Film DUGME KOJE SPAJA I RAZDVAJA

Dokumentarac o najpoznatijem jugoslavenskom rock bendu

  • Autor: tportal.hr
  • 15.7.2010 12:31:55
  • 14.7.2010 10:01:19

Goran Bregović, Neda Arnerić, Saša Lošić, Dušan Kovačević, Nele Karajlić, Srđan Karanović u novom filmu redatelja Igora Stoimenova govore o svojem doživljaju benda Bijelo dugme

Na filmski festival u Sarajevu stiže i dokumentarni uradak o popularnoj grupi Bijelo dugme pod nazivom 'Dugme koje spaja i razdvaja', redatelja Igora Stoimenova. Najpoznatija jugoslovenska rock grupa, osnovana je u Sarajevu 1973. godine: frontmen i jedini stalni član grupe bio je gitarista Goran Bregović, dok su se na mjestu pjevača mjenjali Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović. Grupa se raspala zbog rata u Jugoslaviji, a ponovno se okupila na oproštajnoj turneji 2005. u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

''Dugme koje spaja i razdvaja' atipičan je dokumentarac, napravljen kao glazbeni spot spot u trajanju od sat i po vremena. Fotografije su napravljene u 3D tehnici i izgledaju kao igrani kadrovi', ispričao je Stoimenov za tabloid Blic. U filmu su korištene arhivske snimke koncerata koje je izabrao redateljev brat Marko Stoimenov, Nikola Đuričko je narator, dok je redatelj scenarij pisao u suradnji s Zoranom Panjkovićem.

U dokumentarcu o svojim doživljajima benda govore Goran Bregović, Zoran Redžić, Neda Arnerić, Saša Lošić, Dušan Kovačević, Nele Karajlić, Srđan Karanović te još 300 sugovornika. 'Obožavam dokumentarne filmove, ali smučili su mi se ovi o ratnim strahotama i izbjeglicama. Imamo puno ljepših stvari koje možemo ponuditi svijetu', zaključuje Stoimenov.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još