U SUPETRU NA BRAČU

Otvoren drugi SSFF

08.07.2010 u 15:21

Bionic
Reading

Otvoren je drugi Supetar Super Film Festival. Stotinjak posjetitelja moglo je uživati u dva cjelovečernja dokumentarca - škotskom 'Na rubu sna' i hrvatskoj premijeri finske dokumentarne komedije 'Muškarčine u slobodno vrijeme'

I dok su se neki Bračani odlučili za polufinale Svjetskog prvenstva – i zasigurno požalili, jer su umjesto zabavnih dokumentaraca odabrali jednu od najdosadnijih utakmica dosadašnjeg tijeka prvenstva – oni koji su došli imali su razloga za zadovoljstvo.

Kratkim uvodnim govorima festival su otvorili direktor SSFF-a Petar Trebotić, direktor turističke zajednice Ive Cvitanić i predstavnik zemlje partnera Škotske, Finlay Pretsell iz Scottish Documentary Institutea.

'Nakon što sam prošle godine bio gost festivala kao redatelj jednog od filmova, nisam ni mogao zamisliti bolji scenarij od toga da Škotska postane prva zemlja partner. Sjajno smo se proveli prošle godine, a čini da se će ove biti još bolje. Puno vam hvala što ste upravo Škotsku odabrali za zemlju partnera', izjavio je Finlay Pretsell.

Poslije projekcija uslijedio je koncert slovenskog ska benda Red Five Point Star, uz koji su se posjetitelji festivala zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Program se nastavlja danas blokom škotskih kratkih dokumentaraca. Nakon uvodnog filma 'Recital' Petra Krelje iz 1972. godine, u kojemu se ismijava amaterizam i propagandnost proslave Dana Republike u podravskoj provinciji, publika će moći vidjeti četiri kratka škotska filma.

'Ottica nula' govori o talijanskoj glumici Nadyi Kazan, koja odbija umjetne vrijednosti društva i traga za alternativnim načinom života. 'Bezgrešna Melissa' prati glavnu junakinju koja bi uskoro trebala postati rimokatolkinja i njene pripreme za krštenje. Redatelj filma Julian Krubasik jučer je stigao u Supetar te će odgovarati na pitanja iz publike.

Bit će prikazani i filmovi 'Irene', koji govori od 92-godišnjakinji oboljeloj od Alzheimerove bolesti koja ne želi ići u dom za umirovljenike, te 'Pravo na privatnost', dio omnibusa 'Novih deset zapovijedi' snimljenog povodom 60. obljetnice Deklaracije o ljudskim pravima.

U 23 sata na programu je film 'Plati i ženi' makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, koji prati mlade muškarce s Balkana koji odlaze u Austriju u potrazi za vizama. Po završetku filma počinje koncert šibenskog funk'n'roll benda Ti Ritu Piri Pip