Film UMRLA MIA OREMOVIĆ

Izgubili smo samosvjesnu damu koja se znala narugati svemu

Glumci nikada ne znaju po kojim će ih se ulogama pamtiti, hoće li to biti njihove najbolje ili najgore, jer promjenjiv sud javnosti često nema veze s kvalitetom umjetničke kreacije. Izuzetaka ima, a jedan od njih je i glumica Mia Oremović, koja je u 91. godini života preminula u Zagrebu

Ova podjednako odlična komičarka i dramska glumica, rođena 31. srpnja 1918. godine u Požegi, prošla je isprva trnovit put do glume, s obzirom da roditeljsko protivljenje, no učila je od jednog od najboljih - Branka Gavelle. Nakon završene Škole dramske umjetnosti, Oremović je započela kazališnu karijeru 1942. godine, a tri godine kasnije postaje redovna članica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Na filmu se isprva istaknula ulogom u 'U oluji' režisera Vatroslava Mimice 1952. godine, a prvi veliki trijumf bilo joj je sudjelovanje u glumačkom ansamblu koji je iznio veliki 'H-8'. Oremović je kao Švicarčeva žena oduševila i žiri festivala u Puli te je 1958. godine osvojila svoju prvu Zlatnu arenu za glumu.

Od njenih brojnih kazališnih uloga zanimljivo je spomenuti da je bila prva partnerica Pere Kvrgića u Stilskim vježbama, legendarnoj i najdugovječnijoj predstavi hrvatskog glumišta. No ulogu Nje igrala je tek godinu dana nakon premijere u Teatru &TD 1968. godine, jer morala ju je napustiti zbog angažmana u filmovima Kreše Golika. Ta odluka se pokazala itekako ispravnom nakon što je dobila drugu Zlatnu arenu za ulogu u komediji 'Imam dvije mame i dva tate' (1968), dok je njena Mina iz blagoglagoljivog klasika Tko pjeva, zlo ne misli (1970) jedan od najupečatljivijih likova u filmu koji takvima definitivno obiluje.


Mina je škrta usidjelica, iskompleksirana svojom samoćom i društvenim položajem žene koja nije uspjela naći muža, pa zato i beskrajno dugog i usputno oštrog jezika, a u interpretaciji Mije Oremović svaka njena rečenica i uvreda postaje duhovit citat.

U jednom intervjuu ovako je opisala taj lik po kojem će je mnogi pamtiti: 'Mina je bila tako simpatičan lik, bila je bedača, ali nije bila glupa, prava simpatična mala Zagrepčanka. Da bih je mogla dobro odglumiti, izmislila sam joj zvanje i druge karakteristike. Mina je bila modistica, ustvari pomoćnica milostive modistice. Njezin posao je bio da toj milostivi stavlja ukrase na haljine. Dobivala je malu plaću i zbog toga je morala malo češće jesti kod svoje sestre. Šparala je pa je u banci imala lijepu svotu novca na koju je kasnije pao gospon Fulir. Bila je mala lukavica, ali gospon Fulir joj se jako dopao, potpuno se zaljubila.'

O režiseru Kreši Goliku, u čijim je filmovima ostvarila najbolje uloge, uvijek je imala samo riječi hvale.

Osim kazališta i filma, Mia Oremović nastupala je i u brojnim TV-serijama, među kojima treba spomenuti 'Naše malo misto', 'Kapelske kresove' i 'Smogovce'. Nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo dobila je 1996. godine, a 2006. pokazala da u njoj itekako još ima glumačkog duha, pojavivši se u zapaženoj minijaturi u neovisnom filmu 'Ajde dan, prođi...'.

Smrću Mije Oremović Hrvatska je izgubila glumačku damu koja je uvijek bila dovoljno samosvjesna da se svemu, pa i sebi, može i pošteno narugati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više