PULA FILM FESTIVAL

Borisu Poljaku nagrada Vedran Šamanović

23.07.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Festival igranog filma u Puli od ove je godine dom još jedne hrvatske filmske nagrade. Riječ je o novoosnovanoj nagradi Vedran Šamanović

Nagrada Vedran Šamanović,  koja se dodjeljuje kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Utemeljitelji nagrade Vedran Šamanović su Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih snimatelja i Hrvatski filmski savez.

Odlučujući o dobitniku nagrade Vedran Šamanović, koja se u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja ove godine dodjeljuje prvi put, tročlani žiri u sastavu – Diana Nenadić (filmska kritičarka), Arsen Ostojić (filmski redatelj) i Dean Šoša (filmski kritičar), sebi je postavio zahtjevnu zadaću da iz cjelokupne ponude hrvatske kinematografije u proteklih dvanaest mjeseci izdvoji djelo i lik filmaša koji je najbliži istraživačkom i svestranom profilu umjetnika čije ime nagrada nosi. Prepoznat je u združenom snimateljskom i autorskom rukopisu Borisa Poljaka, direktora fotografije u cjelovečernjem igranom filmu 'Blizine' Zdravka Mustaća te redatelja i snimatelja kratkog filma Splitski akvarel iz 2009.

Poljak je uspio razigrati i rastvoriti uzak i iznimno hermetičan prostor lifta kao mjesto susreta između dvoje ljudi, korežirajući položajima kamere njihova emotivna zbližavanja, udaljavanja i sukobljavanja u filmu koji, zahvaljujući i njegovu prinosu, stvarni prostor pretvara u metafizički prostor, a realnu situaciju u nadrealističku dramu.