumca. Posljedica toga bilo je biranje raznih uloga u drugim žanrovima, iako pretežito komediji, u nadi širenja glumačkih sposobnosti. Prvu veću dramsku ulogu imao je u ‘Ja i Orson Welles’ gdje je pokazao da je sposoban za ozbiljniji nastup. Posljednjim filmom, ‘Charlie St. Cloud’, Zac Efron vraća se u dramske vode nakon komedije ‘Ponovno 17’ uzevši opet naslovnu ulogu.

Charlie (Efron) se sprema u studentski život i sve se čini dobro, ali uskoro doživljava prometnu nesreću u kojoj pogiba njegov mlađi brat Sam (Charlie Tahan), a on sam jedva preživi. Četiri godine kasnije Charlie živi drukčijim životom, kao usamljenik koji komunicira s mrtvim bratom svaki dan i radi na lokalnom groblju. No ubrzo se u gradić vraća stara školska kolegica Tess (Amanda Crew), što će probuditi ljubav i natjerati Charlieja da bira između nje i obećanja danom bratu.

Najmanji problem ove drame je Zac Efron koji se dokazuje kao sve bolji glumac i pokazuje dobar raspon emocija u svome nastupu. Ponekad se izgubi, ali većih zamjerki na račun njegove glume nema i on uspijeva održati konstantnu kvalitetu glume kroz film. Režija je solidna s ponekim iznimno efektnim kadrovima i općenito je s tehničke strane sve dobro odrađeno, ali zato su priča i scenarij poprilično neuredni. Naime, element komunikacije s mrtvima stavlja se logično ispod samih likova po važnosti, ali oni su, osim junaka, često plošni, tako da to uvijek ne funkcionira. Karakterizacija većine likova je nedovolja pa ih dvodimenzionalnost pokapa ispod Charlieja, čime nam završnica ne ostavlja željeni emocionalni otisak. Kako paranormalni elementi ne zahtijevaju našu najveću pozornost, teško je prihvatiti naglo forsiranje istih u drugom dijelu filma.

Iako sadrži takve probleme i loš pristup u razvijanju radnje, ‘Charlie St. Cloud’ nije potpuni promašaj. Glumački i tehnički je korektan, nije naporan, a možda najvažnije, gradi vlastitu atmosferu zahvaljujući dobrim redateljskim potezima. Nije film za pamćenje i postoje znatno bolje drame slične tematike, ali ukoliko se traži lagana moderna priča s pozitivnom porukom, tada ‘Charlie St. Cloud’ neće razočarati.