ZA SVAKOGA PONEŠTO

Na Sarajevo Film Festivalu 200 filmova

14.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji će biti održan od 23. do 31. srpnja bit će prikazan 201 film u različitim kategorijama, najavio je u utorak direktor SFF-a Mirsad Purivatra

Ovogodišnji, 16. SFF bit će otvoren svjetskom premijerom filma 'Cirkus Columbia' Danisa Tanovića, bosanskohercegovačkog redatelja koji je dobio Oscara za film 'Ničija zemlja'.

Festival će zatvoriti film 'Invictus' redatelja Clinta Eastwooda. Glavni glumac u filmu Morgan Freeman tim će povodom doputovati u Sarajevo.

'Program je raznovrstan, sastavljen je na bazi selekcije filmova koji su u proteklih godina dana igrali na najvećim svjetskim festivalima, a mnogi od njih osvojili i najvrednije nagrade', kazao je Purivatra najavljujući kako je većina priprema za najveću regionalnu filmsku smotru već okončana.

Za glavnu festivalsku nagradu 'Srce Sarajeva' u kategoriji igranog filma ove će se godine natjecati devet ostvarenja iz šire regije, ali ovaj put među njima neće biti filmova iz Hrvatske.

O najboljem igranom filmu odlučivat će žiri kojemu je na čelu rumunjski redatelj Cristi Puiu, a u njegovu sastavu bit će i hrvatski glumac Leon Lučev, turska glumica Saadet Isil Aksoy te američke producentice Rachedl Rosen i Christine Vachon.

Hrvatska kinematografija na ovogodišnjem SFF-u bolje je prošla u izboru za ostvarenja koja će se natjecati u kategoriji kratkog filma. U tu su selekciju uvršteni filmovi 'Crveno' redateljice Sonje Tarokić, 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića i 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića.

Hrvatska kinematografija bit će zastupljena u kategoriji dokumentarnog filma. Među kandidatima za 'Srce Sarajeva' u toj konkurenciji su dokumentarac 'Zajedno' Nenada Puhovskog, 'Poplava' Gorana Devića te 'Mila traži Senidu' Roberta Zubera koji je nastao u koprodukciji Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

O najboljem dokumentarcu odlučivat će žiri kojemu je na čelu hrvatska redateljica Dana Budisavljević.

Ovogodišnji SFF obilježit će projekcije u još četrnaest različitih programa, a najavljen je i dolazak velikog broja gostiju.