Film PRVO IZDANJE

Otvoren Film Forum Festival u Zadru

Projekcijom filma 'You Will Meet A Tall Dark Stranger' slavnog američkog redatelja Woodyja Allena jučer je u Zadru počeo međunarodni Film Forum Festival

U ambijentu starog rimskog Foruma, Zadrani i njihovi gosti tako su prvi u Hrvatskoj vidjeli najnoviji film Woodyja Allena koji je premijerno predstavljen na festivalu u Cannesu u svibnju ove godine.

Festival je već u svom prvom izdanju uspio privući pozornost domaće i svjetske filmske javnosti, pa su tako među članovima žirija i gostima  oskarovac i producent Branko Lustig, redatelj Veljko Bulajić, poznati njemački producent Karl Baumgartner i njemačka glumica Angelina Noa.

Osnivač i umjetnički direktor festivala je europski redatelj i producent Sergej Stanojkovski koji je 2007. bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Osim prikazivanja zanimljivih filmskih naslova, cilj ovoga kulturnog projekta je okupiti struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije.

Sergej Stanojkovski istaknuo je da je riječ o prvom festivalu koji ima fokus na europsku koprodukciju, jer je svaki od 30-ak filmova koproducirala neka od europskih država.

Do 29. kolovoza u šest festivalskih dana bit će prikazano 30-ak filmova na pet zadarskih lokacija - na Forumu, na trgu ispred nove zgrade Kazališta lutaka, u crkvi Sv. Dominika, Muzeju antičkoga stakla i Gradskoj knjižnici. Većina filmova bit će premijerno prikazana u Hrvatskoj.

Svečanost otvorenja i prvi festivalski dan upotpunio je Damir Urban koncertom u Arsenalu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još