OD ČETVRTKA U KINIMA

'Pomrčina' je dosad najbolje filmsko izdanje sage 'Sumrak'

29.06.2010 u 16:46

Bionic
Reading

Treći film superpopularnog serijala ekranizacija knjiga Stephenie Meyer zaista je zaslužio postati veliki kino blockbuster

Nakon što je filmska verzija 'Mladog mjeseca', druge knjige serijala o ljubavi tinejdžerice Belle i mladolikog vampira Edwarda, izazvala oprečne reakcije čak i među tvrdokornim fanovima romana Stephenie Meyer, 'Pomrčina' je film koji će vjerojatno potpuno oduševiti fanove, a ni 'obični' gledatelji neće biti nezadovoljni. Scenaristica Melissa Rosenberg i redatelj David Slade u adaptaciji su uspjeli izbjeći pretjerano doslovno držanje predloška, pa je, unatoč tome što je knjiga duža od 'Mladog mjeseca', 'Pomrčina' nekoliko minuta kraća od prethodnog filma iz serijala. To ne znači da film, objektivno, nije mogao biti još kompaktniji - uz malo više kritičkog odnosa prema materijalu, mogao je biti kraći za 15-20 minuta, a da se doista ništa bitno ne ispusti – no to ipak nije naročito velika zamjerka.

Dakle, nakon vrlo kratkog uvoda u kojem se prikazuje pretvaranje mladog Rileyja (Xavier Samuel) u vampira, budućeg predvodnika vojske 'novorođenih', priča prelazi 'u glavu' i na romantičnom planu, sa scenom u kojoj Edward (Robert Pattinson) zaprosi Bellu (Kristen Stewart), no ona zauzvrat traži da je on pretvori u vampiricu. On je odgovara od toga, što će tijekom filma pokušati još nekoliko protagonista. Ma koliko voljela Edwarda, Bella isprva ne razmišlja ozbiljno o braku, velikim dijelom i zbog svojih osjećaja prema Jacobu (Taylor Lautner), pripadniku vukodlačkog plemena Quilote.

Foršpan 'Sumrak saga: Pomrčina'


Središnji element zapleta 'Pomrčine' upravo je razvoj ljubavnog trokuta Edward - Bella - Jacob, koji je u biti čista sapunica, no kako film odmiče, postaje sve zanimljiviji i zabavniji. Usporedno, sve je jača prijetnja 'novorođenih', kojima potajno upravlja Victoria (Bryce Dallas Howard u ulozi koju je u prva dva filma tumačila Rachelle Lefevre), vampirica koja želi ubiti Bellu kako bi se osvetila Edwardu za smrt njezina dragog Jamesa.

Ako niste fan, prve dvije trećine filma vjerojatno vam neće biti osobito intrigantne jer je razrada središnjeg ljubavnog trokuta zaista malo previše temeljita, a i retrospekcije - vezane uz dvoje članova Edwardove obitelji, Rosalie (Nikki Reed) i Jaspera (Jackson Rathbone) te uz prepričavanje legendi vukodlačkog plemena – pomalo usporavaju zaplet. S druge strane, treba priznati da flashbackovi Rosalie i Jaspera pripadaju među glumački najjače scene u filmu, a posebno je otkriće nastup atraktivne Nikki Reed, koja u svojoj velikoj sceni pokazuje sasvim pristojan glumački potencijal.

No, zato završna trećina obilato kompenzira dotadašnje mane te film postaje istinski zanimljiv u smislu odnosa među likovima, a završna bitka donosi efektnu kulminaciju. Također, scenaristicu i redatelja treba pohvaliti i zbog vrlo efektnog doziranja autoironičnih dosjetki, dajući tako gledatelju do znanja da sve ovo nije mišljeno da se shvati pretjerano ozbiljno (npr. nakon što se Jacob po tko zna koji put pojavi golog torza, Edward komentira: 'Zar on nema nijednu košulju?'). Sve u svemu, 'Pomrčina' je sasvim pristojna i atraktivna kino razbibriga koja zaslužuje postići još veći uspjeh od prethodnih filmskih izdanja sage 'Sumrak'.