'ČAROBNJAKOV UČENIK'

Osrednja ljetna fantazija

15.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Ljetni spektakl bez šarma i prave filmske magije donekle je zanimljiv, ali većina će ostati razočarana

Godine 1940. Walt Disney je očarao publiku spektakularnom ‘Fantazijom’, animiranom poslasticom koja je izvrsno spojila klasičnu glazbu s vrhunskom animacijom. Možda najpoznatiji segment filma je ’čarobnjakov učenik’ gdje Mickey kao dotični pokušava magijom brzo očistiti nered. Zbog njegova neiskustva stvari se odmaknu kontroli, nastaje kaos i luda zabava za gledatelja. 70 godina kasnije stiže istoimeni film djelomično inspiriran tim segmentom i popraćen velikim budžetom od 150 milijuna dolara. Može li ova moderna priča očarati gledatelja?

Balthazar Blake (Nicolas Cage) i Maxim Horvath (Alfred Molina) stoljećima su stari čarobnjaci i neprijatelji. Maximu je cilj oslobađanje opasne čarobnice Morgane, a Balthazaru pronalaženje pravog nasljednika Merlina bez kojeg ne može pobijediti. Spletom okolnosti nalazi ga u dječaku Daveu (Jay Baruchel). Uskoro započinje posljednja borba dobre i loše magije, a Dave će morati od šmokljana postati moćni čarobnjak i osvojiti srce djevojke iz prošlosti.

‘Čarobnjakov učenik’ ima mnogo problema i samo djelomično uspijeva biti ono što želi, lagani film fantastike za sve uzraste. Tužno što zapravo ljubitelji magije nemaju druge moderne alternative osim nadolazećeg Harryja Pottera, stoga će njima glad biti ponešto utažena, ali nedostajat će im atmosfera koja zapravo čini svaki dobar film ove tematike. Prožvakana priča ‘štreber postaje heroj’ čak i nije problem jer to i očekujemo od holivudskog ljetnog spektakla, ali realizacija je uglavnom traljava. Zanimljivo, režija je ponekad amaterski izvedena u akcijskim sekvencama, što je nedopustivo u ovakvom projektu. Tim gore jer ti dijelovi filma su zabavno iskustvo, stoga pojava doslovno nerazumljivih kadrova razočarava.

Kad smo kod zabave, treba pohvaliti Alfreda Molinu i Nicolasa Cagea koji izvrsno funkcioniraju u ulogama starih čarobnjaka rivala. Oni sami stvaraju zasebnu atmosferu oko svojih likova unoseći šarm i kvalitetu čak i u potpuno besmislene dijaloge. Za ulogu heroja ne možemo reći isto jer Jay Baruchel šmokljansko ponašanje uglavnom preglumljuje i daleko pada u sjenu starijih kolega. Ne pomažu ni nepotrebne scene forsiranih agonija koje lik proživljava, ali nakon pola filma gledatelj će ih početi ignorirati i fokusirati na zabavnije segmente. Možda najveći problem upravo i leži u tome, nedostatku dobrog tijeka radnje. Nakon jedne izvrsne sekvence često će se pojaviti dosadnih desetak ili više minuta. Osim kompaktnijeg scenarija, filmu bi znatno bolje legao i drugi redatelj kao recimo Steven Soderbergh (‘Mumija 1,2’) koji zna zapakirati ogromni holivudski pustolovni spektakl.

Bez obzira na navedene mane, svejedno će se većina solidno zabaviti s ‘Čarobnjakovim učenikom’. Mlađi uzrasti pogotovo, često se osjeti ciljanje na tu publiku tijekom filma. Efekti su solidni, neke akcijske scene jako dobre (iako izbor kadrova zna biti začuđujuće loš) i stariji glumci uvjerljivo odrađuju svoj posao. Ukoliko se gleda bez mnogo očekivanja, prolazan je ljetni spektakl koji, doduše, nećete dugo pamtiti.