U KINIMA: 'BRAK JE MRAK 2'

Neuvjerljiva drama o bračnim problemima

20.08.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Slabiji nastavak neuspješno korača mračnim stranama braka

Tyler Perry, inspiriran istoimenom predstavom, napisao je scenarij te je režirao i glumio u 'Brak je mrak'. Rezultat je bila donekle solidna drama s tračkom komedije i uglavnom dobrom glumačkom postavom, uključujući Janet Jackson. U odnosu na mali budžet, kino utržak bio je dobar, stoga tri godine kasnije pojava nastavka nije čudna, ali je li potrebna?

 

Četiri bračna para odlaze na Bahame, gdje će održati tradicionalno analiziranje vlastitih brakova s namjerom da ih ojačaju. Nenajavljeno se pojavljuje i jedan bivši muž, otežavajući ionako napetu situaciju. Laži i neugodne istine isplivat će na površinu i dovesti neke brakove u opasnost.

 

Prvijenac, bez obzira na sve mane, relativno je dobro balansirao romansu, komediju i teže dramatične sekvence. Nastavak promašuje i pred nama je velika zbrka raznih ideja koje ne čine dobru cjelinu. Suprotno od prvoga dijela gdje se emotivna stanja konstantno izmjenjuju tijekom radnje, ovdje se sve svodi na dvije polovice. Prva jest lagana, s malim naznakama nesuglasica, ali pretežito ispunjena blagim humorom. No u drugoj polovici sve se odjednom prebacuje u gotovo potpunu depresiju, pa čak i nasilje, što traje sve do kraja filma. Taj skok atmosfere u potpunosti je neprirodan i teško ga je prihvatiti, pogotovo ako se sjećamo istih likova iz prvoga filma. Tyler Perry očito je htio istražiti nova polja ovim scenarijem, težeći tamnijoj strani svojih protagonista, ali rezultat je prilično loš. Dok smo u prvom filmu čak i mogli suosjećati s likovima bez obzira na često stereotipna ponašanja, ovdje ih preziremo jer znaju biti itekako naporni. Spojivši to s potpuno bezumnim krajem, teško je preporučiti ovaj film. Doduše, postoje korektne sekvence gdje možemo vidjeti dobru glumu s britkim dijalozima, ali teško je ignorirati one loše s kojima su povezane.

 

'Brak je mrak 2' nastavak je s mnogo problema i predstavlja znatni pad kvalitete u odnosu na prvi film. Ne očekujte komediju iako sadrži i takve tonove, ali depresivno-destruktivna druga polovica filma ostavit će vam samo gorčinu, a ne zabavu ili dublje poruke u sjećanju.